Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs år 2

Kommit en bit på vägen med dina gymnasiestudier? Beredd på eget ansvar men också behov av stöd från lärare och kurskamrater? År 2 tar dig vidare mot grundläggande behörighet!

Allmän kurs år 2 passar dig som har kommit en bit på vägen i dina gymnasiestudier eller kanske arbetat i några år. 

Kursinnehåll

Efter ett år på allmän kurs år 2 har du möjlighet att få behörighet i svenska, samhällskunskap, matematik, engelska, naturkunskap, historia och religion.

Förutom att studera de ämnen som krävs för att få grundläggande behörighet till högre studier erbjuder kursen dig de kunskaper och insikter som krävs för att vara en aktiv del av samhället. Vi kallar det ”bildning”. Under kursens gång kommer vi att prata mycket om metoder för samhällsförbättring.

Vi arbetar ämnesövergripande med mellan 2 och 8 veckor långa teman. De behörighetsgivande ämnen som ingår i tema är svenska, samhällskunskap och historia. I temastudierna utgår vi ofta från aktuella händelser i samhället eller frågor som vi på Jakobsbergs folkhögskola tycker är viktiga. Det kan till exempel handla om jämställdhet, miljö och hållbarhet eller antirasism.

Engelska, matematik och svenska studeras i nivåindelade tvärgrupper för att du ska få ut så mycket som möjligt av undervisningen. Vilken grupp du placeras i beror på vad du har med dig sedan tidigare men styrs också av vilken slags utmaning du behöver.

Under året har du möjlighet att läsa grundläggande behörighetsgivande ämneskurser inom naturkunskap och religion.

Förutom de ämnen som kan ge behörighet har du möjlighet till tillval en gång i veckan. Vilka tillval vi har varierar från termin till termin men det brukar vara inom ämnen som skrivande, konst eller hantverk men ibland även historia och politiskt engagemang.

På allmän kurs år 2 kommer du att få genomgångar av dina lärare men du kommer också att få läsa tidningsartiklar och böcker, titta på film och dokumentär, åka på studiebesök, diskutera och debattera, skriva olika slags texter och lära dig ett antal redskap och metoder för att redovisa. Du kommer också att få delta i aktiviteter för hela skolan, till exempel utflykter och temadagar.

Tanken är att du ska få studera i ett tempo som passar dig och att du ska kunna få den hjälp och det stöd du behöver, både från lärare och från kurskamrater. Du kommer att få delta i många samtal under tiden på kursen och det kommer att ge dig nya perspektiv på samhället och livet. Att lyssna respektfullt på andras tankar och åsikter är en viktig del av undervisningen.

Kursen är på heltid och du måste ha minst 80 % närvaro för att få ett kursintyg med ämnesbehörigheter och studieomdöme. Skoldagen börjar tidigast 08.30 och slutar senast 16.15. Du får ett schema när kursen börjar. Till skillnad från Komvux läser du ett helt ”paket” av kurser på folkhögskola och alla på din kurs studerar enligt samma schema.

Målgrupp och antagning

Allmän kurs år 2 passar dig som:

 • Har gått motsvarande ett år på gymnasiet (har totalt ca 800-1200) godkända gymnasiepoäng) och har med dig några färdiga grundläggande behörigheter på gymnasienivå eller
 • Har klarat ett år på allmän kurs på folkhögskola sedan tidigare eller
 • Har arbetat under flera år och har med dig några färdiga grundläggande behörigheter på gymnasienivå.
 • Vill studera tillsammans med andra och aktivt bidra till att skapa en bra och inspirerande studiemiljö.
 • Vill lära dig mycket om samhället och andra människor genom samtal och diskussioner.
 • Är öppen för att utveckla dig själv tillsammans med andra.
 • Vet vad du vill med dina studier eller är öppen för att ta reda på det.

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på de dokument du skickar med ansökan (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev för att bedöma om kursen passar dig. Vi kallar också alla sökande till träffar med gruppintervjuer. För att du ska kunna bli antagen vill vi vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Det är mycket viktigt att du skickar med gymnasiebetyg och intyg som styrker vad du gjort tidigare vid ansökan. Utan dessa handlingar kan vi inte bedöma din ansökan.

Kursmål

Vårt mål är att du efter ett år på allmän kurs år 2:

 • Aktivt och engagerat deltagit i undervisningen och på så sätt skaffat dig flera grundläggande behörigheter.
 • Skaffat dig den motivation och de behörigheter som krävs för att söka vidare till allmän kurs år 3 där du kan avsluta dina studier på gymnasienivå. Du kan också söka vidare till Komvux eller till någon annan folkhögskola.
 • Har lärt dig mer om dig själv och vart du är på väg med dina studier.
 • Har förbättrat din förmåga att arbeta i grupp och lärt dig mer om hur du fungerar i samarbete med andra människor.
 • Har fått fler perspektiv på och ökad kunskap om samhället och människorna som lever i det.
 • Har lärt känna många nya människor och nya tankar, idéer och perspektiv på samhället och livet.

Ansök direkt här

Kursinformation

Studietakt

100 % (1-2 år).

CSN-nivå

Gymnasienivå.

Kurstid

7 januari 2021 - 9 juni 2021.
Kursen fortsätter under höstterminen. 26 augusti - 22 december 2021.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1050 kr per termin. Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 60 kr per undervisningsdag.

Ansökan

Ansök senast 15 november.

Bifoga till ansökningshandlingarna:

 • Personbevis.
 • Grundskole- och gymnasiebetyg.
 • Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
 • Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Antagningsvillkor

Se informationstexten ovan.

Informationsträff

Infoträff: Du som sökt blir kallad till en personlig intervju på distans.

Kursansvarig

Johan Lundén
johan.lunden@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök direkt här

Möt en i personalen
Johan Lunden

Johan Lundén

Lärare på Allmän kurs och Journalistkurserna

Läs mer om

Senaste inläggen

Releasen höll på att blåsas av

David Sander går grundkursen, "Skriv! – Poesi, Prosa, Dramatik" hösten 2020 och våren 2021. Samtidigt har han fått klar sin debutbok "Det oåterkalleliga" som nu givits ut av Ekström Garay (2020). Releasen hölls i Stockholm.Läs mer

Jag nästan ljög mig in på utbildningen.

Donia Saleh gick projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" hösten 2016. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "Ya Leila" som nu givits ut av Albert Bonniers förlag (2020). Releasen hölls på Folkteatern i Göteborg.Läs mer

Amanda Jonsson debuterar med bilderbok

Amanda Jonsson gick två terminer på kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" (VT–HT 2017) på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Nu har hon tilldelats Bengt Christell-priset och debuterar samtidigt med bilderboken "Sally surar" på Bokförlaget Opal.Läs mer

Senaste nytt

Medlemsbrev nr 34, september 2020

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola!


Läs mer

konstutställning

Konst projekt öppnade sin digitala konstutställning 15 maj i samband med JF-dagen 2020.

Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss