• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Medlemsbrev NR 33 mars 2020

Publicerad 2020-04-15

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola!

CORONALÄGET PÅ JF

Som för alla andra har Coronapandemin ställt oss inför många frågor.
Många av oss på JF är som tur är väl förtrogna med distansundervisning, så övergången från närundervisning har gått bra, inte minst eftersom alla deltagare redan i höstas fick en introduktion i Google Education.

Det ledde till att distansundervisningen snabbt kom igång efter en extrainsatt personaldag då vi diskuterade vilka förändringar som behövde göras. Vi ändrade scheman, bedömde riskgrupper och valde ut vilka moment som måste göras på plats. Under hela processen försöker vi balanser deltagarnas behov av studier/sammanhang och samhällets vilja till minskad smittspridning.

Tyvärr har vi fått avbryta våra seniorkurser och vi har förlorat konferens- och lunchintäkter. Men som helhet är det ändå väldigt glädjande att se hur personalen arbetar med ny-läget och hur väl det fungerar med deltagarna. Nu i andra fasen försöker vi fokusera på folkbildande moment i distansundervisningen. Hur vi möts över kursgränserna och behåller känslan av folkhögskola ända till terminsslutet.

Det positiva är att vi kan lära oss mycket om hur distansundervisning kan komplettera folkbildningen på plats. Vem kunde till exempel ana att styrelsen så flinkt höll sitt senaste möte helt digitalt via Google Meet?

ÅRSMÖTET MÅNDAGEN DEN 27 APRIL KL 17:30 ÅR 2020

Årsmötet kommer att hållas på distans (se kallelse i separat mejl).

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, kommer nya stadgar för föreningen Jakobsbergs Folkhögskola (andra läsningen) att behandlas. Den som önskar handlingarna innan mötet kan få dem per e-post eller hämta dem på folkhögskolans hemsida. Se närmare upplysningar i kallelse och föredragningslista.
Den planerade föreläsningen med Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf skjuts fram till den 21 september.

2020 ÅRS GÖRAN PALMSTIPENDIUM TILLDELAS GÖRAN GREIDER

”Med skarp blick följer, formar och formulerar Göran Greider samtidens stora frågor i förundrande poesi, skarpa debattinlägg och politiska kommentarer.
Ett omtumlande författarskap som rymmer alla livets väsentligheter och motsägelser.” Så lyder motiveringen och seminariet som äger rum lördagen den 17 oktober (OBS ändrat datum!).

Temat är SKOGEN, MILJÖ, KLIMATET. Deltagare: Göran Greider, Eva-Lotta Hultén, journalist och skogsdebattör, Jonas Gren, poet och miljödebattör samt skådespelaren Helge Skoog som uppför delar av ”Sit down tragedy” en föreställning av Göran Palm från Stockholms stadsteater 2010.

I BACKSPEGELN

Vårtermin nummer 100 drog igång med vår fantastiska 100-årsfest bakom oss här på Jakobsbergs folkhögskola. Då utgavs också vår jubileumsbok – en omfattande skildring av skolans spännande 100 år. Boken ”Jakobsbergs folkhögskola 1919-2019” omfattar 176 sidor, inbunden i ett stiligt rött band och rikligt illustrerad.

Beställ boken genom att skicka e-post med namn och adress till info@jakobsbergsfolkhogskola.se. Priset är 150 kr för medlemmar i föreningen (200 kr för icke medlem). Vill du få boken hemskickad med post tillkommer 59 kr i porto. Om du vill hämta boken på skolan - kontakta receptionen först (så att vi säkert finns på plats) på info@jakobsbergsfolkhogskola.se

Kursen Allmän kurs – svenska som andraspråk inriktning barn startade efter sportlovet och är en ettårig kurs som avslutas till jul.

Under de första två normala månaderna bjöd Britas café på yttrandefrihet och artificiell intelligens.

I januari stod JF värd för en offentlig konstvisning av Lenny Clarhälls träreliefer och en paneldiskussion kring konstnärlig frihet och censur. Konstverken togs bort från kommunfullmäktigesalen i Kommunalhuset i Jakobsberg, där de varit placerade i nära 40 år. Både visningen och paneldiskussionen drog rekordmycket publik.

I februari besöktes JF av tv-journalisten och författaren Tina Thunander, och berättade om sin bok ”De bokstavstrogna – ett reportage om radikal islam” inför hundra åskådare i Höga salen.

Järfällaförfattaren Cannie Möller besökte biblioteket på JF i mars och talade om sitt författarskap och sitt engagemang i flyktingfrågan. Cannie Möller har skrivit ”Liftaren” och ”Besökaren” – två uppmärksammade romanerna för vuxna och unga.

PÅ GÅNG

Coronapandemin begränsar vårens aktiviteter i antal. Åtminstone blir de lite mer svävande, för mycket håller på att utformas på ett nytt sätt. Men håll ögonen öppna på vår facebook-sida och på hemsidan. Till exempel kommer konstkursen även i år ha en slututställning den 15 maj när JF-dagen skulle ha varit. Vi har också planer på att öppna ett utomhus-café i maj och juni som ni är välkomna till.

MEDLEMSAVGIFT FÖR 2020

I medlemsbrevet som sändes ut i december 2019 fanns anvisningar för inbetalning av medlemsavgiften för 2019. Har du missat att betala in medlemsavgiften hoppas vi att du gör det nu och senast 17 april på bankgirokonto 643-9368 (Swedbank)! Enskild medlem 100 kr. Organisation 200 kr. Det går också bra att swisha avgiften till
123 295 60 27. Ange vad överföringen avser, t.ex. ”medlemsavgift” (gäller både vid betalning till bankgiro eller om du väljer swish).

För oss är det viktigt att du vill fortsätta att vara med oss och driva Jakobsbergs Folkhögskola och utveckla skolan till ett bildningscentrum! Som medlem har du möjlighet att äta lunch på skolan för 70 kr (90 kr för icke medlemmar), fritt delta på kvällsföreläsningar med mera samt hyra lokaler till nedsatt pris för möten, studiecirklar och konferenser. Vi vill öka antalet föreningsmedlemmar. Ta därför gärna med intresserade vänner till våra öppna arrangemang för att visa fördelarna med ett medlemskap hos oss.

HEMSIDAN

Gå in på hemsidan http://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/ Där får du information om det mesta, om föreläsningar och möten. Har du synpunkter eller saknar något hör av dig till Bengt Jönsson: bengt.jonsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Göran Hillman, ordförande Ola Larsson, rektor

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Har du e-post? I så fall vill vi gärna ha den för att kunna förbilliga våra utskick och kanske komma med påminnelser om olika arrangemang. Meddela den i så fall till info@jakobsbergsfolkhogskola.se
Besök hemsidan: www.jakobsbergsfolkhogskola.se

Kontakta oss:
Ola Larsson, rektor: tel. 08-120 28 182, e-post ola.larsson@jakobsbergsfolkhogskola.se.
Jakobsbergs Folkhögskola, Folkhögskolevägen 1, 177 40 Järfälla
Göran Hillman, ordförande: tel. 070-491 71 70, e-post hillman.goran@gmail.com Skogsvägen 22, 177 40 Järfälla
Kjell Johansson, vice ordförande: tel. 070-593 21 36, e-post kvalitetspartner@telia.com.

Möt en i personalen
Angeli Sjöström Hederberg

Angeli Sjöström Hederberg

Lärare på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Folkhögskolan är en otroligt unik plats

När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer

Vår pitch lockade stort intresse

När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer

Att ta det på allvar och ha roligt

När Johanna Wester gick författarskolans projektkurs för fackböcker, Skriv! – Projekt: Facklitteratur, (HT/VT 2018) arbetade hon med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp" som nu givits ut av Romanus och Selling (2021). Läs mer

Senaste nytt

Kurser vårtermin 2022 öppna för ansökan

Några av kurserna som startar i januari 2022 är ännu öppna för ansökan. Välj bland: Svenska för jobb och högskola. Projektkurs för att skriva fackbok och lära sig mer om hur man skriver sakprosa. Konstkurs på kvartsfart för teckning och måleri. Seniorkurs: klassisk bildning. Yrkesförberedande: Vård, kök och barn. Läs mer

Medarbetare till köket/konferensvärd

Vi söker en eller flera serviceinriktade medarbetare till köket/konferensvärdar på heltid/halvtid. Du är flexibel, social och vill under ledning av kökschef och skolledning vara med och utveckla vår restaurang och konferensverksamhet.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss