• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Personlig tränare (PT)

Bli frisklicensierad personlig tränare specialiserad mot hälsa, prestation och manuell behandling på en av Sveriges mest omfattande PT-utbildningar. Utbildningen ger dig goda förutsättningar för att kunna arbeta med träning, hälsa och livsstil, oavsett om du vill arbeta i träningsbranschen eller som egenföretagare. Som avslutning på utbildningen kan du certifiera dig till exempelvis personlig tränare och kostrådgivare.

Tillämpad anatomi för blivande personliga tränare under PT-utbildningen | Jakobsbergs folkhögskola

Tillämpad anatomi för blivande personliga tränare under PT-utbildningen | Jakobsbergs folkhögskola

Med 40 års erfarenhet av utbildningar inom hälsa vet vi vad som krävs för att du ska nå framgång som tränare, egenföretagare inom träning och hälsa eller inom manuell behandling. Utbildningen kännetecknas av våra välmeriterade lärare, mycket praktisk övning och ett nära samarbete med branschen. Våra utbildningar kvalitetssäkras av bl.a. Almega friskvårdsföretagen (ptlicens.se, en nationell PT-licens som krävs för att få anställning hos de flesta arbetsgivare), EuropeActive och Kroppsterapeuternas yrkesförbund.

Om kursen

Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper inom personlig träning med inriktning mot hälsa och välbefinnande, prestation och manuell behandling för att yrkesmässigt kunna arbeta som tränare och/eller behandlande massör. Kursen vänder sig till dig som har förkunskaper motsvarande vår utbildning till Hälsoutvecklare.

Utbildningen förbereder dig att arbeta med personlig träning ur ett hälsofrämjande, prestationsutvecklande och skadeförebyggande perspektiv. En viktig aspekt i utbildningen är hur du i din roll som PT kan stödja och motivera dina klienter att nå sina mål samt med hjälp av manuella behandlingstekniker kan undersöka, upptäcka och behandla enklare besvär.

Arbetsformer

Utbildningen ger dig en utvecklande studietid fylld med nya kunskaper och möten med olika typer av människor. För att kunna hålla hög kvalitet är kursen upplagd som närstudier med omfattande undervisningstid på skolan i form av lärarledd undervisning och handledning, utöver detta tillkommer självstudier. En stor del av lärandet sker i form av praktiskt övande, både individuellt och tillsammans med klasskamrater, samt genom samtal och diskussion i klassrummet. En viktig del av kursen är den klientpraktik som du genomför inom PT och kostrådgivning och/eller på vår skolklinik inom manuell behandling. 

I utbildningen möter du regelbundet branschföreträdare och andra personer med spetskompetens inom sina områden. Våra lärare har gedigen erfarenhet och utbildning inom respektive område samt hög pedagogisk skicklighet. På vår hemsida kan du läsa mer om dem. En del av utbildningen bedrivs utanför skolan i samarbete med Friskis&Svettis.

Ur kursinnehållet

» Mer information finns i kursplanen.

 • Att arbeta som personlig tränare.
 • Ledarskap och coachning.
 • Individanpassad träning.
 • Effektiv träning av de fysiska grundegenskaperna, kondition, styrka, koordination, rörlighet och snabbhet.
 • Tillämpning av träningsredskap och metoder genom praktisk träning och utveckling av träningserfarenhet.
 • Träningsplanering, utvärdering, tester och testmetodik.
 • Fördjupad undervisning inom anatomi och fysiologi.
 • Manuella behandlingstekniker, massageteori och praktik med inriktning mot behandling, inkl. patientfall.
 • Undersökningsteknik, screening och rörelseanalyser.
 • Skadelära och grundläggande idrottsmedicin.
 • Triggerpunkter.
 • Stretching och stretchtekniker.
 • Klientpraktik inom PT och behandlande massage.

Kvalitetssäkring och certifiering

Våra utbildningar kvalitetssäkras av Almega Friskvårdsföretagen, EuropeActive, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Branschrådet för hälsa. Har du uppnått godkända studieresultat kan du som avslutning på utbildningen genomföra certifieringsprov till personlig tränare, kostrådgivare och/eller massör. Ett godkänt certifikat skapar goda förutsättningar för anställning. Frisklicensen är ett krav för anställning hos de stora träningskedjorna. 

» PT, friskackrediterad utbildning

» Kompetensbeskrivning Cert. Personlig Tränare

» Kompetensbeskrivning Cert. massör

» Kroppsterapeuternas kriterier för utbildningsverksamhet inom massage

Ansök här

Kursinformation

Studietakt

100 %

Kurstid

22 augusti 2024 - 4 april 2025.

Under höstterminen sker undervisningen dagligen på skolan med obligatorisk närvaro.

Vårterminen är företrädesvis inriktad på arbetsplatsförlagt lärande/praktik och inkluderar ett fåtal obligatoriska dagar på skolan, samt certifieringsuppgifter eller motsvarande arbete och handledning. Schema för närträffar tillhandahålls under terminen.

Principer för antagning

Kursen är en påbyggnadsutbildning och vänder sig till dig som har genomgått en ettårig, eftergymnasial hälsoutbildning motsvarande vår kurs till Hälsoutvecklare.

Läs mer om vår antagning i kursplanen.

Avgifter

Kursavgift: 3 550 kr. I avgiften ingår pedagogiskt material, viss litteratur, försäkring m.m., skolgemensamma arrangemang, profilkläder och valbar workshop. Eventuell kostnad för praktikkläder och litteratur tillkommer, se litteraturlista.

Lunch- och fikakostnad: 325 kr per undervisningsvecka.

Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Kursen är CSN-berättigad.

Ansökan

Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till ovan nämnda kurs. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) samt intyg från tidigare hälsoutbildning och betyg.

Ansök senast 15 april. Reservplats går att söka fram till kursstart.

Erbjuds du en plats tackar du ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 1000 kr. Resterande belopp delas upp på åtta fakturor som fördelas jämnt under läsåret.

Öppet hus

När: Onsdag 6 mars kl 12.00.

Plats: Helt digitalt. Du deltar framför din dator, surfplatta eller telefon.

Vad erbjuds: Via livestream kommer du som är intresserad av att bli hälsoutvecklare och personlig tränare få information om våra utbildningar. Under sändningen kan du ställa frågor till lärare och kursdeltagare samt lyssna till ett inspirerande panelsamtal med nuvarande och tidigare deltagare.

Hur anmäler jag mig? Skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se så återkommer vi med mer information och länk till mötet.

Kursansvarig

Nicklas Lindström
halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Kursplan

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök här

Vill du veta mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Möt en i personalen

Nicklas Lindström

Fysioterapeut, PT, lärare i träningslära

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag älskar deadlines

Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Jag fick självförtroende som författare

Beatrice Karinsdotter gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola våren 2020. Nu har hennes bok, Vilsna själars paradis – En sann historia. Mina år i tantrasektens innersta krets, kommit ut på Norstedts. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Personlig utveckling & kompetenshöjning.

Marika Smith gick skrivkursen för berättande facklitteratur på Jakobsbergs folkhögskola 2018–2019. Nu har hennes bok, Buffésex – Det nya sättet att ligga som ändrar allt, kommit ut på Ordfront. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer

Senaste nytt

Folkhögskollärare och kursansvarig i skönlitterärt skrivande

Vi söker dig som vill ansvara för och undervisa på några av Sveriges mest välrenommerade skrivutbildningar. Här får du chans att utbilda morgondagens författare! Läs mer

Folkhögskollärare i journalistik och skönlitterärt skrivande - vikariat 75 procent

Vi söker dig som vill undervisa på våra journalist- och skrivkurser. Din bakgrund kan se lite olika ut, men vi tror att du är en duktig pedagog och kan det här med berättande.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss