Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Medlemsbrev mars 2019

Publicerad 2019-03-04

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!

Medlemsavgift 2019

I medlemsbrevet som sändes ut i december 2018 fanns anvisningar för inbetalning av medlemsavgiften för 2019.
Har du missat att betala in medlemsavgiften hoppas vi att du gör det nu och senast 8 april! Enskild medlem 100 kr. Organisation 200 kr.

Vi har sedan förra året bytt bank så nytt bankgirokonto är 643-9368. Det går också bra att swisha avgiften till 123 295 60 27.
Ange vad överföringen avser, t.ex. ”medlemsavgift” (gäller både vid betalning till bankgiro eller om du väljer swish).

För oss är det viktigt att du vill fortsätta att vara med oss och driva Jakobsbergs Folkhögskola och utveckla skolan till ett kultur- och bildningscentrum!

Som medlem har du möjlighet att äta lunch på skolan för 70 kr, fritt delta på kvällsföreläsningar, jubileumsfirandet, Göran Palm-seminariet den 27 april samt hyra lokaler till nedsatt pris för möten, studiecirklar och konferenser.

Vi vill öka antalet föreningsmedlemmar. Ta därför gärna med intresserade vänner till våra öppna arrangemang för att visa fördelarna med ett medlemskap hos oss.

Aktuella frågor

Jakobsbergs folkhögskola fyller 2019 100 år! Se alla aktiviteter.

För er som passerat skolan har kanske lagt märke till att vi gör parken jubileumsfin genom att ta bort sly och gallra träd.
Vi har börjat med etapp ett kring damm och längs Viksjöleden. Därefter inväntar vi besked från länsstyrelsen för att hamla allén.
Arbetet leds av kommunens skogsförvaltare Erik Håff.

Vårterminen har börjat bra och inspirerande. Om fulltecknade kurser och bildningstörstande deltagare kommer vi att prata mer om på årsmötet.

I köket har nya kocken Hans Sandström gjort succé. Glöm inte bort att du som föreningsmedlem är välkommen hit på lunch.
70 kronor kostar den, men levererar du din första mejladress till oss bjuder vi på lunchen.

Årsmöte och föreläsning

Måndagen 8 april 17:30

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, kommer nya stadgar för föreningen Jakobsbergs Folkhögskola att behandlas.
Den som önskar handlingarna innan mötet kan få dem per e-post eller hämta dem på folkhögskolans hemsida. Se närmare upplysningar på bifogad kallelse och föredragningslista.

Kl. 18.30 Föreläsning om Svenska Hem och Fröken Frimans krig

TV-serien "Fröken Frimans Krig" slog alla publikrekord. Mindre känt är att den byggde på riktiga händelser i början av förra seklet.

Verklighetens fröken Friman hette Anna Whitlock. Under hennes ledning startade en handfull kvinnor mot alla odds en egen kooperativ affär, Svenska Hem, mitt i Stockholm.
Det var en protest mot dyr och dålig mat. Men det var också ett sätt att ge kvinnor självförtroende och makt i en tid då de varken hade egna pengar eller rösträtt.

Journalisterna Monika Björk och Eva Kaijser skrev boken som TV-serien byggde på. Hör dem berätta om Anna Whitlock och hennes vänner, om butikerna, rösträtten och de svenska kvinnornas kamp för jämlikhet.

Göran Palm-seminarium

Lördag 27 april 12:00 - 16:00

Årets tema kretsar kring BERÄTTANDET där Göran Palms författarskap och hans versepos ”Vintersagan Sverige” kopplas ihop med berättandet och Palms skapelse Föreningen Liv i Sverige, som vill stimulera människor att skriva om sina liv och sina erfarenheter.

Föreläsare:

 • Idéhistorikern, fil.dr. Per Sundgren om Göran Palms kultur- och människosyn.
 • Författaren och muntliga berättaren Pelle Olsson.
 • Nattarbetaren och lokföraren Linnea Garli, som just deltagit i en antologi ”När andra sover”, utgiven genom Föreningen Liv i Sverige.
 • Dessutom kursdeltagare på JF Skrivarkurs på distans.
 • Författaren Susanna Alakoski (årets Göran Palmstipendiat) om Göran Palm som sverigeskildrare.
 • Författaren och litteraturkritikern Mathias Rosenlund, Helsingfors, om Susanna Alakoski och Göran Palm.

JF-dagen

Fredag 17 maj 10:00 – 13:00

kl. 10.00 - 12.00 JF-dagen för deltagare och besökare. Loppmarknad, fika, löptävling och firande av IDAHOT-dagen.

kl. 12.00 - 13.00 Musikalisk överraskning

kl. 12.30 – 15.00 Jubileumsseminarium nr 3 (se nedan)

Många hälsningar

Göran Hillman, ordförande Ola Larsson, rektor

Har du e-post? I så fall vill vi gärna ha den för att förenkla våra utskick och kunna komma med påminnelser om olika arrangemang. Meddela den i så fall till info@jakobsbergsfolkhogskola.se

Möt en i personalen

Felicia Hedström

Kursansvarig och lärare på Journalistik! - Radio, Webb, Reportage och samordnare för profilkurserna. Sitter i skolans ledningsgrupp.

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag nästan ljög mig in på utbildningen.

Donia Saleh gick projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" hösten 2016. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "Ya Leila" som nu givits ut av Albert Bonniers förlag (2020). Releasen hölls på Folkteatern i Göteborg.Läs mer

Amanda Jonsson debuterar med bilderbok

Amanda Jonsson gick två terminer på kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" (VT–HT 2017) på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Nu har hon tilldelats Bengt Christell-priset och debuterar samtidigt med bilderboken "Sally surar" på Bokförlaget Opal.Läs mer

Elin Persson debuterar med roman

Elin Persson gick grundkursen "Skriv!–Poesi, Prosa, Dramatik" 2017–2018 och därefter projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" VT 2019, på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "De afghanska sönerna" och som nu givits ut i bokform (Bonnier Carlsen 2020). Releasen hölls på Gamla stans bokhandel i Stockholm och arrangerades av författaren och förlaget.Läs mer

Senaste nytt

Medlemsbrev nr 34, september 2020

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola!


Läs mer

konstutställning

Konst projekt öppnade sin digitala konstutställning 15 maj i samband med JF-dagen 2020.

Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss