Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Journalistik! – Radio, webb och reportage (termin 1 och 2)

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Bli journalist!

Lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist: både med skrivande och radio. Vårt fokus är på den berättande journalistiken, nyheter, webb och radio. Vi arbetar praktiskt och med kontinuerlig feedback. En metod som gör att du som deltagare hela tiden utvecklas och känner dig redo att kliva direkt in i yrkeslivet.

Kursens upplägg:

 • Termin 1 - Grunderna i journalistisk och yrkesrollen.
 • Termin 2 - Radio, magasin och fördjupning.
 • Termin 3 - En större del av terminen tillbringas på en redaktion. En praktikplats krävs för att få gå tredje terminen. OBS! Vi har öppet intag på tredje terminen, vilket innebär att alla som har läst en grundutbildning i journalistik kan söka.
  Sök termin 3 här!

Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dags- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.

Jakobsbergs folkhögskola har även påbyggnadskurser i frilansande och radioberättande.

Under din studietid har du tillgång till hela Adobe-paketet (Photoshop, Indesign och Audition med mera), lånekamera och ljudutrustning. 

Praktisk journalistik

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Research och intervjuer lär du dig genom att skriva reportage och att diskutera texter med lärare och andra deltagare. Du kommer att arbeta med layout, redigering och bildbehandling för att kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist. Vi arbetar hela tiden branschnära vilket gör att du får bra koll på din framtida arbetsmarknad.

Under radiokursen spelar du in ljud och intervjuer som du sedan spelar upp i klassrummet. Genom att sätta ihop inslag och få feedback på dina produktioner lär du dig hela processen, från berättande till inspelning och redigering.
Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik.

Under dagstidningsövningarna och vår magasinsfokus får du mycket tid till att öva upp dina färdigheter inom det journalistiska hantverket. Vi ger också en grundkurs inom digitalfotografering och använder sedan kameran under alla moment i kursen. En kortare introduktion till tv och webb ges också under året. Där får du bland annat lära dig att klippa och filma med mobilkameran ute på fältet. Vi går igenom hur vi når ut på nätet.

Se några av kursens produktioner

Genom studiebesök och föreläsningar av yrkesverksamma journalister får du koll på arbetsmarknaden och olika sätt att arbeta som reporter.

Feedback och diskussioner

Ett viktigt inslag i utbildningen är våra coachande samtal, i mindre lärarledda grupper, som vi har regelbundet. Då diskuterar vi dina inlämnade uppgifter och ser till att du snabbt utvecklas som journalist. Både vad gäller hantverket, men också det journalistiska tänket.

Reportaget

Under kursens gång läser vi reportageböcker och diskuterar dagsaktuella och klassiska reportage. Svenskarna lägger alltmer tid på att läsa tidskrifter och fler specialtidningar vågar satsa på reportaget. Långa och väl underbyggda texter är ett utmärkt verktyg för att kunna fördjupa bilden av samhället och under utbildningen går vi igenom reportagets alla delar. I slutet av kursen behärskar du olika slags reportage och har fått kunskap i hur man arbetar från idé till färdig text.

Efter utbildningen

Flera av våra deltagare går vidare till olika mediejobb. En av dem är Mattias Persson som arbetar som producent, programledare och reporter på P4 Uppland.

Radio- och nyhetsfokus

Journalistyrket i dag kräver stor bredd och för att behärska nyhetsjournalistiken, med korta deadlines och skarpa vinklar, löper detta som en parallell tråd genom hela utbildningen. Vi ser till att hålla oss uppdaterade och orienterar oss i det nya medielandskapet.
I och med poddradions intåg har radiomarknaden breddats ytterligare. Under vårt radioblock får du lära dig grunderna inom radio. I slutet av radiokursen behärskar du redigeringsprogrammet Digas, som även används på Sveriges radio och redigeringsprogrammet Audiotion.

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. Ibland ordnas kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen då vi ser detta som en tillgång i klassrummet och när vi diskuterar journalistik.

Delar av innehållet:

 • Skriva olika former av reportage, såsom: arbetsplats-, rese-, social- och nyhetsrepor­tage, med flera.
 • Nyhetslogik och orientering.
 • Intervjuteknik.
 • Redigering i InDesign
 • Pröva olika journalistiska roller genom att delta i redaktionellt arbete.
 • Dagstidningsproduktion.
 • Magasinsfördjupning.
 • Fotografering och bildbehandling i Photoshop.
 • Research.
 • Mediernas historia och roll i samhället.
 • Källkritik och medieanalys.
 • Redigering i radioverktyget Digas.
 • Grunderna i tv-produktion, att filma med mobilkamera.
 • Grunderna i webbpublicering.
 • Frilansande.
 • Filma med mobilkameran.

» Mer information finns i kursplanen.

Vanliga frågor

Vilken CSN-kvot har utbildningen?
- Du kan söka på gymnasiekvoten. Olika skolor har olika kvoter och säger inget om nivån på utbildningen. Läs mer på CSN:s hemsida. 

Får man jobb efter utbildning?
- Även om de fasta jobben inom traditionell journalistik är få, finns det i dagens informationssamhälle ett starkt sug efter journalistisk kompetens. Många av våra deltagare går vidare till fack-, rikspress, lokaltidningar, radio och informationsbranschen. De senaste åren har lokalpressen upplevt en brist på kompetenta sommarjobbare och därför har våra deltagare kunnat gå direkt till sommarjobb och vikariat efter utbildningen.

Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar?
- Vi ger en heltidsutbildning så vi räknar med att skolarbetet tar cirka 40 timmar/vecka. Förutom de schemalagda lektionerna ska du göra intervjuer och uppgifter på icke-schemalagd tid. Det brukar med andra ord vara svårt att hinna med ett deltidsarbete.

Vad är skillnaden mellan högskola/universitet och er utbildning? 

Vi är framför allt praktiskt inriktade. Vi tror att verklighetsnära uppgifter är bästa sättet att lära sig journalistyrket. Vi har mer lärarledd tid är vad man har på universitetet, vilket möjliggör kontinuerlig feedback.

Studietakt

100 % 

Kurstid

17 augusti 2020 - 9 juni 2021. Tredje terminen med praktikfokus går höstterminen 2020.

Ansökan

Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till Journalistkursen. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) samt betyg eller motsvarande.

Ansök senast 15 april.

Avgifter för läsåret 2020 - 21

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1 100 kr för höstterminen och 1550 kr för vårterminen. Här ingår studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.
Kurslitteratur: Ytterligare kostnad tillkommer.

Tredje terminen, praktikfokus, ht - 2020

Praktikplatsen får du leta upp själv med stöd från lärarna. Praktiken kan ske på tidning, radio- eller TV-station, organisation (som informatör).

Läromedel, mat och förbrukningsavgifter: 1900 kr

Frilans och radio

Om du vill fördjupa dig inom journalistiken och börja frilansa efter praktikterminen kan du söka till Frilansreporter eller radiokursen. För att kunna söka ska du ha gått Journalistik! – Radio, Webb, Reportage (eller motsvarande) och gjort praktik på något medium.

» Mer information på Journalistik! – Frilans

» Mer information på Journalistik! – Radio, Podd

Öppen dörr

Om du vill göra ett lektionsbesök tidigare under våren är du varmt välkommen att mejla felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se för att boka ett sådant. Under antagningsträffarna i maj kommer du få en rundvandring på skolan samt träffa lärarna. 

Kursansvarig

Felicia Hedström
felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

» Vi samarbetar med Studentum.se

Ansökan öppnar i januari 2020

Möt en i personalen

Felicia Hedström

Kursansvarig och lärare på Journalistik! - Radio, Webb, Reportage och samordnare för profilkurserna. Sitter i skolans ledningsgrupp.

Läs mer om

Senaste inläggen

Nina Wähä till Jakobsbergs folkhögskola

Vi har glädjen att välkomna författaren Nina Wähä som ny handledare på författarskolans skönlitterära projektkurs "Skriv! – Projekt: Skönlitteratur". Nina har hittills givit ut tre romaner och den senaste, "Testamente" (Norstedts 2019), är nominerad till årets Augustpris. Läs mer

Louise Halvardsson kommer med ny roman

Louise Halvardsson gick på Jakobsbergs Folkhögskolas författarskola första gången 2002–2003. Hösten 2017 kom hon tillbaka och gick den nätbaserade kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur då hon jobbade med boken "Punkpoet med svensk brytning". Romanen, som nu kommer ut på Belletrist Publishing, är en uppföljare till hennes prisbelönta debut "Punkindustriell hårdrockare med attityd" (Författarhuset, 2007). Stockholmsreleasen hölls på Big Ben.Läs mer

Jag vill att det ska vara på riktigt

Ola Julén (1970–2013) hann ge ut två verk under sin livstid: ”Orissa” (Ink förlag 1999) och ”400” (Basilisk forlag 2001). Det är nu 20 år sedan den kultförklarade debuten och 28 år sedan han gick på Jakobsbergs folkhögskola (1990–1991).

Med anledning av detta bjuder vi nu in till en kväll om Ola Julén och hans författarskap. Måndag 18/11, kl. 18.00 på Jakobsbergs Folkhögskola.

Medverkande: Marie Lundquist, Christer Boberg, Hanna-Linnea Rengfors och Jonas Ask samt deltagare från författarskolans grundkurs.Läs mer

Senaste nytt

Medlemsbrev nr 32, december 2019

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola!Läs mer

Sista ansökningsdag vårtermin 2020.

Fredag 15 november är sista dag för att ansöka till de kurser som startar i januari 2020. På kursernas sidor läser du om hur du ansöker, vad din ansökan ska innehålla och hur du skickar in den digitalt.
Varmt välkommen till Jakobsbergs Folkhögskola!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss