• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

"Allra mest fick jag ut av de fantastiska responsgrupperna"

Publicerad 18 feb 2020

Allmänt Författarskola

Amanda Jonsson gick två terminer på kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" (VT–HT 2017) på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Nu har hon tilldelats Bengt Christell-priset och debuterar samtidigt med bilderboken "Sally surar" på Bokförlaget Opal.

Amanda Jonsson debuterar med bilderbok.

Amanda Jonsson debuterar med bilderbok.

Vi hörde av oss till Amanda och ställde några korta frågor om boken och om hennes tid på författarskolan.

Stort grattis till boksläpp och romandebut! Hur känns det nu?

Tack! Det känns så stort och fint och roligt. Jag är så glad.

Vill du berätta lite kort om boken?

Sally är sur och trött på allting. Hennes mamma är så tyst och tråkig och jobbar bara och det finns ingenting att göra. Men sedan träffar hon Sirpa och då ändras allt! Kanske har det något med en cirkus att göra också. Och några tigrar...

Du har tidigare gått här på författarskolan. När du bestämde dig för att söka till kursen, vad var det du tänkte att du behövde hjälp med?

Jag skrev på ett romanprojekt då. Manuset bestod när jag sökte mest av lösa delar som jag ville få ihop. Jag var osäker på dramaturgin och ville i synnerhet ha hjälp med det. Men också att gestalta bättre, jobba med karaktärerna och och framför allt ta texten på allvar genom att låta andra läsa

Fick du hjälp med det och i så fall hur?

Ja! Delvis genom olika videoföreläsningar som var toppen, i synnerhet vad gäller dramaturgi och andra berättartekniska delar av skrivandet. Men allra mest fick jag ut av de fantastiska responsgrupper jag var del av. Jag läste två terminer och hamnade helt rätt med personer jag än idag har kontakt med, och byter text med. De tog sig an mina texter med klara ögon och lät mig förstå vad jag höll på med, genom sina tolkningar av det jag skrivit. Just det utbytet är verkligen kursens nav. Så tacksam för det.

Vad fick du ut av kursen som helhet?

Massor! Inte bara större kunskaper och erfarenheter av att skriva, utan också ett större mod. Att ta sig tid till något på det sättet gör nog att man tar sitt skrivande på större allvar. 

Något särskilt minne du bär med dig, som du känner betytt extra mycket?

Glömmer aldrig de långa handledingssamtalen jag fick ha med handledarna Hanna-Linnea (Rengfors) och Tove (Folkesson). Guld var det. 

Har kursen betytt något för att du blivit klar med och fått din bok utgiven? Vad i så fall?

Ja, verkligen. Även om det fungerar helt annorlunda att skriva en bilderbok — det mesta gestaltas ju i bild — så har jag fått med mig mängder av verktyg. Jag flödesskriver mycket innan jag landar i idéer. Manuset till "Sally surar" skrev jag väldigt snabbt, det bara rann ur mig, och det är jag säker på att jag har skrivarkursen att tacka för. 

Skulle du kunna rekommendera kursen till andra?

Ja, till alla som vill skriva eller redan skriver på något längre. För att det känns så tryggt och hemma, och för att man genom texterna och samtalen blir så nära med alla kursdeltagare, och lär känna varandra, fastän det är på distans. 

Fakta: Amanda Jonsson

Ålder: 25

Yrke/sysselsättning: Pluggar konstnärligt fördjupningsår på Konstskolan Basis och jobbar i butik. 

Tid på Jakobsbergs folkhögskola: Vår och höst 2017.

Bostadsort: Stockholm

Familj: Sambo Filip, mamma, pappa, lillasyster. 

Något som gör dig glad: Att rita konstiga karaktärer och hitta på berättelser om dom.

Antologin

Antologin

I boken "Du springer" (Vox by Opal, 2019) medverkade Amanda med novellen "Man pratar ändå aldrig om något som känns" tillsammans med bland andra Elin Bengtsson och Flora Wiström, som båda gått på JF:s författarskola.

Amanda (3:e fr vä. bakre raden) med sin klass HT 2017, på skolans trapp

Amanda (3:e fr vä. bakre raden) med sin klass HT 2017, på skolans trapp

**************************************************************************

Är du intresserad av kursen som Amanda gick? Läs mer här.

**************************************************************************

Möt en i personalen
Eva Pettersson

Eva Pettersson

Skolsekreterare/administratör

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Jag är stolt alumn och medlem i JF

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer

Våra mest lästa

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Jag är stolt alumn och medlem i JF

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss