• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Skriv! – poesi, prosa, dramatik

På författarskolans skrivarkurser står respons, textsamtal och handledning i centrum.  Foto: Anna Simonsson

På författarskolans skrivarkurser står respons, textsamtal och handledning i centrum. Foto: Anna Simonsson

Grundkursen Skriv!– poesi, prosa, dramatik på Jakobsbergs folkhögskola är en ettårig konstnärlig och praktisk utbildning somleds av författaren Sara Villius. Kursen ger en bred översikt i litterär gestaltning. Som kursdeltagare får du prova på olika sätt att skriva och uttrycka dig. Noveller, dikter, pjäser och prosalyrik.

Kursen ger stort utrymme åt att utforska det fria kreativa rummet men vill också vara en länk in i det professionella med samarbeten, studiebesök på förlag och gästlärare från hela litteraturbranschen.

Textsamtalet är i fokus och stor vikt läggs på läsande av de deltagarskrivna texterna och responssamtal kring dem. Vi övar på att formulera vår upplevelse av att läsa varandras texter och utbyta respons för att utveckla våra texter och uttryck. Genom att läsa och samtala om andras texter tränar du samtidigt upp din förmåga att bli en medveten läsare av dina egna. Vi gör många kortare skrivövningar och uppgifter där du får längre tid på dig. 

Utöver kursledaren, Sara Villius, förekommer även varje år besök av författare och gästlärare som bidrar med skilda erfarenheter inom olika områden med relevans för utbildningen. Den senaste tiden har kursen gästats av bland andra: Marie Silkeberg, Stefan Lindberg, Lena Runge, Anna Hallberg, Eva Staaf, Mirja Unge, Katarina Strömgård, Saga Cavallin, Lidija Praizovic, Johan Petri, Amanda Jonsson, Viktoria Jäderling, Vendela Fredricson, Elis Monteverde Burrau, Sara Litzén, John Swedenmark, Jenny Tunedal, Yrsa Keysendal, Gabriel Skantze, och Hanna-Linnea Rengfors.

På våren får du möjlighet att fördjupa dig i någon genre och att påbörja ett längre skrivprojekt. 

Tillsammans läser vi utvalda böcker, går på teaterföreställningar, uppläsningar och andra arrangemang. Kurslitteraturlistan och arrangemangsbesöken är levande och ändras efter önskemål och aktualiteter. Vissa inslag på kursen är skolgemensamma där du får möjlighet att träffa deltagare som går andra kurser på skolan.

Kursen brukar avslutas med sammanställandet av en antologi och en publik uppläsning.

(Har du kommit längre i ditt skrivande och vill jobba med ett specifikt projekt? Läs om distanskursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur")

*******************************

Lärarna har alla flerårig erfarenhet av undervisning och handledning inom litterär gestaltning.

Lärarna som arbetar på skrivkurserna.

Kursen har under årens lopp fått mycket goda utvärderingar.

Läs kort intervju med deltagare 2021/2022

Läs några röster från tidigare deltagare.

Många av våra deltagare har debuterat som författare.

Se vilka som debuterat som författare här samt på författarskolans blogg och sidan för testimonials där du även får ta del av hur de upplevt våra kurser.

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. 

Ansökan och principer för antagning

Bifoga till ansökan ett pdf-dokument som innehåller: Ett personligt brev där du berättar om dig själv, ditt skrivande och varför du söker denna kurs. Samt ett textprov på 1–2 A4-sidor. 

Vi vill hitta en utvecklingspotential i de texter du skickar oss och vi lägger stor vikt vid det personliga brevet och dina motiv till att gå denna kurs.

Vi strävar efter att sätta samman en grupp som passar vårt arbetssätt och vår kursbeskrivning.

Om du går vidare i ansökningsprocessen gör vi en samlad bedömning av personligt brev, textprov och din motivation till att gå kursen. Inom ett par veckor får du svar om du blivit antagen, hamnat på reservplats eller inte blivit antagen.

Vi strävar efter att sätta samman en motiverad grupp, där olika erfarenheter och ingångar till skrivandet, både gällande process, ämne och genre, möts.

Ansökningar som inkommer efter sista ansökningsdatum beaktas endast i mån av tid.

 

Författarskolan på TikTok

Författarskolan på TikTok


Författarskolan på Instagram

Författarskolan på Instagram

Ansökan stängd

Kursinformation

Ansökan öppnar i januari 2024

Studietakt

100 % (1 år) 

Kursen är studiemedelsberättigad (CSN på gymnasial nivå, vilket innebär att du inte förbrukar något av din CSN-kvot för högskola/universitet).

Kurstid

22 augusti 2024 - 13 juni 2025.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: HT: 1 350 kr, VT: 1 600 kr. Här ingår teaterbesök, antologi, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 62 kr per undervisningsdag.
Kurslitteratur: Ytterligare kostnad tillkommer.

Ansökan

Ansök senast den 15 april. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar. Infoga personligt brev samt textprov om 1–2 A4-sidor i ett och samma pdf-dokument. Referenser och betyg är inte nödvändiga. Bifoga dem om du anser att de har relevans för din ansökan. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar på svenska. Antagningsbesked kommer via mejl när hela antagningsprocessen är färdig. Du kan se status för ansökan i Schoolsoft. För övriga frågor, vänligen skicka mejl till kursansvarig. Ansökningar som skickas in efter sista ansökningsdag behandlas i mån av plats.

Kursansvarig

Sara Villius

sara.villius@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansökan stängd

Prenumerera

* indicates required
Möt en i personalen

Sara Villius

Kursansvarig för Skriv! – Poesi, prosa, dramatik.

Läs mer om

Senaste inläggen

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Senaste nytt

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom som vill arbeta i en verksamhet där mycket händer, och som trivs i att dagligen möta, hjälpa och besvara frågor från deltagare och personal. Vi söker dig som har ett stort hjärta för service, och som trivs med och har god förmåga att prioritera bland allt som händer under en arbetsdag. Vi sätter därför stort värde på dina personliga egenskaper och vill att du i din ansökan beskriver hur du ser på ditt uppdrag där service och mötet med andra människor står i fokus.Läs mer

14 November: Kinna Skoglund om En handlingsplan för hopp!

Folkrörelsekämpen och författaren Kinna Skoglund berättar om sin bok #12samtal - En handlingsplan för hopp! Föreläsningen är gratis och alla är välkomna!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss