Allmän kurs år 1-3
Allmän kurs passar dig som vill bli klar med gymnasiet eller behöver komplettera grundskolan. Beroende på hur många godkända gymnasiepoäng du har sedan tidigare går du i 1–3 år. Studierna ger dig grundläggande behörigheter så att du kan söka vidare till högskola och universitet.
Allmän kurs – bli klar med gymnasiet
På Allmän kurs läser du 1-3 år beroende på hur många godkända gymnasiepoäng du har sen tidigare eller hur lång arbetslivserfarenhet du har. Studierna är på heltid och du läser ämnen enligt ett schema. Du läser både ämnen som ger grundläggande behörigheter och ämnen som syftar till personlig utveckling. Samhällskunskap och historia läses ämnesövergripande i längre teman. Engelska, matematik och svenska studeras i nivåindelade tvärgrupper. På kursen får du dessutom bildning och möjlighet att utvecklas som människa och samhällsmedborgare.
Lektionerna är lärarledda och varierade. Grupparbeten och diskussioner är en viktig Lektionerna är lärarledda och varierade. Grupparbeten och diskussioner är en viktig del av undervisningen då samtal och gemenskap står i fokus. Studiernas nivå anpassas efter dina behov och din förmåga, och vi har vissa möjligheter att ge extra stöd i det svenska språket för dig som behöver. Men det är viktigt att du kan ta eget personligt ansvar under din skolgång. Efter avklarad kurs och examen hos oss kan du söka vidare till högre studier.
Grundläggande behörigheter du kan ta under Allmän kurs år 1-3:
Grundskolenivå: Svenska, matematik, engelska och samhällskunskap.
Gymnasienivå: Svenska 1, 2 och 3, engelska 5 och 6, matematik 1b, samhällskunskap 1a1, historia 1a1, religionskunskap 1 och naturkunskap 1a1.
Viktigt att veta:
- Du läser alla ämnen som i ett paket och kan inte välja bort något ämne.
- Lunchen är obligatorisk och består huvudsakligen av vegetarisk kost. Du får en faktura fyra gånger per termin där du betalar för lunch samt fika.
Antagning
Det är viktigt att du skickar med betyg och arbetsintyg som styrker arbetslivserfarenheter för att vi ska kunna behandla din ansökan. Vi kallar alla sökande till en informationsträff med gruppintervjuer. Därefter sker ett urval och inom två veckor får du veta om du blivit antagen.
Kursinformation
Studietakt
100 % (1-3 år).
CSN-nivå
Gymnasienivå.
Kurstid
8 januari 2024 - 18 december 2024.
Avgifter
Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1050 kr per termin. Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: Ungefär 62 kr per kursdag. Specifikation över kursavgiften erhålls i samband med antagningsbesked.
Ansökan
Ansök senast 15 november. Reservplats går att söka fram till kursstart.
Bifoga till ansökningshandlingarna:
- Personbevis.
- Grundskole- och gymnasiebetyg.
- Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
- Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.
Antagningsvillkor
Se informationstexten ovan.
Kursansvariga
Fredrik Carlsson
fredrik.carlsson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Morgan Sundell
morgan.sundell@jakobsbergsfolkhogskola.se
Mer information
» Information om ansökan och antagning.
Jag fick värdefulla verktyg och struktur
När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer
Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken
När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer
Jag är stolt alumn och medlem i JF
När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer
Nattens tysta jägare – föreläsning och fladdermussafari
18 september 19:00 – ca 21:00.
Gratis inträde - alla är välkomna.
Läs mer
Serviceinriktad kock sökes till Jakobsbergs folkhögskola
Vi söker en serviceinriktad kock. Du är flexibel, social och vill under ledning av kökschef och skolledning vara med och utveckla vår restaurang och konferensverksamhet. Vi tror att du har en kockutbildning eller likvärdig kompetens, men i övrigt kan du vara oerfaren och ser anställningen som en möjlighet att få utvecklas. Läs mer