• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Konst, florist, hälsa

En kurs för dig som vill utforska olika konstnärliga och skapande uttryck och undersöka hur detta hänger ihop med hälsa och välbefinnande. I kursen arbetar du med olika tekniker inom bland annat måleri, teckning, florist- och blomsterhantverk, och testar olika material såsom lera och gips för att utveckla din konstnärliga förmåga och självkännedom.

Konst, florist, hälsa - utforska olika skapande uttryck och hur de hänger ihop med hälsa och välbefinnande.

Konst, florist, hälsa - utforska olika skapande uttryck och hur de hänger ihop med hälsa och välbefinnande.

Kursen passar dig som drömmer om att förgylla vardagen, vill ägna dig åt estetiska uttrycksformer och därigenom hoppas få ökad självkännedom och utveckla din hälsa. Kanske använder du kursen för återhämtning och inspiration? Eller ser den som en möjlighet att prova på flera olika skapandeformer för att senare söka en mer djupgående kurs inom ett område? Kursen bedrivs i vår kreativa och inspirerande herrgårdsmiljö två dagar per vecka. 

Kursinnehåll

I kursen kommer du bland annat att:

 • Lära känna olika material inom teckning och måleri.
 • Arbeta med hantverk genom återbruk.
 • Utforska material såsom lera och gips.
 • Lära dig mer om stress och stresshantering; ACT (Acceptance and Commitment ­ Therapy) och mindfulness.
 • Göra övningar i teckning och uppmuntras till att se saker på ett nytt sätt. 
 • Stimulera handen, tanken och skapandet genom övningar i teckning och måleri. Vad händer med tanken och det mentala när vi är fokuserade och handen skapar? 
 • Utforska vad konst kan vara.
 • Arbeta med motivation och självreflektion, individuellt och i grupp.
 • Utveckla ditt färg- och formseende. 
 • Utforska det floristiska hantverket och prova på olika tekniker för att skapa vackra och kreativa buketter, dekorationer och arrangemang utifrån olika material och växter.
 • Använda skapande som källa för återhämtning och energi. 
 • Utforska vårt behov av rörelse för välmående och hälsa, i både teori och praktik.
 • Utforska naturen som kraftkälla och som inspiration till kreativa idéer och skapandeprocesser.

Våra arbetsformer

Utbildningen är i huvudsak praktisk och du arbetar både enskilt och i grupp, såväl inne som utomhus. Vår pedagogik bygger på att lärandet sker tillsammans med andra. Interaktion och samtal, både deltagare sinsemellan och med lärare, utgör en grundpelare. Du måste därför vara beredd att vara en aktiv och engagerad deltagare i kursen.

Lärandet sker genom utforskandet av olika skapande uttryck och material, genom naturupplevelser samt genom hälsoteori och praktisk övning.

Våra lärare på kursen

Therese Jonsson Szatek är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sen magisterexamen 2007 parallellt med sitt egna konstnärskap undervisat i teckning och måleri på olika konstskolor. I ateljén arbetar Therese med teknikerna blyertsteckning och akvarell och hon har ställt ut på flera gallerier och konsthallar runt om i Sverige.

Camilla Dahlin Italiener är hälsopedagog (GIH) och personalvetare (SU) och har sedan 1999 arbetat med hälsofrämjande arbete. Hon har jobbat med hälsa på alla nivåer: individ, grupp och organisation samt med alla åldrar och socialgrupper. Camilla är även utbildad i psykoterapi steg 1 med inriktning mot KBT.

Anna Jernström är utbildad yrkeslärare och beskriver sig själv som kreatör. Anna har arbetat med en mängd olika hantverkstekniker och material såsom lera, sömnad och återbruk. Hon har över 30 års erfarenhet som florist och har bl.a. drivit egna butiker och arbetat med utbildningar och kurser i floristämnen. 

Sanna Magnusson har en master i idrottsvetenskap och är utbildad hälsopedagog och lärare i idrott och hälsa på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.  

Ansök här

Kursinformation

Kurstid

Studietakt 50 procent.

Undervisning två dagar per vecka på Jakobsbergs folkhögskola.

Torsdagar och fredagar, 11 januari  - 14 juni 2024.

Vecka 9 och 14 är undervisningsfria.

Avgifter

Kursavgift: 2 990 kr.

I avgiften ingår material för att prova på olika tekniker samt kostnader för försäkring m.m. Därefter bekostar du själv det material du vill arbeta vidare med. 

Lunch och fikakostnad: 160 kr per undervisningsvecka. 

Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Kursen är CSN-berättigad.

Ansökan

Du ansöker via ansök här-knappen. Begränsat antal platser. Vid urval premieras den som har störst behov av kursen. Bifoga till din ansökan ett kort personligt brev.

Efter att din ansökan mottagits får du ett besked om du fått en plats på kursen. Du tackar ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr. Resterande belopp delas upp på fyra fakturor som skickas ut efter kursstart.

Sista ansökningsdag 15 december. Reservplats går att söka fram till kursstart.

Kursansvarig

Vid frågor kontakta Camilla Dahlin Italiener

camilla.italiener@jakobsbergsfolkhogskola.se

Ansök här

Möt en i personalen

Fredrik Carlsson

Lärare och kursansvarig på Allmän kurs år 1–3.

Läs mer om

Senaste inläggen

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Senaste nytt

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom som vill arbeta i en verksamhet där mycket händer, och som trivs i att dagligen möta, hjälpa och besvara frågor från deltagare och personal. Vi söker dig som har ett stort hjärta för service, och som trivs med och har god förmåga att prioritera bland allt som händer under en arbetsdag. Vi sätter därför stort värde på dina personliga egenskaper och vill att du i din ansökan beskriver hur du ser på ditt uppdrag där service och mötet med andra människor står i fokus.Läs mer

14 November: Kinna Skoglund om En handlingsplan för hopp!

Folkrörelsekämpen och författaren Kinna Skoglund berättar om sin bok #12samtal - En handlingsplan för hopp! Föreläsningen är gratis och alla är välkomna!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss