Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Den befriade familjen - författarföreläsning av Josefin Olevik

Publicerad 2018-05-16

Josefin Olevik. Foto: Sofia Runarsdotter

Josefin Olevik. Foto: Sofia Runarsdotter

Fredag 18 maj 14.00 Jakobsbergs folkhögskola

För hundra år sedan lämnade ensamstående mödrar bort sina spädbarn till änglamakerskor, som lät dem förtvina bakom stängda dörrar. Idag går kvinnor till sitt närmaste sjukhus för att genom landstinget få spermier och bli mödrar på egen hand.

Mycket har hänt det senaste seklet.

Kvinnorna har lämnat köket, slagit sig in på arbetsmarknaden och tagit makten över sina liv och livmödrar. Det är väl helt naturligt att de skaffar barn också, utan att ta hjälp av en man, eller?

Josefin Olevik var en av dem som insåg att hon stod utan pappa men längtade väldigt starkt efter ett liv med barn. Så hon började grubbla.

Över tvåsamhet och kärlek och vad det innebär att göra allting själv. Över Madonna och Astrid Lindgren och över farmor som såg den stora olyckan komma i takt med att magen växte.

Över de hemliga donatorerna som sitter på T-centralen och erbjuder spermier i steriliserade koppar och över de barn som vuxit upp med hjälp av donerade könsceller. Hon ställde frågor och fick svar och fram träder en bild av något brokigt och föränderligt, men också laddat och älskat – nämligen: synen på familjen.

Josefin Olevik är journalist och författare. Hon har tidigare skrivit böcker om singelkvinnor i Tokyo och om campingkultur i Sverige. Hon har frilansat i många år, rest över stora delar av världen och gjort reportage om kultur och samhällsfenomen. Hon har arbetat på DN, varit kulturredaktör på tidningen Fokus och jobbar nu som redaktionschef på tidningen Vi.

Möt en i personalen
Eva Pettersson

Eva Pettersson

Skolsekreterare/administratör

Läs mer om

Senaste inläggen

Amanda Jonsson debuterar med bilderbok

Amanda Jonsson gick två terminer på kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" (VT–HT 2017) på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Nu har hon tilldelats Bengt Christell-priset och debuterar samtidigt med bilderboken "Sally surar" på Bokförlaget Opal.Läs mer

Elin Persson debuterar med roman

Elin Persson gick grundkursen "Skriv!–Poesi, Prosa, Dramatik" 2017–2018 och därefter projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" VT 2019, på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "De afghanska sönerna" och som nu givits ut i bokform (Bonnier Carlsen 2020). Releasen hölls på Gamla stans bokhandel i Stockholm och arrangerades av författaren och förlaget.Läs mer

Lisa Broberg debuterar

Lisa Broberg har gått både grundkurs och projektkurs på distans på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Där påbörjade hon arbetet med sin bok "Allt mod jag har" som hon sedan skrev färdig och som nu givits ut av Olika förlag.Läs mer

Senaste nytt

konstutställning

Konst projekt öppnade sin digitala konstutställning 15 maj i samband med JF-dagen 2020.

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2020

Du kallas härmed till årsmöte i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola måndagen den 27 april 2020 kl.17.30. Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss