• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Lou Mikko fick jobb på Expressen: “Utbildningen var grym”

Publicerad 2023-03-30

Lou Mikko gick ut journalistutbildningen på Jakobsbergs folkhögskola vintern 2022. Sedan dess har hon jobbat som nyhetsreporter på Expressen.

– Utbildningen var grym och gav mig en grund att stå på.

För ett år sedan stod Lou Mikko i valet och kvalet. Efter att ha sommarjobbat som reporter på Vestmanlands Läns Tidning, VLT, öppnades möjligheter till praktik på såväl public service som Expressen. Valet föll på kvällstidningen, vilket hon inte har ångrat en sekund.

– Att jobba på kvällstidning är väldigt spännande och annorlunda mot vad säkert många tänker att det ska vara. Det är högt i tak, ultraprofessionellt och alla redaktionella beslut är genomdiskuterade och genomtänkta. Det är en perfekt plats att få lära sig yrket på, och få testa vad man kan.

Efter praktiken följde en kort period av osäkerhet: Vad skulle hända nu? Skulle praktiken leda till jobb? Lou lyckades hålla sig kvar på redaktionen och till slut få ett längre vikariat. Därefter han hon, förutom mynetsreporterjobbet, även fått testa på att jobba på nöjesredaktionen, tidningens sociala medier och hon har också lärt sig att göra tv-inslag.

– Jag har tänkt många gånger att det är sjukt att få betalt att få göra något som jag tycker är så kul.

Vad har varit roligast hittills?

– I slutet av min praktik fick jag jobba heltid med att göra ett gräv om makteliten som kör runt i olagliga limousiner. Annars är det roligt att göra research. Då får man lov att vara hur nyfiken som helst.

Vad har du tagit med dig från utbildningen?

– Utbildningen var grym, jag var väl förberedd när jag kom ut. Den var rolig, lärorik och en bra mix. 

– Det jag kommer ihåg främst från utbildningen var första dagen när vi direkt blev utkastade och tvingades göra en enkät. Jag fick panik - men fattade då att det skulle bli extremt utmanande och utvecklande att gå kursen. Sedan fortsatte vi att bli utkastade i det praktiska under hela utbildningen. Det var toppen och precis därför jag valde folkhögskola.

Vad är det bästa med att vara journalist?

– Som journalist få du vara hur nyfiken du vill. Du får hela tiden kasta dig in i nya ämnen och prata med folk som lär dig saker.

– Gud, det är ju svårt att ens tänka ett år framåt. Men jag hoppas att jag får jobba med reserach av något slag. 

--

Nyfilen på att plugga till journalist? Läs mer här!

Faktaruta

Korta fakta

Namn: Lou Mikko

Ålder: 22

Gick utbildningen: 2021-2022 och sommarjobbade på Vestmanlands Läns Tidning, VLT

Gjorde praktik: Expressen

Gör nu: Jobbar vidare på Expressen som reporter

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss