• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Skriv! – poesi, prosa, dramatik

På författarskolans skrivarkurser står respons, textsamtal och handledning i centrum.  Foto: Anna Simonsson

På författarskolans skrivarkurser står respons, textsamtal och handledning i centrum. Foto: Anna Simonsson

Grundkursen Skriv!– poesi, prosa, dramatik på Jakobsbergs folkhögskola är en ettårig konstnärlig och praktisk utbildning somleds av författaren Sara Villius. Kursen ger en bred översikt i litterär gestaltning. Som kursdeltagare får du prova på olika sätt att skriva och uttrycka dig. Noveller, dikter, pjäser och prosalyrik.

Kursen ger stort utrymme åt att utforska det fria kreativa rummet men vill också vara en länk in i det professionella med samarbeten, studiebesök på förlag och gästlärare från hela litteraturbranschen.

Textsamtalet är i fokus och stor vikt läggs på läsande av de deltagarskrivna texterna och responssamtal kring dem. Vi övar på att formulera vår upplevelse av att läsa varandras texter och utbyta respons för att utveckla våra texter och uttryck. Genom att läsa och samtala om andras texter tränar du samtidigt upp din förmåga att bli en medveten läsare av dina egna. Vi gör många kortare skrivövningar och uppgifter där du får längre tid på dig. 

Utöver kursledaren, Sara Villius, förekommer även varje år besök av författare och gästlärare som bidrar med skilda erfarenheter inom olika områden med relevans för utbildningen. Den senaste tiden har kursen gästats av bland andra: Marie Silkeberg, Stefan Lindberg, Lena Runge, Anna Hallberg, Eva Staaf, Mirja Unge, Katarina Strömgård, Saga Cavallin, Lidija Praizovic, Johan Petri, Amanda Jonsson, Viktoria Jäderling, Vendela Fredricson, Elis Monteverde Burrau, Sara Litzén, John Swedenmark, Jenny Tunedal, Yrsa Keysendal, Gabriel Skantze, och Hanna-Linnea Rengfors.

På våren får du möjlighet att fördjupa dig i någon genre och att påbörja ett längre skrivprojekt. 

Tillsammans läser vi utvalda böcker, går på teaterföreställningar, uppläsningar och andra arrangemang. Kurslitteraturlistan och arrangemangsbesöken är levande och ändras efter önskemål och aktualiteter. Vissa inslag på kursen är skolgemensamma där du får möjlighet att träffa deltagare som går andra kurser på skolan.

Kursen brukar avslutas med sammanställandet av en antologi och en publik uppläsning.

(Har du kommit längre i ditt skrivande och vill jobba med ett specifikt projekt? Läs om distanskursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur")

*******************************

Lärarna har alla flerårig erfarenhet av undervisning och handledning inom litterär gestaltning.

Lärarna som arbetar på skrivkurserna.

Kursen har under årens lopp fått mycket goda utvärderingar.

Läs kort intervju med deltagare 2021/2022

Läs några röster från tidigare deltagare.

Många av våra deltagare har debuterat som författare.

Se vilka som debuterat som författare här samt på författarskolans blogg och sidan för testimonials där du även får ta del av hur de upplevt våra kurser.

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. 

Ansökan och principer för antagning

Bifoga till ansökan ett pdf-dokument som innehåller: Ett personligt brev där du berättar om dig själv, ditt skrivande och varför du söker denna kurs. Samt ett textprov på 1–2 A4-sidor. 

Vi vill hitta en utvecklingspotential i de texter du skickar oss och vi lägger stor vikt vid det personliga brevet och dina motiv till att gå denna kurs.

Vi strävar efter att sätta samman en grupp som passar vårt arbetssätt och vår kursbeskrivning.

Om du går vidare i ansökningsprocessen gör vi en samlad bedömning av personligt brev, textprov och din motivation till att gå kursen. Inom ett par veckor får du svar om du blivit antagen, hamnat på reservplats eller inte blivit antagen.

Vi strävar efter att sätta samman en motiverad grupp, där olika erfarenheter och ingångar till skrivandet, både gällande process, ämne och genre, möts.

Ansökningar som inkommer efter sista ansökningsdatum beaktas endast i mån av tid.

 

Författarskolan på TikTok

Författarskolan på TikTok


Författarskolan på Instagram

Författarskolan på Instagram

Sök reservplats

Kursinformation

Sista ansökningsdatum är passerat men det finns fortfarande möjlighet att skicka in en ansökan till reservplats.

Studietakt

100 % (1 år) 

Kursen är studiemedelsberättigad (CSN på gymnasial nivå, vilket innebär att du inte förbrukar något av din CSN-kvot för högskola/universitet).

Kurstid

22 augusti 2024 - 13 juni 2025.

Avgifter

Kursavgift: 2650 kr. Här ingår teaterbesök, antologi, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.

Lunch- och fikakostnad: 325 kr per undervisningsvecka.

Eventuell kostnad för kursliteratur tillkommer.

Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Kursen är CSN-berättigad.

Ansökan

Ansök senast den 15 april. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar. Infoga personligt brev samt textprov om 1–2 A4-sidor i ett och samma pdf-dokument. Referenser och betyg är inte nödvändiga. Bifoga dem om du anser att de har relevans för din ansökan. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar på svenska. Antagningsbesked kommer via mejl när hela antagningsprocessen är färdig. Du kan se status för ansökan i Schoolsoft. För övriga frågor, vänligen skicka mejl till kursansvarig. Ansökningar som skickas in efter sista ansökningsdag behandlas i mån av plats.

Erbjuds du en plats tackar du ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr. Resterande belopp delas upp på åtta fakturor som fördelas jämnt under läsåret.

Kursansvarig

Sara Villius

sara.villius@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Sök reservplats

Prenumerera

* indicates required
Möt en i personalen

Sara Villius

Kursansvarig för Skriv! – Poesi, prosa, dramatik.

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss