Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Bli journalist!

Lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist: både med skrivande och radio. Fokus är på den berättande journalistiken, nyheter och radio. Vi arbetar främst praktiskt.

Är du intresserad av berättande och journalistik? Vill du arbeta som journalist?

På kursen får du inledningsvis lära dig grunderna inom journalistik, med särskilt fokus på reportage och skrivande. Under andra terminen bygger vi på med radio samt ger dig en introduktion till tv- och webbjournalistik. Den tredje terminen innefattar en praktik på tio veckor - nu får du omsätta dina förvärvade kunskaper i en redaktionell miljö. En plats på tredje terminen förutsätter att du själv sökt och fått praktik. Lärarna vägleder och stöttar dig i ditt sökande.

Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dags- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.

Jakobsbergs folkhögskola har även påbyggnadskurser i frilansande och radioberättande.

Praktisk journalistik

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Research och intervjuer lär du dig genom att skriva reportage och att diskutera texter med lärare och andra deltagare. Du kommer att arbeta med layout, redigering och bildbehandling för att kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist. Vi arbetar hela tiden branschnära vilket gör att du får bra koll på din framtida arbetsmarknad.

Under radiokursen spelar du in ljud och intervjuer som du sedan spelar upp i klassrummet. Genom att sätta ihop inslag och få feedback på dina produktioner lär du dig hela processen, från berättande till inspelning och redigering.
Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik.

Under dagstidningsövningarna och vår magasinsfokus får du mycket tid till att öva upp dina färdigheter inom det journalistiska hantverket. Vi ger också en grundkurs inom digitalfotografering och använder sedan kameran under alla moment i kursen. En kortare introduktion till tv och webb ges också under året. Där får du bland annat lära dig att klippa och filma med mobilkameran ute på fältet. Vi går igenom hur vi når ut på nätet.

Se några av kursens produktioner

Genom studiebesök och föreläsningar av yrkesverksamma journalister får du koll på arbetsmarknaden och olika sätt att arbeta som reporter.

Feedback och diskussioner

Ett viktigt inslag i utbildningen är våra coachande samtal, i mindre lärarledda grupper, som vi har regelbundet. Då diskuterar vi dina inlämnade uppgifter och ser till att du snabbt utvecklas som journalist. Både vad gäller hantverket, men också det journalistiska tänket.

Reportaget

Under kursens gång läser vi reportageböcker och diskuterar dagsaktuella och klassiska reportage. Svenskarna lägger alltmer tid på att läsa tidskrifter och fler specialtidningar vågar satsa på reportaget. Långa och väl underbyggda texter är ett utmärkt verktyg för att kunna fördjupa bilden av samhället och under utbildningen går vi igenom reportagets alla delar. I slutet av kursen behärskar du olika slags reportage och har fått kunskap i hur man arbetar från idé till färdig text.

Efter utbildningen

Flera av våra deltagare går vidare till olika mediejobb. En av dem är Mattias Persson som arbetar som producent, programledare och reporter på P4 Uppland.

Radio- och nyhetsfokus

Journalistyrket i dag kräver stor bredd och för att även behärska nyhetsjournalistiken, med korta deadlines och skarpa vinklar, löper detta som en parallell tråd genom hela utbildningen. Vi ser till att hålla oss uppdaterade och orienterar oss i det nya medielandskapet.
I och med poddradions intåg har radiomarknaden breddats ytterligare. Under vårt radioblock får du lära dig grunderna inom radio. I slutet av radiokursen behärskar du redigeringsprogrammet Digas, som även används på Sveriges radio.

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. Ibland ordnas kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen då vi ser detta som en tillgång i klassrummet och när vi diskuterar journalistik.

Delar av innehållet:

 • Skriva olika former av reportage, såsom: arbetsplats-, rese-, social- och nyhetsrepor­tage, med flera.
 • Nyhetslogik och orientering.
 • Intervjuteknik.
 • Redigering i InDesign
 • Pröva olika journalistiska roller genom att delta i redaktionellt arbete.
 • Dagstidningsproduktion.
 • Magasinsfördjupning.
 • Fotografering och bildbehandling i Photoshop.
 • Research.
 • Mediernas historia och roll i samhället.
 • Källkritik och medieanalys.
 • Redigering i radioverktyget Digas.
 • Grunderna i tv-produktion, att filma med mobilkamera.
 • Grunderna i webbpublicering.
 • Frilansande.
 • Filma med mobilkameran.

» Mer information finns i kursplanen.

Kursen är fullbelagd!

Kursinformation

Studietakt

100 % (1,5 år)

Kurstid

20 augusti 2018 - 7 juni 2019. Tredje terminen med praktikfokus går höstterminen 2019.

Ansökan

Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till Journalistkursen. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) samt betyg eller motsvarande.

Ansök senast 15 april.

Avgifter för läsåret 18 - 19

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1850 kr per termin. Här ingår studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.
Kurslitteratur: Ytterligare kostnad tillkommer.


Tredje terminen, praktikfokus, ht - 2019

Praktikplatsen får du leta upp själv med stöd från lärarna. Praktiken kan ske på tidning, radio- eller TV-station, organisation (som informatör).

Läromedel, mat och förbrukningsavgifter: 1900 kr

Frilans och radio

Om du vill fördjupa dig inom journalistiken och börja frilansa efter praktikterminen kan du söka till Frilansreporter eller radiokursen. För att kunna söka ska du ha gått Journalistik! – Radio, Webb, Reportage (eller motsvarande) och gjort praktik på något medium.

» Mer information på Journalistik! – Frilans

» Mer information på Journalistik! – Radio, Podd

Öppen dörr

Om du vill göra ett lektionsbesök tidigare under våren är du varmt välkommen att mejla felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se för att boka ett sådant. Under antagningsträffarna i maj kommer du få en rundvandring på skolan samt träffa lärarna. 

Kursansvarig

Felicia Hedström
felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

» Vi samarbetar med Studentum.se

Kursen är fullbelagd!

Möt en i personalen

Felicia Hedström

Kursansvarig och lärare på Journalistik! - Radio, Webb, Reportage och samordnare för profilkurserna. Sitter i skolans ledningsgrupp.

Läs mer om

Senaste nytt

Välkommen till föreningsmötet - Måndagen den 1 oktober kl. 17.30

Medlemsbrev nr 28, september 2018
Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!

Välkommen till föreningsmötet
Måndagen den 1 oktober kl. 17.30, samling Röda Längan.Läs mer

Den befriade familjen - författarföreläsning av Josefin Olevik

Fredag 18 maj 14.00 Jakobsbergs folkhögskola

För hundra år sedan lämnade ensamstående mödrar bort sina spädbarn till änglamakerskor, som lät dem förtvina bakom stängda dörrar. Idag går kvinnor till sitt närmaste sjukhus för att genom landstinget få spermier och bli mödrar på egen hand.

Mycket har hänt det senaste seklet.

Kvinnorna har lämnat köket, slagit sig in på arbetsmarknaden och tagit makten över sina liv och livmödrar. Det är väl helt naturligt att de skaffar barn också, utan att ta hjälp av en man, eller?Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • RSS
 • Kontakta oss