• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

"Jag fick skrivarvänner som jag än idag byter respons med"

Publicerad 15 feb 2021

Allmänt Författarskola

Philomène Grandin gick projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" höst och vår 2017. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "Glöm allt men inte mig" om hennes pappa, den legendariska folkmusikikonen Izzy Young. Hennes debutroman har nu givits ut av Albert Bonniers förlag.

Vi hörde av oss till Philomène och ställde några korta frågor.

Stort grattis till boksläpp och romandebut! Hur känns det nu?

Jag är stolt. Känner att jag skrivit så fint jag bara kunnat och att jag står för den. Tycker också om hur omslaget till sist blev. Liten oro har jag också över att någon eller några eventuellt skulle kunna ta illa upp av saker jag skrivit. Det svåra ligger snarare i att starta upp bok nr två nu.

Vill du berätta lite kort om boken?

Det är en självbiografisk bok om mig och min pappa. En kärlekshistoria om två som inte vill släppa taget om livet och varandra. Den handlar om hur det var för mig att vårda min pappa när han fick demens, om att ta farväl, om hur det är att gå på en Nobel fest och om den speciella uppväxt jag hade med min pappa.

Du har tidigare gått här på författarskolan. När du bestämde dig för att söka till kursen, vad var det du tänkte att du behövde hjälp med?

Jag minns inte vad jag ville ha hjälp med just när jag sökte, men förmodligen eftersökte jag fördjupande kunskap i skrivande, respons från kurskamrater och deadlines.

Fick du hjälp med det och i så fall hur?

Ja, helt ärligt tyckte jag att kursen var fantastisk. Deadlines varje vecka, författarcoaching och respons från lärare och kurskamrater var mycket viktig för tillblivelsen av min bok. Detta att fler än jag betraktade mina texter och kom med förslag på hur den kunde fördjupas, kortas eller göras mer spännande.

Vad fick du ut av kursen som helhet?

Mycket, men tydligt dedikerad tid var en viktigt faktor. En tydlig ram som sa till mig att under kursen så skulle jag ge 50% av min tid till skrivandet. Jag fick mycket bra handledning av lärare samt pepp i att tro på min text. Fick också skrivarvänner som jag än idag kontinuerligt byter respons med. Författarsamtalen tyckte jag också var givande!

Något särskilt minne du bär med dig, som du känner betytt extra mycket?

Kvällarna då vi läste upp våra texter för varandra på skolans bibliotek var vackra. Minns också tydligt flera samtal jag hade med min handledare Jonas, viktiga nycklar jag fick till min text. Jag minns en avslutning då jag låg på gräset med två andra kursdeltagare, vi låg där på rygg och drömde om hur det skulle bli den dag våra böcker blev utgivna. Alla vi tre har faktiskt fått våra böcker utgivna nu!

Har kursen betytt något för att du blivit klar med och fått din roman utgiven? Vad i så fall?

Min bok var först skriven som poesi, under kursens gång fick jag med hjälp av lärare och kurskamrater till ett prosatilltal. Jag är ganska säker på att boken blev enklare att sälja in på grund av detta och framförallt hittade den sitt rätta språk.

Skulle du kunna rekommendera kursen till andra?

JA!!! Önskar jag kunde gå den igen (har tyvärr förbrukat mina två terminer)

Om ja, varför?

Seriösa lärare, rik kurs med handledning, föredrag, trevliga och inspirerande närträffar, hög nivå på kursdeltagarnas arbeten, tydliga ramar.

**************************************************************************

Är du intresserad av kursen som Philomène gick? Läs mer här.

**************************************************************************

Foto: Ellinor Hall

Foto: Ellinor Hall

Fakta: Philomène Grandin

Ålder: 46

Yrke/sysselsättning: Författare, skådespelerska, ljudboksinläsare.

Bostadsort: Stockholm

Familj: Man och två barn. 

Tid på Jakobsbergs folkhögskola: Höst och vår 2017.

Något som gör dig glad: När jag får flow då jag skriver och när jag gör något fint med min familj.

Philomène tillsammans med kurskamrater och lärare på skolans trapp. Foto: Jonas Ask

Philomène tillsammans med kurskamrater och lärare på skolans trapp. Foto: Jonas Ask

"Det är 80-tal och Philomène och hennes pappa lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Pappa är Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg.

Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.

En gripande uppväxtskildring och en berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra."

(Citerat från förlagets hemsida.)
Philomènes tack till bl a Jakobsbergs folkhögskloas författarskola och kurskamraterna.

Philomènes tack till bl a Jakobsbergs folkhögskloas författarskola och kurskamraterna.

Philomène bok om pappa Izzy Young har fått mycket uppmärksamhet i media.

Philomène bok om pappa Izzy Young har fått mycket uppmärksamhet i media.

Möt en i personalen
Bengt Jönsson

Bengt Jönsson

Deltagarekonomi

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Jag är stolt alumn och medlem i JF

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer

Våra mest lästa

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Jag är stolt alumn och medlem i JF

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss