• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Journalistik! – Radio, webb och reportage (termin 1 och 2)

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Bli journalist!

Lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist: både med skrivande och radio. Vårt fokus är den berättande journalistiken, nyheter, webb och radio. Vi arbetar praktiskt och med kontinuerlig feedback. En metod som gör att du som deltagare hela tiden utvecklas och känner dig redo att kliva direkt in i yrkeslivet.

Kursens upplägg:

 • Termin 1 - Grunderna i journalistisk och yrkesrollen.
 • Termin 2 - Radio, magasin och fördjupning.
 • Termin 3 - En större del av terminen tillbringas på en redaktion. En praktikplats krävs för att få gå tredje terminen. OBS! Vi har öppet intag på tredje terminen, vilket innebär att alla som har läst en grundutbildning i journalistik kan söka.
  Sök termin 3 här!

Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dags- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.

Under din studietid har du tillgång till hela Adobe-paketet (Photoshop, Indesign och Audition med mera), lånekamera och ljudutrustning. 

Praktisk journalistik

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Research och intervjuer lär du dig genom att skriva reportage och att diskutera texter med lärare och andra deltagare. Du kommer att arbeta med layout, redigering och bildbehandling för att kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist. Vi arbetar hela tiden branschnära vilket gör att du får bra koll på din framtida arbetsmarknad.

Under radiokursen spelar du in ljud och intervjuer som du sedan spelar upp i klassrummet. Genom att sätta ihop inslag och få feedback på dina produktioner lär du dig hela processen, från berättande till inspelning och redigering.
Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik.

Under dagstidningsövningarna och fördjupningsblock får du tid till att öva upp dina färdigheter inom det journalistiska hantverket. Vi ger också en grundkurs inom digitalfotografering och använder kameran under alla moment i kursen. En kortare introduktion till rörlig bild och webb ges också under året. Där får du bland annat lära dig att klippa och filma med mobilkameran ute på fältet. Vi går igenom hur vi når ut på nätet.

Se några av kursens produktioner

Genom studiebesök och föreläsningar av yrkesverksamma journalister får du koll på arbetsmarknaden och olika sätt att arbeta som reporter.

Feedback och diskussioner

Ett viktigt inslag i utbildningen är våra coachande samtal, i mindre lärarledda grupper, som vi har regelbundet. Då diskuterar vi dina inlämnade uppgifter och ser till att du snabbt utvecklas som journalist. Både vad gäller hantverket, men också det journalistiska tänket.

Reportaget

Under kursens gång läser vi reportageböcker och diskuterar dagsaktuella och klassiska reportage. Svenskarna lägger alltmer tid på att läsa tidskrifter och fler specialtidningar vågar satsa på reportaget. Långa och väl underbyggda texter är ett utmärkt verktyg för att kunna fördjupa bilden av samhället och under utbildningen går vi igenom reportagets alla delar. I slutet av kursen behärskar du olika slags reportage och har fått kunskap i hur man arbetar från idé till färdig text. Vi går igenom grunderna för storytelling, content och dramaturgi.

Efter utbildningen

Flera av våra deltagare går vidare till olika mediejobb. En av dem är Mattias Persson som arbetar som producent, programledare och reporter på P4 Uppland.

Radio- och nyhetsfokus

Journalistyrket i dag kräver stor bredd och för att behärska nyhetsjournalistiken, med korta deadlines och skarpa vinklar, löper detta som en parallell tråd genom hela utbildningen. Vi ser till att hålla oss uppdaterade och orienterar oss i det nya medielandskapet.
I och med poddradions intåg har radiomarknaden breddats ytterligare. Under vårt radioblock får du lära dig grunderna inom radio/podd. 

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. Ibland ordnas kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen då vi ser detta som en tillgång i klassrummet och när vi diskuterar journalistik.

Delar av innehållet:

 • Skriva olika former av reportage, såsom: arbetsplats-, rese-, social- och nyhetsrepor­tage, med flera.
 • Nyhetslogik och orientering.
 • Intervjuteknik.
 • Pröva olika journalistiska roller genom att delta i redaktionellt arbete.
 • Dagstidningsproduktion.
 • Fotografering och bildbehandling.
 • Research.
 • Mediernas historia och roll i samhället.
 • Källkritik och medieanalys.
 • Radioredigering.
 • Grunderna i rörlig bild - att filma med mobilkamera.
 • Grunderna i webbpublicering.
 • Frilansande.

» Mer information finns i kursplanen.

Vanliga frågor

Vilken CSN-kvot har utbildningen?
- Du kan söka på gymnasiekvoten. Olika skolor har olika kvoter och säger inget om nivån på utbildningen. Läs mer på CSN:s hemsida. 

Får man jobb efter utbildning?
- Även om de fasta jobben inom traditionell journalistik är få, finns det i dagens informationssamhälle ett starkt sug efter journalistisk kompetens. Många av våra deltagare går vidare till fack-, rikspress, lokaltidningar, radio och informationsbranschen. De senaste åren har lokalpressen upplevt en brist på kompetenta sommarjobbare och därför har våra deltagare kunnat gå direkt till sommarjobb och vikariat efter utbildningen.

Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar?
- Vi ger en heltidsutbildning så vi räknar med att skolarbetet tar cirka 40 timmar/vecka. Förutom de schemalagda lektionerna ska du göra intervjuer och uppgifter på icke-schemalagd tid. Det brukar med andra ord vara svårt att hinna med ett deltidsarbete.

Vad är skillnaden mellan högskola/universitet och er utbildning? 

Vi är framför allt praktiskt inriktade. Vi tror att verklighetsnära uppgifter är bästa sättet att lära sig journalistyrket. Vi har mer lärarledd tid är vad man har på universitetet, vilket möjliggör kontinuerlig feedback.

Ansökan öppen

Kursinformation

Studietakt

100 % 

Kurstid

26 augusti, 2021 - 17 juni, 2022. Tredje terminen med praktikfokus går höstterminen 2021.

Ansökan

Bifoga till ansökningshandlingarna:

- Ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till journalistkursen. Döp dokumentet till "personligt brev".
- Meritförteckning (ditt CV).
- Betyg från gymnasiet och/eller motsvarande intyg från högre utbildning.

Dokumenten ska helst bifogas i PDF-format. Om vi inte fått in alla handlingar kan vi tyvärr inte behandla din ansökan.

Ansök senast 15 april.

Avgifter för läsåret 2021 - 22

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 2 900 kr. Här ingår studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 60 kr per undervisningsdag.
Kurslitteratur: Ytterligare kostnad tillkommer.

Tredje terminen, praktikfokus, ht - 2022

Praktikplatsen får du leta upp själv med stöd från lärarna. Praktiken kan ske på tidning, radio- eller TV-station, organisation (som informatör). Kursen söker du via kursens sida 

Antagning

På grund av coronaviruset kommer testdagen för journalisprogrammet i år att ske på distans. Efter att ansökningsperioden tar slut, den 15 april, kommer instruktioner att skickas ut till dig som har sökt. 

Kursansvarig

Felicia Hedström
felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

» Vi samarbetar med Studentum.se

Ansökan öppen

Möt en i personalen

Felicia Hedström

Rektor

Läs mer om

Senaste inläggen

Anna Larsson debuterar med roman

Anna Larsson gick författarkursen "Skriv! – Projekt: Skönlitteratur" på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2015. Nu har hon skrivit på kontrakt för sin debutbok, romanen "Medan världen ser på" (Bazar bokförlag) som hon själv beskriver som "en kärleksroman med garanterat lyckligt slut, fylld av ångest och passion på vägen dit". Utgivningsdatum är satt till 7 juli 2021.Läs mer

Mitch Fredrikssons debutroman nominerad

Mitch Fredriksson gick författarskolans grundkurs 2009–2010 och projektkurs våren 2018 då han skrev på det manus som skulle bli hans debutroman ”Fail”. Nu är romanen utgiven av Rabén&Sjögren och dessutom nominerad till priset "Slangbellan" för bästa ungdomsbok 2020.Läs mer

Grattis till boksläpp, Sara Heyman!

Sara Heyman gick författarkursen på distans i att skriva fackbok, "Skriv!–Projekt: Facklitteratur" våren 2020. Under sin tid på författarskolan arbetade hon med det manus som skulle bli biografin "Den motvilliga feministen" om Bertha Wellin, en av de första kvinnliga riksdagsledamöterna någonsin som tillträdde 1921. Boken hade releasedatum 8 mars och har redan fått mycket uppmärksamhet i media.Läs mer

Senaste nytt

Lördag 23 oktober: Göran Palm-seminariet

Årets Göran Palmseminarium äger rum lördagen den 23 oktober kl. 12-16 på Jakobsbergs folkhögskola. Spännande seminarium, föreläsningar och utdelning Göran Palmstipendiet.Läs mer

Måndag 4 oktober 18:30: Klimatforskare och glaciolog till JF.

Per Holmlund är klimatforskare och professor i glaciologi (läran om glaciärer samt forskning om is och isfenomen). Måndag 4 oktober kl. 18:30 föreläser han på Jakobsbergs folkhögskola. Fri entre´.

Varmt välkommen!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss