• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Publicerad 2024-06-13

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare!

Skolan ligger en kort promenad från Jakobsbergs centrum. Sedan 1919 har vi hållit till i en gammal herrgård med egen lunchrestaurang. De hundraåriga ekarna ramar in vår fina samlingssal där vi ofta träffas för gemensamma föreläsningar. Skolan startade sin första skrivarkurs 1982. Sedan dess har den etablerat sig som en av landets främsta författarutbildningar och erbjuder kurser inom kreativt skrivande av såväl skönlitteratur som facklitteratur och sakprosa

Vi arbetar hårt för att uppfylla folkbildningens mål och mening och har medarbetare som gillar att tänka folkbildning i och utanför klassrummet. 

Förutom våra kurser i journalistik och skrivande har skolan en stor allmän kurs och utbildningar i hälsa, konst, floristik, ledarskap med mera. 


Om tjänsten och din erfarenhet

Du kommer i huvudsak att tillhöra kulturarbetslaget och undervisa på våra skrivkurser. Utifrån din profil kan det  även bli aktuellt att undervisa på andra kurser. 

Redan nu skulle vi vilja att du i din ansökan reflekterar över vad en grundläggande skrivutbildning är för något eller hur du skulle önska att en sådan utbildning såg ut. Den delen av ansökan ska beskrivas med högst 1 000 tecken.

Din profil kan se lite olika ut, men vi tänker att du är vass på att entusiasmera, inspirera och leda kursdeltagare genom en bildningsresa som har skrivandet, läsandet och samtalet som grund.

Meriterande: 

 • Utbildad inom skönlitteratur/litterär gestaltning

 • Arbetat som skrivlärare

 • Branscherfarenhet inom ett eller flera relevanta områden

 • Någon form av pedagogisk utbildning eller erfarenhet av att undervisa

 • Utbildad folkhögskollärare

På folkhögskolan står dialogen och samtalet i centrum för kunskapssökandet, både i klassrummet, med kollegor och övriga kursdeltagare. Vi ser vikten av bärande relationer och som lärare behöver du gilla att möta människor där de befinner sig. Det relationella är en viktig och rolig del av att arbeta på folkhögskola. 

Vi förväntar oss att du känner ett engagemang för hela skolan och du behöver därför vara en nyfiken person som sätter ett värde i att vara med och utveckla vår verksamhet och samarbetet mellan våra olika kurser.

Skolans deltagare motsvarar den mångfald av bakgrunder och erfarenheter som finns i samhället. Vi strävar efter att skolans personal ska spegla detta. 

Anställningen 

Omfattning 80-100 %.

Ferietjänst.

Tjänsten är en tillsvidaretjänst. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Tillträde snarast. 

Ansökan och urval

Maila din ansökan med tillhörande CV och referenser till tjanster@jakobsbergsfolkhogskola.se. Märk din ansökan med “lärare skönlitterärt skrivande”. 

Urval och intervjuer sker löpande. Betyg mm. visas vid förfrågan.

Kontakt

Rektor, Felicia Hedström, 08 - 120 28 186
felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Möt en i personalen
Bridget Wedberg och Angeli Sjöström

Bridget Wedberg

Kursansvarig på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss