• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Folkhögskollärare i skönlitterärt skrivande/journalistik/radio

Publicerad 2023-09-27

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig skrivpedagog, kan det här med berättande och gärna har någon erfarenhet av radiomakande.

Om arbetsplatsen

På skolan finns utrymme för utveckling hos både deltagare och personal. Vi har en god struktur och engagerade medarbetare som arbetar för att uppfylla folkbildningens mål och mening.

Skolan ligger en kort promenad från Jakobsbergs centrum. Sedan 1919 har vi hållit till i en gammal herrgård med egen lunchrestaurang. De hundraåriga ekarna ramar in vår fina samlingssal där vi ofta träffas för gemensamma föreläsningar. 

Förutom våra kurser i journalistik och skrivande har skolan en stor allmän kurs och utbildningar i hälsa, konst, floristhantverk, ledarskap med mera. 

Om tjänsten och din erfarenhet

Du kommer i huvudsak att tillhöra kulturarbetslaget och undervisa på våra skriv- och journalistutbildningar. Beroende på din bakgrund kan det även bli aktuellt att undervisa på våra andra kurser. Din profil kan se lite olika ut, men vi tänker att du är vass på att lära ut kring berättande inom olika genrer.

Meriterande: 

 • Utbildad inom skönlitteratur, radio, journalistik

 • Branscherfarenhet inom ett eller flera relevanta områden

 • Någon form av pedagogisk utbildning eller erfarenhet av att undervisa

 • Utbildad folkhögskollärare

På folkhögskolan står dialogen och samtalet i centrum för kunskapssökandet, både i klassrummet, med kollegor och övriga kursdeltagare. Vi ser vikten av bärande relationer och som lärare är det därför nödvändigt att du har en känsla för att möta människor där de befinner sig. Vi förväntar oss att du känner ett engagemang för hela skolan och du behöver därför vara en nyfiken person som sätter ett värde i att vara med och utveckla vår verksamhet och samarbetet mellan våra olika kurser.

Skolans deltagare motsvarar den mångfald av bakgrunder och erfarenheter som finns i samhället. Vi strävar efter att skolans personal ska spegla detta. Som medarbetare på skolan ställs krav på hög digital kompetens. Du kommer bla att arbeta i vår lärplattform, med våra molnlagringstjänster och i vårt skoladministrativa system med exempelvis frånvarorapportering.

Anställningen 

Omfattning 100%.

Tjänsten är en tillsvidaretjänst med tillträde i december 2023 eller enligt överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. 

Ansökan och urval

Maila din ansökan med tillhörande CV och referenser till tjanster@jakobsbergsfolkhogskola.se. Märk din ansökan med “lärare skönlitterärt skrivande/journalistik/radio”. 

Urval och intervjuer sker löpande, ansök senast 20 oktober 2023. Betyg mm. visas vid förfrågan.

Kontakt

Rektor, Felicia Hedström, 08 - 120 28 186

felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se

Möt en i personalen

Therese Jonsson Szatek

Lärare, konst, teckning, måleri

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss