• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Medlemsbrev nr 32, december 2019

Publicerad 2019-12-10

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola!

På gång

Hösttermin nummer 100 ligger nu snart bakom oss på Jakobsbergs folkhögskola. Långkurserna står stadiga på vår kulle tack vare fantastiska kursdeltagare och personal.
Britas café har bjudit på Spoken word, öppen scen, klimatengagemang och musikunderhållning. På Britas cirklar har skolans alla deltagare valt mellan olika kursblandade cirklar. Under fem eftermiddagar har deltagarna fått välja mellan 15 valfria ämnen såsom programmering, stickning, mansrollen, klimatsmart mat med mera.
Till våren försöker vi öka vår rekrytering till Allmän kurs - svenska som andraspråk.
Vi har två seniorkurser till våren: Klassisk bildning och Teckning och måleri.
Kvällsföreläsningarna under hösten har handlat om Vilhelm Moberg och Ola Julén.

Medlemsavgift för 2020

Nu inleder vi vårt 101:e år! Vi hoppas att du/föreningen vill fortsätta som medlem och utveckla skolan och föreningen.
Medlemsavgiften för 2020 är för enskild medlem 100 kr. För organisation
200 kr. Beloppet betalas in på konto 643-9368. Ange namn, e-postadress och ”Medlemsavgift 2020”.
Det går också bra att Swisha till 123 295 60 27. Ange ditt namn samt ”2020” som text i betalningen.
Som medlem har du möjlighet att äta lunch på skolan, delta på kvällsföreläsningar, på JF-dagen, Göran Palmseminariet och vara med vid andra arrangemang samt hyra våra lokaler till nedsatt pris för möten, studiecirklar och konferenser.

100-årsjubiléet

Vi firade stort den 16 oktober och du var förhoppningsvis med.
Då utgavs också vår jubileumsbok – en omfattande skildring av skolans spännande
100 år, men också om åren som kommer. Boken ”Jakobsbergs folkhögskola 1919-2019” omfattar 176 sidor, inbunden i ett stiligt rött band och rikligt illustrerad.
Beställ boken genom att skicka e-post med namn och adress till info@jakobsbergsfolkhogskola.se
Priset är 150 kr för medlemmar i föreningen (200 kr för icke medlem).
Vill du få boken hemskickad med post tillkommer 59 kr i porto.
Om du vill hämta boken på skolan - kontakta receptionen först (så att vi säkert finns på plats) på info@jakobsbergsfolkhogskola.se

Erbjudande!

Om du väljer ett femårigt medlemskap och betalar in 500 kr före den 31 januari får du boken gratis.
Meddela i så fall i beställningen att du valt detta.

Årsmötet måndagen den 27 april 2020

Härmed kallas också till årsmötet, som förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, kommer att behandla nya stadgar för Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola (andra läsningen). Kallelse med föredragningslista kommer att utsändas i månadsskiftet mars/april.

Lenny Clarhälls trärelief

Lenny Clarhälls trärelief

Vårens föreläsningar och andra arrangemang

Lördagen den 18 januari kl. 12-16 är det offentlig visning av de censurerade trärelieferna av Lenny Clarhäll, en av landets främsta skulptörer. Konstverken togs bort från Kommunfullmäktigesalen i Kommunalhuset i Jakobsberg, där de varit placerade i nära 40 år. Konstnären Lenny Clarhäll kommer själv att medverka. 
Lokal: Höga salen på folkhögskolan.

Måndagen den 20 januari kl. 18.30

Diskussion kring konstnärlig frihet och censur med anledning av flera fall av konstcensur i Järfälla, bl.a. Lenny Clarhälls träreliefer men också av ytterligare en skulptur för Viksjö torg.
Medverkande: Konstnärernas Riksförbunds ordförande Sara Edström, Per Lodenius, centerpartiets kulturpolitiske talesperson och ledamot i riksdagens kulturutskott, konstnären Lenny Clarhäll, representant från Svenska Penn.

Måndagen den 10 februari kl. 18.30

Tv-journalisten och författaren Tina Thunander, om sin bok ”De bokstavstrogna – ett reportage om radikal islam”. Kvinnans ställning i länder som Turkiet, Saudiarabien, Egypten och Sverige efter att islamiska staten är besegrad och salafismen blir starkare. Vad händer nu?

Måndagen den 9 mars kl. 18.30

Järfällaförfattaren Cannie Möller, engagerad i flyktingfrågan och författare till två uppmärksammade romaner för vuxna och unga ”Liftaren” och ”Besökaren”. Även dramatiker och författare till flera av pjäserna för Föreningen för Teater och Dokumentation i Järfälla, bl.a. Johanna från Kallhäll som nu ska få sin fortsättning efter fyra decennier.
Göran palm-seminariet lördagen den 18 april kl. 12 - 16.
Förberedelserna för Göran Palmseminariet pågår för fullt. Stipendiat och tema är ännu så länge hemligt, men kommer att utannonseras på vår hemsida i början av året.

Måndagen den 27 april kl. 18.30 (i samband med årsmötet)

Anna-Karin Palm, författare till den Augustnominerade biografin över Selma Lagerlöf ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Romanförfattaren och litteraturhistorikern 
A-K Palm skrivit en kritikerrosad biografi över en av våra största författare och ger en delvis ny bild Selma Lagerlöf.

JF-DAGEN blir det den 15 maj

Mer information kommer i nästa medlemsbrev och på hemsidan.

Hemsidan 

Gå in på hemsidan http://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/ Där får du information om det mesta, om föreläsningar och möten. Har du synpunkter eller saknar något hör av dig till Bengt Jönsson: bengt.jonsson@jakobsbergsfolkhogskola.se


Vi vill också passa på att önska En God Jul och Ett Gott Nytt År!

Göran Hillman, ordförande Ola Larsson, rektor

Har du e-post? I så fall vill vi gärna ha den för att kunna förbilliga våra utskick och kanske komma med påminnelser om olika arrangemang. Meddela den i så fall till info@jakobsbergsfolkhogskola.se 
Besök hemsidan: www.jakobsbergsfolkhogskola.se

Kontakta oss:
Ola Larsson, rektor: tel. 08-120 28 182, e-post ola.larsson@jakobsbergsfolkhogskola.se. 
Jakobsbergs Folkhögskola, Folkhögskolevägen 1, 177 40 Järfälla
Göran Hillman, ordförande: tel. 070-491 71 70, e-post hillman.goran@gmail.com Skogsvägen 22, 177 40 Järfälla
Kjell Johansson, vice ordförande: tel. 070-593 21 36, e-post kvalitetspartner@telia.com.


Möt en i personalen

Kristian Bruun

Kök

Läs mer om

Senaste inläggen

Anna Larsson debuterar med roman

Anna Larsson gick författarkursen "Skriv! – Projekt: Skönlitteratur" på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2015. Nu har hon skrivit på kontrakt för sin debutbok, romanen "Medan världen ser på" (Bazar bokförlag) som hon själv beskriver som "en kärleksroman med garanterat lyckligt slut, fylld av ångest och passion på vägen dit". Utgivningsdatum är satt till 7 juli 2021.Läs mer

Mitch Fredrikssons debutroman nominerad

Mitch Fredriksson gick författarskolans grundkurs 2009–2010 och projektkurs våren 2018 då han skrev på det manus som skulle bli hans debutroman ”Fail”. Nu är romanen utgiven av Rabén&Sjögren och dessutom nominerad till priset "Slangbellan" för bästa ungdomsbok 2020.Läs mer

Grattis till boksläpp, Sara Heyman!

Sara Heyman gick författarkursen på distans i att skriva fackbok, "Skriv!–Projekt: Facklitteratur" våren 2020. Under sin tid på författarskolan arbetade hon med det manus som skulle bli biografin "Den motvilliga feministen" om Bertha Wellin, en av de första kvinnliga riksdagsledamöterna någonsin som tillträdde 1921. Boken hade releasedatum 8 mars och har redan fått mycket uppmärksamhet i media.Läs mer

Senaste nytt

Lördag 23 oktober: Göran Palm-seminariet

Årets Göran Palmseminarium äger rum lördagen den 23 oktober kl. 12-16 på Jakobsbergs folkhögskola. Spännande seminarium, föreläsningar och utdelning Göran Palmstipendiet.Läs mer

Måndag 4 oktober 18:30: Klimatforskare och glaciolog till JF.

Per Holmlund är klimatforskare och professor i glaciologi (läran om glaciärer samt forskning om is och isfenomen). Måndag 4 oktober kl. 18:30 föreläser han på Jakobsbergs folkhögskola. Fri entre´.

Varmt välkommen!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss