Göran Palm på Jakobsbergs folkhögskola
Jakobsberg folkhögskola öppnar 2017 ett Göran Palmrum intill skolans bibliotek. Här finns alla Göran Palms egna böcker, den litteratur författaren använde i sitt arbete med sina debattböcker och sitt storverk Vintersagan Sverige. Dessa har skänkts av hans familj. Dessutom skrifter utgivna av Föreningen Liv i Sverige, som var Göran Palms skapelse. Här kommer också att finnas en klippsamling från 50-talet till slutet av 90-talet med recensioner, debattartiklar mm från svensk dagspress kring Göran Palm.
Jakobsbergs folkhögskola ambition är att här skall bli ett nav och ett centrum kring Göran Palms författarskap.
Folkhögskolan samverkar i detta projekt med familjen Palm, med Föreningen Liv i Sverige och Sveriges Författarförbund.
Folkhögskolan kommer att varje år arrangera ett seminarium kring författarskapet samt utdela ett stipendium till personer som arbetar i Göran Palms anda.
Göran Palmrummet invigdes lördagen den 22 april 2017 då också det första Göran Palmseminariet gick av stapeln på Jakobsbergs folkhögskola.
Göran Palm engagerade sig i kampen för att rädda folkhögskolan när den höll på att läggas ner i början av 1970-talet, var därefter medlem i föreningen som är skolans huvudman och en trägen gästföreläsare på folkhögskolans skrivarkurs i flera decennier.
Aktuellt
Årets Göran Palmseminarium äger rum lördagen den 22 oktober kl. 12-16 på Jakobsbergs folkhögskola. Spännande seminarium, föreläsningar och utdelning Göran Palmstipendiet.
Det samiska i kolonialmakten Sverige
Stipendiemotivering
”Mats Jonsson upptäcker och avtäcker sin egen historia som samtidigt är vårt lands bortträngda historia. I ”När vi var samer” granskar och skildrar Mats Jonsson Sverige i ett nytt berättande och visar att serieromanen är en viktig litterär genre.”
Seminariet genomförs med bidrag från Svenska akademin.
Min Palm
”Min Palm” är en stafett där olika personer väljer ut en text, en bok av Göran Palm, eller ett intryck.
» Text nr 2 Ingrid Sjökvist, ordförande i Liv i Sverige - Oktober 2017
Författaren Göran Palm
Göran Palm (1931-2016) var en av Sveriges viktigaste författare från 1950-talet och fram till sin död. Få författare har väckt större uppmärksamhet och stått mer i centrum både på litteraturens område och i samhällsdebatten.
I. Göran Palms författarskap
Poeten
Göran Palm debuterade som författare med diktsamlingen Hundens besök (1961), följd av Världen ser dig - Själens furir och andra dikter (1964). Här finns hans kanske mest citerade dikt Havet:
Jag står framför havet.
Där är det.
Där är havet.
Jag tittar på det.
Havet. Jaha.
Det är som på Louvren.
Hans betydelsefullaste verk, ett av de originellaste diktverken i den svenska litterära världen är Sverige en vintersaga i fyra delar (1984-2005) på sammanlagt 1400 sidor. Där skildrar han sitt land i blankversens form. Han tar sig tid att lyssna till människor, sjunka in i naturen, trampar runt på till synes oglamorösa orter och upptäcka det som varken snabbresenären eller den bofaste ser. Verket återutgavs 2016 i en nyredigerad upplaga i ett band med titeln Vintersagan Sverige – En läsebok i fyra delar..
Samhällsdebattören
Samhällsdebattören Göran Palm slog hårt i en av dåtidens mest uppmärksammade debattskrifter En orättvis betraktelse (1966) som såldes i över 90.000 exemplar, en för den tiden och för en politisk debattskrift gigantisk upplaga. Här anlade han det antikoloniala perspektivet för första gången i den svenska debatten. Den följdes upp med ett mer inhemskt perspektiv i Indoktrineringen i Sverige (1968). Som den man som gärna ville se konkret handling kom handboken Vad kan man göra? (1969). Själv tog han anställning ett år på LM-Eriksons fabrik vilket resulterade i två böcker – Ett år på LM (1972) och Bokslut från LM (1974).
Litteraturkritikern
På 1950-talet var Göran Palm en av de mest inflytelserika svenska kritikerna i dagspress och kulturtidskrifter. Han var en av redaktörerna för tidskriften Upptakt, som var den då unga generationens språkrör. Här introducerade han bl.a. den internationella och svenska modernismen.
Kritik av kulturen
Göran Palm var från 1960-talet en skarp kritiker av det svenska kulturklimatet och i hans tycke elitistiska litteraturen och modernismen. I två böcker debatterade han detta – Kritik av kulturen (1978) och En omodern betraktelse (1994).
II. Göran Palm – genuin folkbildare
I hela sin författargärning och sin verksamhet som avslöjare, genomlysare, demokrat, pedagog, i möten med sina läsare och sin publik har Göran Palm haft folkbildarens blick och perspektiv. 1980 tog han initiativ till föreningen och folkrörelsen Liv i Sverige, där han och andra uppmuntrade människor i alla samhällsklasser och i alla delar av landet att skildra sina liv och sina erfarenheter. Utgångspunkten är att varje människa har något att berätta och varje liv är värt att skildra.
År 2000 utkom på Göran Palms initiativ och med honom själv som huvudredaktör tillsammans med andra Den svenska högtidsboken, som blivit en handbok och textantologi för icke-religiösa högtider som bröllop, dop, begravningar.
Hans storverk Vintersagan Sverige är bådeen långdikt på blankvers och ett stort folkbildningsprojekt om Sverige; en resa i historien fram till dagens samhälle, ett reportage som ger helt nya perspektiv och kunskaper.
Under 1950-talet arbetade Göran Palm som folkhögskolelärare och på 1960- och 70-talet var han en av dem som gjorde författarturnéer på fängelser, fabriker och skolor. I arbetet med Vintersagan reste Palm över hela Sverige, mötte människor, samtalade, forskade i arkiv och bibliotek.
III. Göran Palms och Jakobsbergs folkhögskola
Göran Palm engagerade sig tillsammans med en rad andra författare och kulturpersonligheter när Jakobsbergs folkhögskola var på väg att läggas ner i början av 1970-talet. Han och en rad andra nya medlemmar i föreningen röstade ner styrelsens förslag om nedläggning på årsmötet 1970.
Sedan dess var han en av skolans trognaste vänner och medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola ända fram till sin död – sammanlagt 46 år. Han gästade skolans skrivarkurser som lärare och föreläsare under flera decennier.
Jag är stolt alumn och medlem i JF
När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer
Folkhögskolan är en otroligt unik plats
När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer
Vår pitch lockade stort intresse
När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer
Föreläsning 18 april: Kriget mot kroppen
Viktmobbning, normer, bantning och hälsa för alla storlekar. Kom och lyssna när Erik Hemmingsson pratar om sina senaste böcker ”Slutbantat” och ”Kriget mot kroppen”. Läs mer
Föreläsning 7 Februari: Claes Britton om Pontus Hultén
Kom och lyssna när Claes Britton pratar om sin Augustprisnominerade bok "Pontus Hultén - den moderna konstens anförare". Läs mer