Hälsa, kost och träning, bli hälsoutvecklare!
En utbildning för dig som själv vill utvecklas inom hälsa, och som vill få redskap för att kunna arbeta holistiskt med att inspirera människor till att skapa god hälsa och förebygga ohälsa. Under kursen formas en helhetssyn på hälsa och välbefinnande, och den ger kunskaper i hur du kan stötta människor genom hälsofrämjande insatser. Utbildningen har fokus på faktorer som påverkas av livsstil exempelvis kost, stress, återhämtning, motion och träning.
Om kursen
Det här är kursen för dig som söker personlig utveckling och metoder för att utveckla god hälsa för dig och andra. Syftet med kursen är att utveckla dina kunskaper om vad som främjar hälsa, samt färdigheter och kompetens att använda olika verktyg för att professionellt utveckla människors välbefinnande. Utbildningen har hög lärartäthet, omfattande undervisningstid och bedrivs i en inspirerande herrgårdsmiljö.
Våra erfarna och branschnära lärare ger dig goda förutsättningar för att kunna arbeta med hälsofrågor samtidigt som du får verktyg att utveckla och reflektera över din egen hälsa. Områden som ingående behandlas i kursen är bl.a. kost och näringslära, kroppens uppbyggnad och funktion, fysisk aktivitet och motion, stress och återhämtning samt motivation och hälsocoaching. Drömmer du om att arbeta med träning kan du även läsa vidare till Personlig tränare (PT).
Vår väletablerade utbildning utmärks genom entusiasmerande lärare med goda ämneskunskaper och yrkeskännedom. Efter kursen ska du kunna arbeta som exempelvis hälsoutvecklare, livsstilscoach, kostrådgivare och gruppträningsinstruktör, samt ha de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att kunna läsa vidare till Personlig tränare (PT).
Arbetsformer
Utbildningen ger dig ett utvecklande år fyllt med nya kunskaper och möten med olika typer av människor. För att kunna hålla hög kvalitet är utbildningen upplagd som närstudier med omfattande undervisningstid på skolan. Under året har du ungefär 1000 lärarledda timmar i form av undervisning och handledning. Utöver detta tillkommer självstudier.
En stor del av lärandet sker i form av praktiskt övande, både individuellt, tillsammans med klasskamrater och med externa klienter, samt genom samtal och diskussion i klassrummet. Du kommer att befinna dig i ett sammanhang och i en studiemiljö som får dig att växa och utvecklas på flera plan än den ämnesspecifika. Tillsammans med dina kurskamrater och utifrån gruppens erfarenheter utvecklas ditt lärande och din förmåga till kritiskt tänkande.
Våra lärare har gedigen erfarenhet och utbildning inom respektive område samt hög pedagogisk skicklighet. På vår hemsida möter du några utav dem. En del av utbildningen bedrivs utanför skolan i samarbete med Friskis&Svettis.
Ur kursinnehållet
» Mer information finns i kursplanen.
- Hälsa och hälsopromotion, exempelvis hur livsstil och levnadsvanor påverkar hälsa, t.ex. fysisk aktivitet och stillasittande. I området ingår även hur du kan mäta hälsa och göra hälsoprofiler.
- Hälsocoaching och förändringsarbete, med fokus på förändringsprocessen och det professionella samtalet, där vi bl.a. använder KASAM och motiverande samtal (MI) som verktyg för förändringsarbetet.
- Kost och näringslära och dess betydelse för välmående, prestation och miljö.
- Anatomi och fysiologi, samt hur du praktiskt tillämpar dessa kunskaper inom träning och hälsa.
- Träningskunskap och grundläggande träningslära.
- Gruppträningsinstruktörsutbildning.
- Stress och stressjukdomar, stresshantering.
- Grupper och grupprocesser.
- Natur, friluftsliv, miljö och hälsa. Naturen som arena för hälsoutveckling. Momentet innefattar resor och övernattning utomhus.
- Introduktion till manuella behandlingsmetoder, svensk klassisk massage.
- Personlig utveckling - genom egen och reflektion i grupp.
Kvalitetssäkring och certifiering
Våra utbildningar kvalitetssäkras av Almega Friskvårdsföretagen, EuropeActive, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Branschrådet för hälsa.
Efter avslutad utbildning till Hälsoutvecklare kan du genomföra certifieringsprov till kostrådgivare.
Kursinformation
Ansökan inför HT-25 öppnar senare. Vid frågor kontakta kursansvarig.
Studietakt
100 % (1 år)
Kurstid
21 augusti 2025 - 16 juni 2026.
Avgifter
Kursavgift: 7 900 kr. I avgiften ingår pedagogiskt material, viss litteratur, studiebesök, försäkring m.m samt kostnader för resor inom ramen för undervisning i ämnesområdet natur, friluftsliv, hälsa och miljö.
Lunch- och fikakostnad: 330 kr per undervisningsvecka.
Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Avgiften är fördelad på åtta fakturor under läsåret. Kursen är CSN-berättigad.
Tillkommer gör eventuell kostnad för litteratur, se litteraturlista.
Principer för antagning
För att antas till kursen krävs ett slutbetyg från gymnasieskolan eller motsvarande. Saknar du detta hänvisar vi till våra allmänna kurser.
Bifoga till ansökningshandlingarna ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till ovan nämnda kurs. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) samt eventuella intyg från andra utbildningar/arbetslivserfarenhet. Betyg som styrker din grundläggande behörighet ska bifogas ansökan.
En samlad bedömning av den sökandes förkunskaper samt motivering för att gå kursen kommer att göras. Läs mer om principer för antagning i kursplanen.
Erbjuds du en plats tackar du ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 1000 kr. Resterande belopp delas upp på åtta fakturor som fördelas jämnt under läsåret.
Öppet hus
När: Ej fastställd.
Plats: Helt digitalt. Du deltar framför din dator, surfplatta eller telefon.
Vad erbjuds: Via livestream kommer du som är intresserad av att bli hälsoutvecklare och personlig tränare få information om våra utbildningar. Under sändningen kan du ställa frågor till lärare och kursdeltagare samt lyssna till ett inspirerande panelsamtal med nuvarande och tidigare deltagare.
Hur anmäler jag mig? Skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se så återkommer vi med mer information och länk till mötet.
Kursansvarig
Camilla Dahlin Italiener
halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se
Mer information
» Kursplan
» Information om ansökan och antagning
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom
Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom som vill arbeta i en verksamhet där mycket händer, och som trivs i att dagligen möta, hjälpa och besvara frågor från deltagare och personal. Vi söker dig som har ett stort hjärta för service, och som trivs med och har god förmåga att prioritera bland allt som händer under en arbetsdag. Vi sätter därför stort värde på dina personliga egenskaper och vill att du i din ansökan beskriver hur du ser på ditt uppdrag där service och mötet med andra människor står i fokus.Läs mer
Extrajobb som lärare?
Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer