• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs - naturvetenskaplig bas

Naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildningar i kikaren? Nästan klar med grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar?

Naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildningar i kikaren? Nästan klar med grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar?

Sugen på fördjupning inom naturvetenskap eller teknik? Söker du särskild behörighet i de naturvetenskapliga ämnena? Är du redo för slutspurten mot grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar? Då tror vi att allmän kurs – naturvetenskaplig bas är något för dig. Kursen är ett bra alternativ till naturvetenskapligt basår på högskola - hos oss får du mer lärartid på dig att bli färdig.

Allmän kurs - naturvetenskaplig bas är för dig som vill studera världen ur ett naturvetenskapligt perspektiv och som vill ha särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik.

Kursen är förlagd över tre terminer och kan därför innebära en mindre stressfylld komplettering än det kortare basåret, men mer tid med lärare i klassrummet. Kursen riktar sig till dig som har kommit en bit i dina gymnasiestudier och motsvarar i regel de sista tre terminerna på gymnasienivå. Beroende på förkunskaper kan du behöva läsa fler terminer för att kunna avsluta dina studier. Under kursen har du möjlighet att läsa vissa grundläggande behörigheter som du inte har med dig sedan tidigare, t.ex. Engelska 6, Svenska 3 och Religionskunskap. 

Vår kurs riktar sig i första hand till dig som har en liten bit kvar av gymnasiet för att få grundläggande behörighet, och som drömmer om att plugga vidare inom de naturvetenskapliga ämnena, i andra hand till dig som är klar med gymnasiet men vill komplettera med naturvetenskaplig bas.  

Kursinnehåll och arbetsformer

Efter Allmän kurs - naturvetenskaplig bas är du väl förberedd för högskolestudier och har de behörigheter som krävs för att kunna läsa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på högskola och universitet. I kursen ingår även förberedelse inför högskoleprovet för att stärka dina möjligheter att komma in på din drömutbildning via urvalsgrupp HP. Våra lärare har forskat och undervisat på universitetsnivå.

Kursen ger en bred allmän bildning, möjlighet att läsa in grundläggande behörighetsgivande ämnen och tar upp områden som exempelvis demokrati och hållbar utveckling. De särskilda behörigheter som ingår utgörs av biologi 1 och 2, fysik 1a och 2, kemi 1 och 2 samt matematik 3c och 4.

Inom kemin analyserar vi de processer som formar och organiserar materia. I gränslandet mellan kemi och biologi undersöker vi de biokemiska och molekylärbiologiska förutsättningarna för liv. Hållbar utveckling är ett tema som vi återkommer till under hela naturbasåret. 

Matematik studerar vi i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar. Detta för att motivera nya begrepp och få träning i att bygga abstrakta modeller i fysik. 

Under de tre terminerna varvas teoretiska studier och genomgångar med praktiskt laborationsarbete, exkursioner, studiebesök, handledning, grupparbeten och diskussioner. Studierna bedrivs på heltid, fem dagar i veckan med minst 20 timmar schemalagda och lärarledda lektioner i skolan. Hos oss utgör samtalet och det aktiva deltagandet viktiga hörnstenar i vår pedagogik.

När du studerar på Jakobsbergs folkhögskola kommer du också att delta i schemalagda föreläsningar och gemensamma aktiviteter där du tillsammans med deltagare från andra kurser tar del av olika kulturarrangemang och lär dig om aktuella samhällsfrågor. Ibland ordnas även kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. På allmän kurs - naturvetenskaplig bas läser du ett helt ”paket” och kan till skillnad från Komvux inte själv plocka ihop dina kurser.

Målgrupp 

Allmän kurs – naturvetenskaplig bas passar dig som: 

 • Vill få särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik.

 • Är intresserad av folkhögskolans arbetssätt och metoder.

 • Har studerat ungefär två år på gymnasienivå och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna eller

 • Har studerat två år på folkhögskola och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna.

 • Har arbetat i flera år och dessutom är klar med de flesta grundläggande behörigheterna på gymnasienivå.

 • Är intresserad av folkbildning, hållbar utveckling och demokrati.

 • Är beredd på stort personligt ansvar och mycket studier i grupp.

 • Vill ha mer lärarstöd än vad som erbjuds inom andra skolformer.

 • Vill förbereda dig för högre studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

För att kunna söka till kursen måste du sända in tidigare betyg/intyg som styrker tidigare skolgång (behörigheter) samt personbevis. Du ska också skriva ett personligt brev och berätta  varför du vill studera på folkhögskola och om dina arbetslivserfarenheter. Vi vill vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. 

Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen.

 

 

Ansök här

Kursinformation

Ansökan är öppen för dig som har behörighet i Kemi 1, Biologi 1 och Matematik 2. Saknar du dessa behörigheter hänvisar vi till nästa kursstart i augusti 2024.

Studietakt

100 % (1,5-3 år)

CSN-nivå

Gymnasienivå.

Kurstid

8 januari 2024 - 18 december 2024

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1300 kr per termin. Här ingår visst pedagogiskt material (ej läromedel, böcker), studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 62 kr per undervisningsdag.

Läromedel: Böcker som ingår i undervisning står man själv för. En del begagnade böcker finns att köpa på skolan.

» Allmän information för alla kurser.

Ansökan

Ansökan är öppen för dig som har behörighet i Kemi 1, Biologi 1 och Matte 2. Saknar du dessa behörigheter hänvisar vi till nästa kursstart i augusti 2024.

Ansökan är öppen till kursen är full. Reservplats går att söka fram till kursstart.

Bifoga till ansökningshandlingarna grundskole- och gymnasiebetyg, intyg från folkhögskola eller arbetsgivare samt ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå den kurs du har sökt.

Antagningsvillkor

Se riktlinjer vid antagning. Vid urval premieras sökande som saknar grundläggande behörighet.

Kursansvarig

Keyvan Ahsant
keyvan.ahsant@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Måldokument för Allmän kurs.

» Dokument för studerande.

Ansök här

Möt en i personalen

Keyvan Ahsant

Matematik- och fysiklärare på Allmän kurs

Läs mer om

Senaste inläggen

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Senaste nytt

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom som vill arbeta i en verksamhet där mycket händer, och som trivs i att dagligen möta, hjälpa och besvara frågor från deltagare och personal. Vi söker dig som har ett stort hjärta för service, och som trivs med och har god förmåga att prioritera bland allt som händer under en arbetsdag. Vi sätter därför stort värde på dina personliga egenskaper och vill att du i din ansökan beskriver hur du ser på ditt uppdrag där service och mötet med andra människor står i fokus.Läs mer

14 November: Kinna Skoglund om En handlingsplan för hopp!

Folkrörelsekämpen och författaren Kinna Skoglund berättar om sin bok #12samtal - En handlingsplan för hopp! Föreläsningen är gratis och alla är välkomna!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss