• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Hälsa, kost och träning, bli hälsoutvecklare!

Gruppträning, instruktörsutbildning för blivande hälsoutvecklare | Jakobsbergs folkhögskola

Gruppträning, instruktörsutbildning för blivande hälsoutvecklare | Jakobsbergs folkhögskola

En eftergymnasial yrkesutbildning för dig som vill arbeta holistiskt med att inspirera människor till att behålla god hälsa och förebygga ohälsa. Under kursen får du en helhetssyn på hälsa, och kunskap i hur du hjälper människor att må så bra som möjligt genom hälsofrämjande insatser, med fokus på faktorer som påverkas av din livsstil exempelvis kost, stress, återhämtning, motion och träning.

Kännetecknande för utbildningen är hög lärartäthet och omfattande undervisningstid i en inspirerande herrgårdsmiljö. Våra erfarna och branschnära lärare ger dig goda förutsättningar för att kunna arbeta med hälsofrågor samtidigt som du får verktyg att utveckla din egen hälsa. Drömmer du om att arbeta med träning kan du även läsa vidare till licensierad personlig tränare.

Om kursen

I närmare 40-års tid har Jakobsbergs folkhögskola bedrivit utbildningar inom hälsa. Vår etablerade utbildning utmärks genom hög kvalitet, personlighet och entusiasmerande lärare med goda ämneskunskaper och yrkeskännedom. Allt för att förbereda dig för ett yrkesliv som exempelvis hälsoutvecklare, kostrådgivare och gruppträningsinstruktör. Det kanske därför inte är en slump att vi årligen har deltagare som uppger att detta var det bästa året i deras liv!

Vill du arbeta som Personlig tränare (PT) och/eller med manuell behandling erbjuder vi även en vidareutbildning med möjlighet att bli Personlig tränare, inriktning hälsa, prestation och behandling.

Syftet med kursen är att utveckla dina kunskaper om vad som främjar hälsa, samt färdigheter och kompetens att använda olika verktyg för att professionellt utveckla människors välbefinnande. Fokus ligger på att skapa en bred förståelse för hälsobegreppet samt hur du i din yrkesroll kan arbeta med hälsoutveckling, i synnerhet med de faktorer som är kopplade till människors livsstil.

Områden som ingående behandlas i kursen är bl.a. kost och näringslära, kroppens uppbyggnad och funktion, fysisk aktivtet och motion, stress samt motivation och hälsocoaching. Efter kursen ska du kunna arbeta som exempelvis kostrådgivare, hälsoutvecklare och gruppträningsinstruktör samt ha de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att kunna läsa vidare till Personlig tränare (PT), inriktning hälsa, prestation och behandling.

Utbildningen ger dig ett utvecklande år fyllt med nya kunskaper och möten med olika typer av människor. Du kommer befinna dig i ett sammanhang och i en studiemiljö som får dig att växa och utvecklas på flera plan än den ämnesspecifika. Tillsammans med dina studiekamrater och utifrån gruppens erfarenheter utvecklas ditt lärande och din förmåga till kritiskt tänkande.

Ur kursinnehållet

» Mer information finns i kursplanen.

Du kommer få djupgående praktiska och teoretiska kunskaper inom:

  • Hälsa och hälsopromotion, exempelvis hur livsstil och levnadsvanor påverkar hälsa, t.ex. fysisk aktivitet och stillasittande. I området ingår även hur du kan mäta hälsa och göra hälsoprofiler.
  • Hälsocoaching och förändringsarbete, med fokus på förändringsprocessen och det professionella samtalet, där vi bl.a. använder KASAM och motiverande samtal (MI) som verktyg för förändringsarbetet.
  • Att arbeta med hälsa, hur går man tillväga?
  • Kost och näringslära med fokus på energigivande näringsämnen, vitaminer och mineraler samt kostråd för specifika målgrupper som t.ex. laktosintolerans, övervikt och magproblem. Kursen behandlar även områden som modedieter och tillsatser i maten samt praktisk tillämpning av kostrekommendationer.
  • Anatomi och fysiologi, samt hur du praktiskt tillämpar dessa kunskaper inom träning och hälsa.
  • Träningskunskap och grundläggande träningslära, inkl. gruppträningsinstruktörsutbildning.
  • Stress och stressjukdomar, stresshantering.
  • Grupper och grupprocesser. I utbildningen utvecklas ditt ledarskap genom praktisk träning och reflektion kring teorier och praktik.
  • Natur, friluftsliv, miljö och hälsa. Naturen som arena för hälsoutveckling. Momentet innefattar resor och övernattning utomhus.
  • Introduktion till manuella behandlingsmetoder, svensk klassisk massage.

Arbetsformer

Vi strävar efter att variera våra arbetsformer, du kommer därför att arbeta både teoretiskt och praktiskt. Under året har du ungefär 1 000 lärarledda timmar i form av undervisning och handledning. Utöver detta tillkommer självstudier, individuellt eller i grupp. Våra lärare har gedigen erfarenhet och utbildning inom respektive område samt hög pedagogisk skicklighet. På vår hemsida möter du några utav dem. En del av utbildningen bedrivs utanför skolan i samarbete med Friskis&Svettis.

Kvalitetssäkring och certifiering

Våra utbildningar kvalitetssäkras av Almega Friskvårdsföretagen, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Branschrådet för hälsa.

Efter avslutad utbildning till Hälsoutvecklare kan du genomföra certifieringsprov till kostrådgivare. 

» Kompetensbeskrivning Cert. kostrådgivare

» PT, friskackrediterad utbildning

Ansökan stängd

Kursinformation

Ansökan öppnar i januari 2024

Studietakt

100 % (1 år)

Kurstid

22 augusti 2024 - 13 juni 2025.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 1000 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.

Läromedel och förbrukningsavgift: 10 405 kr. Här ingår pedagogiskt material, viss litteratur, studiebesök, försäkring, wifi, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang, obligatoriska resor inom ramen för undervisning i ämnesområdet natur, friluftsliv, hälsa och miljö och praktik/profilkläder.

Tillkommer gör eventuell kostnad för litteratur, se litteraturlista.

Lunch- och kaffekostnad: 62 kr per undervisningsdag.

Kursen är CSN-berättigad på eftergymnasial nivå.

Principer för antagning

För att antas till kursen krävs ett slutbetyg från gymnasieskolan eller motsvarande. Saknar du detta hänvisar vi till våra allmänna kurser.

Bifoga till ansökningshandlingarna ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till ovan nämnda kurs. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) samt eventuella intyg från andra utbildningar/arbetslivserfarenhet. Betyg som styrker din grundläggande behörighet ska bifogas ansökan.

En samlad bedömning av den sökandes förkunskaper samt motivering för att gå kursen, kommer att göras. Läs mer om principer för antagning i kursplanen.

Öppet hus

När: Datum ej fastställt.

Plats: Helt digitalt. Du deltar framför din dator, surfplatta eller telefon.

Vad erbjuds: Via livestream kommer du som är intresserad av att bli hälsoutvecklare och personlig tränare få information om våra utbildningar. Under sändningen kan du ställa frågor till lärare och kursdeltagare samt lyssna till ett inspirerande panelsamtal med nuvarande och tidigare deltagare.

Hur anmäler jag mig? Skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se så återkommer vi med mer information och länk till mötet.

Kursansvarig

Camilla Dahlin Italiener
halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Kursplan

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansökan stängd

Vill du veta mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Möt en i personalen
Johan Wahlberg, lärare Hälsoutvecklare och Personlig tränare

Johan Wahlberg

Bitr. rektor

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Jag är stolt alumn och medlem i JF

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer

Senaste nytt

Nattens tysta jägare – föreläsning och fladdermussafari

18 september 19:00 – ca 21:00.
Gratis inträde - alla är välkomna.
Läs mer

Serviceinriktad kock sökes till Jakobsbergs folkhögskola

Vi söker en serviceinriktad kock. Du är flexibel, social och vill under ledning av kökschef och skolledning vara med och utveckla vår restaurang och konferensverksamhet. Vi tror att du har en kockutbildning eller likvärdig kompetens, men i övrigt kan du vara oerfaren och ser anställningen som en möjlighet att få utvecklas. Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss