• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Journalistik – radio, webb och reportage (termin 1 och 2)

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Deltagare på Journalistik! - radio,webb, reportage

Bli journalist!

Lär dig grunderna i journalistik - både skrivande i olika former och radio/podd. Vi arbetar praktiskt och med kontinuerlig feedback, en metod som steg för steg gör dig redo att kliva in i yrkeslivet.

Kursens upplägg:

 • Termin 1 - Grunderna i journalistisk och yrkesrollen.
 • Termin 2 - Radio, magasin och fördjupning.
 • Termin 3 - En större del av terminen tillbringas på en redaktion. En praktikplats krävs för att få gå tredje terminen. OBS! Vi har öppet intag på tredje terminen, vilket innebär att alla som har läst en grundutbildning i journalistik kan söka.
  Sök termin 3 här!

Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, morgon- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.

Under din studietid har du tillgång till hela Adobe-paketet (Photoshop, Indesign och Audition med mera), lånekamera och ljudutrustning. 

Praktisk journalistik

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Vi tror att du bäst lär dig nyhetsmakeri, research och intervjuer genom att "göra själv" och sedan diskutera resultatet med lärare och andra deltagare. Under utbildningen kommer du få prova på med layout, redigering och bildbehandling för att kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist. 

Vi arbetar hela tiden branschnära vilket gör att du får bra koll på din framtida arbetsmarknad.

Under radiokursen spelar du in ljud och intervjuer som du sedan spelar upp i klassrummet. Genom att sätta ihop inslag och få feedback på dina produktioner lär du dig hela processen, från berättande till inspelning och redigering. 

Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att gestalta och formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik.

Under dagstidningsövningar och fördjupningsblock får du tid till att öva upp dina färdigheter inom det journalistiska hantverket. 

Genom studiebesök och föreläsningar av yrkesverksamma journalister får du koll på arbetsmarknaden och olika sätt att arbeta som reporter.

Se några av kursens produktioner

Feedback och diskussioner

Ett viktigt inslag i utbildningen är våra coachande samtal, i mindre lärarledda grupper, som vi har regelbundet. Under samtalen diskuterar vi dina inlämnade uppgifter och ser till att du snabbt utvecklas som journalist. Både vad gäller hantverket, men också det journalistiska “tänket”.

Reportaget

Under kursens gång läser vi reportageböcker och diskuterar dagsaktuella och klassiska reportage för att förstå reportagets alla delar. Självklart får du prova på att skriva olika slags reportage och förses med kunskap i hur man arbetar från idé till färdig text.  

Efter utbildningen

Flera av våra deltagare går vidare till olika mediejobb. En av dem är Mattias Persson som arbetar som producent, programledare och reporter på P4 Uppland.

Radio- och nyhetsfokus

Journalistyrket i dag kräver stor bredd och för att behärska nyhetsjournalistiken, med korta deadlines, ser vi på utbildningen till att hålla oss uppdaterade och orienterar oss i det nya medielandskapet.

I och med poddradions intåg har radiomarknaden breddats ytterligare. Under vårt radioblock får du lära dig grunderna inom radio/podd. Vi har i många år haft nära samarbete med Sveriges radio och poddföretag för att hela tiden ligga i framkant.

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. Ibland ordnas kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. 

Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen då vi ser detta som en tillgång i klassrummet och när vi diskuterar journalistik.

Delar av innehållet:

 • Skriva olika former av reportage
 • Nyhetslogik och orientering.
 • Intervjuteknik.
 • Pröva olika journalistiska roller genom att delta i redaktionellt arbete.
 • Dagstidningsproduktion.
 • Fotografering och bildbehandling.
 • Research.
 • Mediernas historia och roll i samhället.
 • Källkritik och medieanalys.
 • Radioredigering.
 • Grunderna i rörlig bild - att filma med mobilkamera.
 • Grunderna i webbpublicering.
 • Frilansande.

» Mer information finns i kursplanen.

Vanliga frågor

Vilken CSN-kvot har utbildningen?
- Du kan söka på gymnasiekvoten. Olika skolor har olika kvoter och säger inget om nivån på utbildningen. Läs mer på CSN:s hemsida. 

Får man jobb efter utbildning?
- Även om de fasta jobben inom traditionell journalistik är få, finns det i dagens informationssamhälle ett starkt sug efter journalistisk kompetens. Många av våra deltagare går vidare till fack-, rikspress, lokaltidningar, radio och informationsbranschen. De senaste åren har lokalpressen upplevt en brist på kompetenta sommarjobbare och därför har våra deltagare kunnat gå direkt till sommarjobb och vikariat efter utbildningen.

Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar?
- Vi ger en heltidsutbildning så vi räknar med att skolarbetet tar cirka 40 timmar/vecka. Förutom de schemalagda lektionerna ska du göra intervjuer och uppgifter på icke-schemalagd tid. Det brukar med andra ord vara svårt att hinna med ett deltidsarbete.

Vad är skillnaden mellan högskola/universitet och er utbildning? 

Vi är framför allt praktiskt inriktade. Vi tror att verklighetsnära uppgifter är bästa sättet att lära sig journalistyrket. Vi har mer lärarledd tid är vad man har på universitetet, vilket möjliggör kontinuerlig feedback.

Ansök här

Kursinformation

Studietakt

100 % 

Kurstid

24 augusti, 2023 - 16 juni, 2024. Tredje terminen med praktikfokus går höstterminen 2024.

Ansökan

Bifoga till ansökningshandlingarna:

- Ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till journalistkursen. Döp dokumentet till "personligt brev".
- Meritförteckning (ditt CV).
- Betyg från gymnasiet och/eller motsvarande intyg från högre utbildning.

Dokumenten ska helst bifogas i PDF-format. Om vi inte fått in alla handlingar kan vi tyvärr inte behandla din ansökan.

Ansök senast 15 april. Reservplats går att söka fram till kursstart.

Avgifter för läsåret 2023 - 24

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 2 910 kr. Här ingår studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 62 kr per undervisningsdag.
Kurslitteratur: Ytterligare kostnad tillkommer.

Tredje terminen, praktikfokus, ht - 2024

Praktikplatsen får du leta upp själv med stöd från lärarna. Praktiken kan ske på tidning, radio- eller TV-station, organisation (som informatör). Kursen söker du via kursens sida.

Antagning

Testdagen för journalisprogrammet kommer äga rum på skolan den 4 eller den 5 maj, från eftermiddag till tidig kväll. Efter att ansökningsperioden tar slut, den 15 april, kommer du som har sökt meddelas om du har gått vidare i antagningsprocessen och kommer i så fall kallas till ett informationsmöte med antagningstest ett av ovan nämda datum.

Kursansvarig

Anna-Maria Carnhede

anna.carnhede@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

» Vi samarbetar med Studentum.se

Ansök här

Möt en i personalen

Anna-Maria Carnhede

Kursansvarig för Journalistik! – Radio, Webb, Reportage och handledare på Skriv! – Projekt: Facklitteratur.

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag är stolt alumn och medlem i JF

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer

Folkhögskolan är en otroligt unik plats

När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer

Vår pitch lockade stort intresse

När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer

Senaste nytt

Föreläsning 18 april: Kriget mot kroppen

Viktmobbning, normer, bantning och hälsa för alla storlekar. Kom och lyssna när Erik Hemmingsson pratar om sina senaste böcker ”Slutbantat” och ”Kriget mot kroppen”. Läs mer

Föreläsning 7 Februari: Claes Britton om Pontus Hultén

Kom och lyssna när Claes Britton pratar om sin Augustprisnominerade bok "Pontus Hultén - den moderna konstens anförare". Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss