• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Min Palm - nr 2

Publicerad 2017-11-16

Jag hade just flyttat till Södertälje när jag i DN fick se en notis om ett berättarkafé på Skeppsholmen, anordnat av en förening som hette Liv i Sverige. Det här var någon gång i mitten av 80-talet.

På Skeppsholmen hamnade jag rakt in i ett sammanhang som jag genast kände att jag ville tillhöra. Den reslige mannen, som presenterade sig som Göran Palm och vars namn jag kände igen från några av bokryggarna hemma i mina föräldrars bokhylla, utstrålade en människosyn som jag omedelbart kände mig både trygg och hemma i.

Vi, en brokig skara med helt olika livserfarenheter, hade samlats i gamla minverkstaden på Folkkulturcentrum. Göran Palm fick, genom sitt sätt att vara, även den mest tillbakadragna att våga öppna munnen och andra att våga lyssna. Han fick oss att känna att våra upplevelser är värda något, alldeles av egen kraft och utan att vägas och jämföras med andras. Själv var han oreserverat intresserad av allas berättelser.

Medan den ena historien avlöste den den andra pilade en råtta fram och tillbaks på den gamla traversen ovanför våra huvuden. Hon stannade upp då och då och kikade ner på mig, som i samförstånd. Hon skulle inte störa om jag kunde låta bli att röja hennes existens. Och störd ville jag för allt i världen inte att kvällen skulle bli. Länge behöll jag också henne för mig själv.

Länge dröjde det emellertid inte innan jag gick med i Liv i Sverige, valdes in i styrelsen och så småningom fick det stora förtroendet att ta över ordförandeklubban efter Göran Palm. Men om det visste jag förstås ingenting när jag satt där och såg råttan på traversen och bara njöt av stämningen, av alla upplevelser jag fick ta del av och av Göran Palm som ordfördelare.

Oktober 2017
Ingrid Sjökvist, ordförande i Liv i Sverige

”Min Palm” är en stafett där olika personer väljer ut en text, en bok av Göran Palm, eller ett intryck. Först ut var Gunnel Ottenby. Här kommer nr 2. Texter finns också att läsa på skolans hemsida under rubriken ”Om skolan/Göran Palm”.

Möt en i personalen
Angeli Sjöström Hederberg

Angeli Sjöström Hederberg

Lärare på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss