Cert. personlig tränare (PT), inriktning hälsa, prestation och behandling
Bli frisklicensierad personlig tränare specialiserad mot hälsa, prestation och manuell behandling på en av Sveriges mest omfattande PT-utbildningar. Utbildningen bedrivs som närstudier med inslag av distans under vårterminen.
Som deltagare hos oss får du aktuell kunskap för att kunna arbeta med träning och hälsa, oavsett om du vill arbeta i träningsbranschen eller som egenföretagare. Vi skapar hög kvalitet i undervisningen genom våra välmeriterade lärare, en stor andel praktik och via ett nära samarbete med branschen. Våra utbildningar kvalitetssäkras av bl.a. Almega friskvårdsföretagen (ptlicens.se, en nationell PT-licens som krävs för att få anställning hos de flesta arbetsgivare) och Kroppsterapeuternas yrkesförbund.
Med närmare 40 års erfarenhet av utbildningar inom hälsa vet vi vad som krävs för att du ska nå framgång som PT, egenföretagare inom träning och hälsa eller inom manuell behandling. Utbildningen utmärks genom hög kvalitet, mycket praktisk träning och entusiasmerande lärare med djup ämneskunskap och yrkeskännedom. För att utbildningen ska förbereda dig väl möter du regelbundet branschföreträdare och andra personer med spetskompetens inom sina områden. Få andra utbildningar ger samma djup och goda förutsättningar för att göra karriär inom träning och hälsa!
Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper inom Personlig Träning med inriktning mot hälsa, prestation och manuell behandling för att yrkesmässigt kunna arbeta som PT och/eller behandlande massör. Kursen vänder sig till dig som har förkunskaper motsvarande vår utbildning till Hälsoutvecklare eller liknande. Läs mer om vår utbildning till Hälsoutvecklare.
Utbildningen förbereder dig att arbeta med personlig träning ur ett hälsofrämjande, prestationsutvecklande och skadeförebyggande perspektiv. En viktig aspekt i utbildningen är hur du i din roll som PT kan stödja och motivera dina klienter att utveckla en fysisk kropp med ett maximum av möjligheter och ett minimum av begränsningar. Vidare ska du erhålla färdigheter inom manuell behandling och som behandlande massör kunna arbeta i främjande och förebyggande syfte samt kunna utreda och behandla enklare dysfunktioner och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen.
Ur kursinnehållet
» Mer information finns i kursplanen.
- Att arbeta som PT.
- Ledarskap och coachning.
- Funktionell träning och den funktionella kroppen.
- Effektiv träning av de fysiska grundegenskaperna, kondition, styrka, koordination, rörlighet och snabbhet.
- Tillämpning av träningsredskap och metoder, praktisk träning och utveckling av träningserfarenhet.
- Träningsplanering, utvärdering, tester och testmetodik.
- Fördjupad undervisning inom anatomi och fysiologi.
- FYSS och FaR.
- Manuella behandlingstekniker, massageteori och praktik med inriktning mot behandling, inkl. patientfall.
- Undersökningsteknik, screening och rörelseanalyser.
- Skadelära och grundläggande idrottsmedicin.
- Triggerpunkter.
- Stretching och stretchtekniker.
- Klientpraktik inom PT och behandlande massage.
Kursen vänder sig till dig som har:
- genomgått en ettårig, eftergymnasial hälsoutbildning på folkhögskola eller motsvarande utbildning.
Arbetsformer
Vi strävar efter att variera arbetsformer och du kommer därför att arbeta både teoretiskt och praktiskt. En viktig del av kursen är den praktik som du genomför på klienter inom PT, kost och/eller inom manuell behandling. I utbildningen möter du regelbundet branschföreträdare och andra personer med spetskompetens inom sina områden. Våra lärare har gedigen erfarenhet och utbildning inom respektive område samt hög pedagogisk skicklighet. På vår hemsida kan du läsa mer om dem. En del av utbildningen bedrivs utanför skolan i samarbete med Friskis&Svettis.
Kvalitetssäkring och certifiering
Våra utbildningar kvalitetssäkras av Almega Friskvårdsföretagen, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Branschrådet för hälsa. Efter avslutad utbildning kan du genomföra certifieringsprov till Personlig Tränare (PT) och/eller massör. Ett godkänt certifikat skapar goda förutsättningar för anställning. Att vara "frisklicensierad" innebär att du som PT kan få jobb på företag som är anslutna till Almega Friskvårdsföretagen, tex SATS, Actic och andra gymkedjor.
» PT, friskackrediterad utbildning
» Kompetensbeskrivning Cert. Personlig Tränare
» Kompetensbeskrivning Cert. massör
» Kroppsterapeuternas kriterier för utbildningsverksamhet inom massage
Kursinformation
Studietakt
100 %
Kurstid
24 augusti 2023 - 5 april 2024 (de sista 10 veckorna genomförs som distansstudier).
Under höstterminen sker undervisningen dagligen på skolan med obligatorisk närvaro. Vårterminen är företrädesvis på distans och inkluderar ett fåtal obligatoriska dagar på skolan, samt certifieringsuppgifter och handledning. Schema för dessa träffar tillhandahålls under terminen.
Principer för antagning
Kursen är en påbyggnadsutbildning och vänder sig till dig som har genomgått en ettårig, eftergymnasial hälsoutbildning motsvarande vår kurs till hälsoutvecklare.
Läs mer om vår antagning i kursplanen.
Ansökan
Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till ovan nämnda kurs. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) samt intyg från tidigare hälsoutbildning och betyg.
Ansök senast 15 april. Reservplats går att söka fram till kursstart.
Avgifter
Bekräftelseavgift: 1000 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Kurs- och förbrukningsavgift: 3 500 kr. Här ingår pedagogiskt material, viss litteratur, försäkring, internet, kopiering, och andra skolgemensamma arrangemang, profilkläder och valbar workshop. Eventuell kostnad för praktikkläder och litteratur tillkommer.
Lunch- och kaffekostnad: 62 kr per undervisningsdag.
Kursen är CSN-berättigad på gymnasienivå.
Öppet hus
När: 30 mars 2023 kl. 16.00.
Plats: Helt digitalt. Du deltar framför din dator, surfplatta eller telefon.
Vad erbjuds: Via livestream kommer du som är intresserad av att bli hälsoutvecklare och personlig tränare få information om våra utbildningar. Under sändningen kan du ställa frågor till lärare och kursdeltagare samt lyssna till ett inspirerande panelsamtal med nuvarande och tidigare deltagare.
Hur anmäler jag mig? Skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se så återkommer vi med mer information och länk till mötet.
Kursansvarig
Nicklas Lindström
halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se
Mer information
» Kursplan
» Information om ansökan och antagning
Jag är stolt alumn och medlem i JF
När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer
Folkhögskolan är en otroligt unik plats
När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer
Vår pitch lockade stort intresse
När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer
Föreläsning 18 april: Kriget mot kroppen
Viktmobbning, normer, bantning och hälsa för alla storlekar. Kom och lyssna när Erik Hemmingsson pratar om sina senaste böcker ”Slutbantat” och ”Kriget mot kroppen”. Läs mer
Föreläsning 7 Februari: Claes Britton om Pontus Hultén
Kom och lyssna när Claes Britton pratar om sin Augustprisnominerade bok "Pontus Hultén - den moderna konstens anförare". Läs mer