• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Hälsa, kost och träning, bli hälsoutvecklare!

En utbildning för dig som själv vill utvecklas inom hälsa, och som vill få redskap för att kunna arbeta holistiskt med att inspirera människor till att skapa god hälsa och förebygga ohälsa. Under kursen formas en helhetssyn på hälsa och välbefinnande, och den ger kunskaper i hur du kan stötta människor genom hälsofrämjande insatser. Utbildningen har fokus på faktorer som påverkas av livsstil exempelvis kost, stress, återhämtning, motion och träning.

Gruppträning, instruktörsutbildning för blivande hälsoutvecklare | Jakobsbergs folkhögskola

Gruppträning, instruktörsutbildning för blivande hälsoutvecklare | Jakobsbergs folkhögskola

Om kursen

Det här är kursen för dig som söker personlig utveckling och metoder för att utveckla god hälsa för dig och andra. Syftet med kursen är att utveckla dina kunskaper om vad som främjar hälsa, samt färdigheter och kompetens att använda olika verktyg för att professionellt utveckla människors välbefinnande. Utbildningen har hög lärartäthet, omfattande undervisningstid och bedrivs i en inspirerande herrgårdsmiljö.

Våra erfarna och branschnära lärare ger dig goda förutsättningar för att kunna arbeta med hälsofrågor samtidigt som du får verktyg att utveckla och reflektera över din egen hälsa. Områden som ingående behandlas i kursen är bl.a. kost och näringslära, kroppens uppbyggnad och funktion, fysisk aktivitet och motion, stress och återhämtning samt motivation och hälsocoaching. Drömmer du om att arbeta med träning kan du även läsa vidare till Personlig tränare (PT).

Vår väletablerade utbildning utmärks genom entusiasmerande lärare med goda ämneskunskaper och yrkeskännedom. Efter kursen ska du kunna arbeta som exempelvis hälsoutvecklare, livsstilscoach, kostrådgivare och gruppträningsinstruktör, samt ha de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att kunna läsa vidare till Personlig tränare (PT).

Arbetsformer

Utbildningen ger dig ett utvecklande år fyllt med nya kunskaper och möten med olika typer av människor. För att kunna hålla hög kvalitet är utbildningen upplagd som närstudier med omfattande undervisningstid på skolan. Under året har du ungefär 1000 lärarledda timmar i form av undervisning och handledning. Utöver detta tillkommer självstudier.  

En stor del av lärandet sker i form av praktiskt övande, både individuellt, tillsammans med klasskamrater och med externa klienter, samt genom samtal och diskussion i klassrummet. Du kommer att befinna dig i ett sammanhang och i en studiemiljö som får dig att växa och utvecklas på flera plan än den ämnesspecifika. Tillsammans med dina kurskamrater och utifrån gruppens erfarenheter utvecklas ditt lärande och din förmåga till kritiskt tänkande. 

Våra lärare har gedigen erfarenhet och utbildning inom respektive område samt hög pedagogisk skicklighet. På vår hemsida möter du några utav dem. En del av utbildningen bedrivs utanför skolan i samarbete med Friskis&Svettis.

Ur kursinnehållet

» Mer information finns i kursplanen.

 • Hälsa och hälsopromotion, exempelvis hur livsstil och levnadsvanor påverkar hälsa, t.ex. fysisk aktivitet och stillasittande. I området ingår även hur du kan mäta hälsa och göra hälsoprofiler.
 • Hälsocoaching och förändringsarbete, med fokus på förändringsprocessen och det professionella samtalet, där vi bl.a. använder KASAM och motiverande samtal (MI) som verktyg för förändringsarbetet.
 • Kost och näringslära och dess betydelse för välmående, prestation och miljö. 
 • Anatomi och fysiologi, samt hur du praktiskt tillämpar dessa kunskaper inom träning och hälsa.
 • Träningskunskap och grundläggande träningslära.
 • Gruppträningsinstruktörsutbildning.
 • Stress och stressjukdomar, stresshantering.
 • Grupper och grupprocesser.
 • Natur, friluftsliv, miljö och hälsa. Naturen som arena för hälsoutveckling. Momentet innefattar resor och övernattning utomhus.
 • Introduktion till manuella behandlingsmetoder, svensk klassisk massage.
 • Personlig utveckling - genom egen och reflektion i grupp.

Kvalitetssäkring och certifiering

Våra utbildningar kvalitetssäkras av Almega Friskvårdsföretagen, EuropeActive, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Branschrådet för hälsa.

Efter avslutad utbildning till Hälsoutvecklare kan du genomföra certifieringsprov till kostrådgivare. 

» Kompetensbeskrivning Cert. kostrådgivare

» PT, friskackrediterad utbildning

Ansök här

Kursinformation

Studietakt

100 % (1 år)

Kurstid

22 augusti 2024 - 13 juni 2025.

Avgifter

Kursavgift: 7 150 kr. I avgiften ingår pedagogiskt material, viss litteratur, studiebesök, försäkring m.m samt kostnader för resor inom ramen för undervisning i ämnesområdet natur, friluftsliv, hälsa och miljö.

Lunch- och fikakostnad: 325 kr per undervisningsvecka.

Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Avgiften är fördelad på åtta fakturor under läsåret. Kursen är CSN-berättigad. 

Tillkommer gör eventuell kostnad för litteratur, se litteraturlista.

Principer för antagning

För att antas till kursen krävs ett slutbetyg från gymnasieskolan eller motsvarande. Saknar du detta hänvisar vi till våra allmänna kurser.

Bifoga till ansökningshandlingarna ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till ovan nämnda kurs. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) samt eventuella intyg från andra utbildningar/arbetslivserfarenhet. Betyg som styrker din grundläggande behörighet ska bifogas ansökan.

En samlad bedömning av den sökandes förkunskaper samt motivering för att gå kursen kommer att göras. Läs mer om principer för antagning i kursplanen.

Erbjuds du en plats tackar du ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 1000 kr. Resterande belopp delas upp på åtta fakturor som fördelas jämnt under läsåret.

Öppet hus

När: Onsdag 6 mars kl 12.00.

Plats: Helt digitalt. Du deltar framför din dator, surfplatta eller telefon.

Vad erbjuds: Via livestream kommer du som är intresserad av att bli hälsoutvecklare och personlig tränare få information om våra utbildningar. Under sändningen kan du ställa frågor till lärare och kursdeltagare samt lyssna till ett inspirerande panelsamtal med nuvarande och tidigare deltagare.

Hur anmäler jag mig? Skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se så återkommer vi med mer information och länk till mötet.

Kursansvarig

Camilla Dahlin Italiener
halsa@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Kursplan

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök här

Vill du veta mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Möt en i personalen

Johan Wahlberg

Bitr. rektor

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss