Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

8 mars på Jakobsbergs folkhögskola

Publicerad 2012-03-07

8 mars betyder internationella kvinnodagen och det uppmärksammar vi självklart på Jakobsbergs folkhögskola

På programmet står: Start utanför matsalen från kl.12.00: feministiskt pyssel utanför matsalen under lunchen. Feministisk tipspromenad. Pris till bästa lag!

Kl. 13.00: Feministisk bio i Höga salen. Vi visar en film och diskuterar könsroller.

Vi hoppas på stor uppslutning! Alla är hjärtligt välkomna!

/8 mars-kommittén på Jakobsbergs folkhögskola

Varför uppmärkas 8 mars som den internationella kvinnodagen? Läs artikeln av Johanna Isaksson och Annie Hellquist, ursprungligen publicerad på www.yelah.net

 

Vad är det vi firar egentligen?

Internationella kvinnodagen firas stort över hela världen men en av dess viktigaste dimensioner har tappats bort på vägen. Det är dags att påminna oss om datumets radikala historia. För det är ingen slump att Linda Skugge slutade vara feminist i samma ögonblick som hon blev moderat. Feminismens hjärta har alltid suttit till vänster.

Det började i New York den 8 mars 1857. Kvinnor från kläd – och textilindustrin gick ut på gatorna i en spontan demonstration för högre löner och kortare arbetsdagar. Ett massivt polisupbåd slog ner demonstrationen och arresterade ett stort antal kvinnor. Flera skadades också i tumultet. Samma dag drygt femtio år senare, 1908, slöt 15 000 arbetande kvinnor upp i en protestmarch på New Yorks gator och krävde bättre arbetsvillkor och rösträtt.

När den första internationella kvinnokonferensen – arrangerad av andra internationalen och den tyska feministen och socialisten Clara Zetkin – hölls på den välbekanta adressen Jagtvej 69 i Köpenhamn blev 8 mars ett självklart val av datum för den internationella kvinnodag som konferensen utropade – en dag som i ljuset av sin historia manifesterar att klasskamp och kvinnokamp inte går att separera.

Kamp eller glittrigt jippo?
Åttonde mars firas i år över hela landet med feministiska forum, demonstrationer, debatter och fester. Men det är samtidigt sorgligt att se hur denna internationella kampdag i mångt och mycket har urvattnats och blivit till ett kommersiellt jippo, inte olikt alla hjärtans dag, eller en liberal lovsång till starka karriärkvinnor som lyckas få ihop livspusslet med hjälp av olika skatteavdrag.

8 mars kan i dag betyda allt ifrån en röd ros till frugan som till att utse de femtio mest framgångsrika kvinnorna i näringslivet. Det är ett hån mot de kvinnor som demonstrerade i New York för 150 år sedan. De hade väl inte brytt sig ett skit ifall det var en inflytelserik kvinna som betalade ut deras låga löner istället för en man. Och det var knappast rosor de önskade sig mest.

Vilka är de riktiga stridsfrågorna?
Kopplingen mellan klasskamp och kvinnokamp kan vara svår att hitta i dag. Fler maktanalyser har letat sig in i den feministiska diskussionen och könsmaktsanalysen har på många håll nyanserats för att ge plats åt till exempel sexualitet och etnicitet. Men klass är fortfarande läskigt att ta i och få vågar ge sig på kapitalismen (och staten) som en utövare av kvinnoförtryck.

Frågor som könskvotering till bolagsstyrelser och masskonsumtion som kvinnlig frigörelse kan framhållas som feministiska stridsfrågor trots deras systembevarande karaktär och sveriges första feministiska parti vägrade placera sig till vänster.

Historien om 8 mars visar oss att det finns fler maktordningar än den patriarkala. I en tid när klassklyftorna ökar längt könsmässiga och etniska linjer kan man som feminist inte blunda för att kampen måste föras på flera fronter. 8 mars har en historia av klasskamp. Det är vår uppgift att föra det arvet vidare in i framtiden.

Johanna Isaksson och Annie Hellquist

Möt en i personalen
Hans Sandström

Hans Sandström

Köksansvarig/Kock

Läs mer om

Senaste inläggen

Anna Larsson debuterar med roman

Anna Larsson gick författarkursen "Skriv! – Projekt: Skönlitteratur" på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2015. Nu har hon skrivit på kontrakt för sin debutbok, romanen "Medan världen ser på" (Bazar bokförlag) som hon själv beskriver som "en kärleksroman med garanterat lyckligt slut, fylld av ångest och passion på vägen dit". Utgivningsdatum är satt till 7 juli 2021.Läs mer

Mitch Fredrikssons debutroman nominerad

Mitch Fredriksson gick författarskolans grundkurs 2009–2010 och projektkurs våren 2018 då han skrev på det manus som skulle bli hans debutroman ”Fail”. Nu är romanen utgiven av Rabén&Sjögren och dessutom nominerad till priset "Slangbellan" för bästa ungdomsbok 2020.Läs mer

Grattis till boksläpp, Sara Heyman!

Sara Heyman gick författarkursen på distans i att skriva fackbok, "Skriv!–Projekt: Facklitteratur" våren 2020. Under sin tid på författarskolan arbetade hon med det manus som skulle bli biografin "Den motvilliga feministen" om Bertha Wellin, en av de första kvinnliga riksdagsledamöterna någonsin som tillträdde 1921. Boken hade releasedatum 8 mars och har redan fått mycket uppmärksamhet i media.Läs mer

Senaste nytt

Kallelse till årsmöte och medlemsbrev nr 36 mars 2021

Årsmötet har varit planerat, som vanligt, sista måndagen i april. I och med coronaläget har styrelsen beslutat att flytta årsmötet till 24 maj kl. 17:30. Om vädret tillåter kan vi ha mötet utomhus och behöver inte arrangera det digitalt. Förhoppningsvis har en hel del då också hunnit få sina vaccinsprutor så munskydden kanske kan undvikas. Skulle Folkhälsomyndigheten avråda från fysiska möten ska vi försöka genomföra mötet på ett säkert sätt.
Läs mer

Påskkasse

Efter succéerna med "julkassen" och "fredagskassen" erbjuder nu Jakobsbergs folkhögskolas café och restaurang en påskkasse, fylld med läckerheter som JF:s inlagda påsksill, lättgravad regnbåge och mjölkchokladspanacotta med blodapelsinsallad. Se hela menyn här nedan och få reda på hur du beställer din påskkasse.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss