• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

8 mars på Jakobsbergs folkhögskola

Publicerad 2012-03-07

8 mars betyder internationella kvinnodagen och det uppmärksammar vi självklart på Jakobsbergs folkhögskola

På programmet står: Start utanför matsalen från kl.12.00: feministiskt pyssel utanför matsalen under lunchen. Feministisk tipspromenad. Pris till bästa lag!

Kl. 13.00: Feministisk bio i Höga salen. Vi visar en film och diskuterar könsroller.

Vi hoppas på stor uppslutning! Alla är hjärtligt välkomna!

/8 mars-kommittén på Jakobsbergs folkhögskola

Varför uppmärkas 8 mars som den internationella kvinnodagen? Läs artikeln av Johanna Isaksson och Annie Hellquist, ursprungligen publicerad på www.yelah.net

 

Vad är det vi firar egentligen?

Internationella kvinnodagen firas stort över hela världen men en av dess viktigaste dimensioner har tappats bort på vägen. Det är dags att påminna oss om datumets radikala historia. För det är ingen slump att Linda Skugge slutade vara feminist i samma ögonblick som hon blev moderat. Feminismens hjärta har alltid suttit till vänster.

Det började i New York den 8 mars 1857. Kvinnor från kläd – och textilindustrin gick ut på gatorna i en spontan demonstration för högre löner och kortare arbetsdagar. Ett massivt polisupbåd slog ner demonstrationen och arresterade ett stort antal kvinnor. Flera skadades också i tumultet. Samma dag drygt femtio år senare, 1908, slöt 15 000 arbetande kvinnor upp i en protestmarch på New Yorks gator och krävde bättre arbetsvillkor och rösträtt.

När den första internationella kvinnokonferensen – arrangerad av andra internationalen och den tyska feministen och socialisten Clara Zetkin – hölls på den välbekanta adressen Jagtvej 69 i Köpenhamn blev 8 mars ett självklart val av datum för den internationella kvinnodag som konferensen utropade – en dag som i ljuset av sin historia manifesterar att klasskamp och kvinnokamp inte går att separera.

Kamp eller glittrigt jippo?
Åttonde mars firas i år över hela landet med feministiska forum, demonstrationer, debatter och fester. Men det är samtidigt sorgligt att se hur denna internationella kampdag i mångt och mycket har urvattnats och blivit till ett kommersiellt jippo, inte olikt alla hjärtans dag, eller en liberal lovsång till starka karriärkvinnor som lyckas få ihop livspusslet med hjälp av olika skatteavdrag.

8 mars kan i dag betyda allt ifrån en röd ros till frugan som till att utse de femtio mest framgångsrika kvinnorna i näringslivet. Det är ett hån mot de kvinnor som demonstrerade i New York för 150 år sedan. De hade väl inte brytt sig ett skit ifall det var en inflytelserik kvinna som betalade ut deras låga löner istället för en man. Och det var knappast rosor de önskade sig mest.

Vilka är de riktiga stridsfrågorna?
Kopplingen mellan klasskamp och kvinnokamp kan vara svår att hitta i dag. Fler maktanalyser har letat sig in i den feministiska diskussionen och könsmaktsanalysen har på många håll nyanserats för att ge plats åt till exempel sexualitet och etnicitet. Men klass är fortfarande läskigt att ta i och få vågar ge sig på kapitalismen (och staten) som en utövare av kvinnoförtryck.

Frågor som könskvotering till bolagsstyrelser och masskonsumtion som kvinnlig frigörelse kan framhållas som feministiska stridsfrågor trots deras systembevarande karaktär och sveriges första feministiska parti vägrade placera sig till vänster.

Historien om 8 mars visar oss att det finns fler maktordningar än den patriarkala. I en tid när klassklyftorna ökar längt könsmässiga och etniska linjer kan man som feminist inte blunda för att kampen måste föras på flera fronter. 8 mars har en historia av klasskamp. Det är vår uppgift att föra det arvet vidare in i framtiden.

Johanna Isaksson och Annie Hellquist

Möt en i personalen
Bridget Wedberg och Angeli Sjöström

Bridget Wedberg

Kursansvarig på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss