• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Välkommen till föreningsmötet - Måndagen den 1 oktober kl. 17.30

Publicerad 2018-09-13

Medlemsbrev nr 28, september 2018
Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!

Välkommen till föreningsmötet
Måndagen den 1 oktober kl. 17.30, samling Röda Längan.

Vi inviger den ”nya” RÖDA LÄNGAN, som under sommaren genomgått en rejäl upprustning invändigt. Ny färgsättning och ommålning, nya golv, allmän upp- fräschning som tagits fram av arkitekten Kerstin Skeppstedt. Efter nästan 40 år försvinner 1970-talslooken. Hur blev det? Kom och se!

Vi informerar också om aktuella frågor, berättar om jubileumsåret 2019 då skolan fyller 100 år!

Kl. 18.30 blir det i Höga salen en högintressant föreläsning då Stefan Jonsson, professor och kritiker i Dagens Nyheter berättar om sin bok om SVEN LINDQVIST – ”Sanningskonst, samtal om ett författarskap” som kom ut i våras. Lindqvist är en av våra viktigaste författare alltsedan debuten på 1950-talet: inträngande analyser av Kina och Latinamerika, böcker om gräv där du står, om rasismen, förintelsen och om bombernas århundrande. Men också titlar som ”En älskares dagbok”, ”Bänkpress” och ”Livstidsmänniskan”.

Ny personal

Skolans kock Senarath Weerarathna lämnade sin tjänst som kock för pension i somras efter 17 år. Hans efterträdare är Gunilla Sikehag Smedberg som hälsas välkommen.

JF 100 ÅR!

Hela 2019 kommer att präglas av Jakobsbergs folkhögskolas 100-årsjubileum: seminarier om folkhögskolans framtid och folkbildningens utmaningar, en ny bok om skolans spännande historia, om personligheter och inriktningar och om framtiden.
Under hösten 2019 blir det också en jubileumsfest. Datum släpps på föreningsmötet. Missa inte.

FÖRELÄSNINGAR UNDER HÖSTEN

Redan den 25 augusti ägde den första kvällsföreläsningen rum kring den landsomfattande demokrati-kampanj som folkbildningen bedriver, #vimåsteprata. Kvällens tema var hur vi får ett jämlikt demokratiskt samhälle. Medverkade gjorde Vesna Prekopic och Tjia Torpe från styrelsen samt Ibn Rushd förbundsrektor Omar Mustafa. Vesna talade om skolan, Tjia om kulturen och Omar om samhälle och integration.

Den 19 november fortsätter vi vår demokratisatsning med en middagsbjudning kl 17.30 och en föreläsning kl 18.30.
Kristina Wiksell från Make Equal kommer och berättar om hur man kan konkret kan arbeta för ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle. Innan föreläsningen är du via föranmälan välkommen att dela en middag och ett demokratisamtal tillsammans med någon du inte känner. Anmälan görs via länken nedan. ”Demokratimiddag på Jakobsbergs folkhögskola”.

Middagen är gratis men anmälan görs via denna länk och är bindande: https://goo.gl/forms/CNfDFfWD1xmd1TUx2

Måndag 1 oktober föreläser Stefan Jonsson om Sven Lindqvist (se ovan). Alla föreläsningar börjar kl. 18.30.

MEDLEMSAVGIFT 2018

Fortfarande finns en del medlemmar som inte betalat medlemsavgiften för inne- varande år. Genom byte av bank gick aviseringen ut först i samband med kallelsen till årsmötet i mars, vilket kan ha gjort att en del förmodligen missat det hela.
Kolla gärna att du betalat!

Många hälsningar,
Göran Hillman, ordförande Ola Larsson, rektor

Besök hemsidan: www.jakobsbergsfolkhogskola.se eller kontakta oss:
Ola Larsson, rektor: tel. 08-120 28 182,
e-post: ola.larsson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Adress: Jakobsbergs Folkhögskola, Folkhögskolevägen 1, 177 40 Järfälla
Göran Hillman, ordförande: tel. 08-580 347 21, 070-491 71 70,
e-post: hillman.goran@gmail.com Skogsvägen 22, 177 40 Järfälla
Kjell Johansson, vice ordförande: tel. 070-593 21 36, e-post kvalitetspartner@telia.com

Möt en i personalen

Nicklas Lindström

Fysioterapeut, PT, lärare i träningslära

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss