Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs år 2

Kommit en bit på vägen med dina gymnasiestudier? Beredd på eget ansvar men också behov av stöd från lärare och kurskamrater? År 2 tar dig vidare mot grundläggande behörighet!

Allmän kurs år 2 passar dig har kommit en bit på vägen i dina gymnasiestudier eller kanske arbetat i några år. Under året har du möjlighet att välja inriktning mot samhällskunskap eller naturvetenskap för att på bästa sätt förbereda dig för någon av våra år 3-kurser.

Kursinnehåll

Efter ett år på allmän kurs år 2 har du möjlighet att få behörighet i svenska, samhällskunskap, matematik, engelska, naturkunskap, historia och religion.

Förutom att studera de ämnen som krävs för att få grundläggande behörighet till högre studier erbjuder kursen dig de kunskaper och insikter som krävs för att vara en aktiv del av samhället. Vi kallar det ”bildning”. Under kursens gång kommer vi att prata mycket om metoder för samhällsförbättring.

Vi arbetar ämnesövergripande med mellan 2 och 8 veckor långa teman. De behörighetsgivande ämnen som ingår i tema är svenska, samhällskunskap och historia. I temastudierna utgår vi ofta från aktuella händelser i samhället eller frågor som vi på Jakobsbergs folkhögskola tycker är viktiga. Det kan till exempel handla om jämställdhet, miljö och hållbarhet eller antirasism.

Engelska, matematik och svenska studeras i nivåindelade tvärgrupper för att du ska få ut så mycket som möjligt av undervisningen. Vilken grupp du placeras i beror på vad du har med dig sedan tidigare men styrs också av vilken slags utmaning du behöver.

Under höstterminen läser du grundläggande kurserna inom naturkunskap och religion.
Under vårterminen väljer du inriktning på kursen mot antingen samhällskunskap eller naturvetenskap. Det innebär att klassen under temastudierna för det mesta delas i två. Inriktningen är ett sätt att förbereda dig för allmän kurs år 3 där du avslutar dina studier på gymnasienivå och har möjlighet att uppnå grundläggande behörighet för högre studier.

Förutom de ämnen som kan ge behörighet har du möjlighet till tillval en gång i veckan. Vilka tillval vi har varierar från termin till termin men det brukar vara inom ämnen som skrivande, konst eller hantverk men ibland även historia och politiskt engagemang.

På allmän kurs år 2 kommer du att få genomgångar av dina lärare men du kommer också att få läsa tidningsartiklar och böcker, titta på film och dokumentär, åka på studiebesök, diskutera och debattera, skriva olika slags texter och lära dig ett antal redskap och metoder för att redovisa. Du kommer också att få delta i aktiviteter för hela skolan, till exempel utflykter och temadagar.

Tanken är att du ska få studera i ett tempo som passar dig och att du ska kunna få den hjälp och det stöd du behöver, både från lärare och från kurskamrater. Du kommer att få delta i många samtal under tiden på kursen och det kommer att ge dig nya perspektiv på samhället och livet. Att lyssna respektfullt på andras tankar och åsikter är en viktig del av undervisningen.

Kursen är på heltid och du måste ha minst 80 % närvaro för att få ett kursintyg med ämnesbehörigheter och studieomdöme. Skoldagen börjar 08.30 och slutar senast 16.15. Du får ett schema när kursen börjar. Till skillnad från Komvux läser du ett helt ”paket” av kurser på folkhögskola och alla på din kurs studerar enligt samma schema.

Målgrupp och antagning

Allmän kurs år 2 passar dig som:

 • Har gått motsvarande ett år på gymnasiet (har totalt ca 800-1200) godkända gymnasiepoäng) och har med dig några färdiga grundläggande behörigheter på gymnasienivå eller
 • Har klarat ett år på allmän kurs på folkhögskola sedan tidigare eller
 • Har arbetat under flera år och har med dig några färdiga grundläggande behörigheter på gymnasienivå.
 • Vill studera tillsammans med andra och aktivt bidra till att skapa en bra och inspirerande studiemiljö.
 • Vill lära dig mycket om samhället och andra människor genom samtal och diskussioner.
 • Är öppen för att utveckla dig själv tillsammans med andra.
 • Vet vad du vill med dina studier eller är öppen för att ta reda på det.

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på de dokument du skickar med ansökan (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev för att bedöma om kursen passar dig. Vi kallar också alla sökande till träffar med gruppintervjuer. För att du ska kunna bli antagen vill vi vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Det är mycket viktigt att du skickar med gymnasiebetyg och intyg som styrker vad du gjort tidigare vid ansökan. Utan dessa handlingar kan vi inte bedöma din ansökan.

Kursmål

Vårt mål är att du efter ett år på allmän kurs år 2:

 • Aktivt och engagerat deltagit i undervisningen och på så sätt skaffat dig flera grundläggande behörigheter.
 • Skaffat dig den motivation och de behörigheter som krävs för att söka vidare till allmän kurs år 3 där du kan avsluta dina studier på gymnasienivå. Du kan också söka vidare till Komvux eller till någon annan folkhögskola.
 • Har lärt dig mer om dig själv och vart du är på väg med dina studier.
 • Har förbättrat din förmåga att arbeta i grupp och lärt dig mer om hur du fungerar i samarbete med andra människor.
 • Har fått fler perspektiv på och ökad kunskap om samhället och människorna som lever i det.
 • Har lärt känna många nya människor och nya tankar, idéer och perspektiv på samhället och livet.

Ansök direkt här!

Kursinformation

Studietakt

100 % (1-2 år).

CSN-nivå

Gymnasienivå.

Kursstart

19 augusti 2019 - 10 juni 2020.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1100 kr per termin. Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.

Ansökan

Ansök senast 15 april.

Bifoga till ansökningshandlingarna:

 • Personbevis.
 • Grundskole- och gymnasiebetyg.
 • Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
 • Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Antagningsvillkor

Se informationstexten ovan.

Öppen dörr

Tisdagen den 26 mars 09:00-15:00 har vi Öppen dörr på allmän kurs. Välkomna!

Kursansvarig

Johan Lundén
johan.lunden@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök direkt här!

Möt en i personalen
Johan Lunden

Johan Lundén

Lärare på Allmän kurs och Etableringskursen

Läs mer om

Senaste inläggen

Skrivlivet Ny podd med Sara och Linda

Linda Jones och Sara Köhler möttes på Jakobsbergs folkhögskola. Där blev de vänner och kollegor. Nu har de skapat sin egna skrivarpodd. Det första avsnittet handlar om skrivarkurser och särskilt den de gick tillsammans på JF: "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur". Vi hörde av oss till Sara och ställde några korta frågor om podden och skrivlivet.Läs mer

Susanna Alakoski får Göran Palm-priset

Författaren Susanna Alakoski har tilldelats årets Göran Palm-stipendium. Prisutdelningen skedde i samband med det årliga Göran Palm-seminariet på Jakobsbergs folkhögskola. Läs mer

Zara Kjellner debuterar med roman

Zara Kjellner gick grundkursen "Skriv!–Poesi, Prosa, Dramatik" 2013–2014 på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Därefter har hon gått fler skrivarkurser, varit verksam som kulturskribent i bl. a. Expressen, gjort  en feminsitisk porrfilm ("Female fantasy" 2015) och nu i dagarna debuterat med romanen "Manhattan" (10TAL Bok). Releasefesten hölls på Riche i Stockholm och arrangerades av författaren tillsammans med 10TAL bok och förläggaren Madeleine Grive. På scenen kunde man också se Plura Jonsson framträda.Läs mer

Senaste nytt

Vi söker lärare i kemi och matematik

Jakobsberg folkhögskola erbjuder en halvtidsanställning med ett förmånligt kollektivavtal, friskvårdsbidrag, mm. Framför allt är Jakobsbergs folkhögskola en idéburen och meningsskapande arbetsplats där du har stor frihet när du planerar mötena med våra kursdeltagare. Läs mer

JF söker driftig vaktmästare

Gillar du att ta hand om gamla hus, lösa problem och möta människor? Då kanske det är du som är vår nya vaktmästare. På grund av pensionsavgång söker vi en fastighets- och driftsansvarig på heltid. Vi ser gärna kvinnliga sökande.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss