• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs - naturvetenskapligt basår

Naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildningar i kikaren? Nästan klar med grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar?

Naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildningar i kikaren? Nästan klar med grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar?

Sugen på fördjupning inom naturvetenskap eller teknik? Söker du särskild behörighet i de naturvetenskapliga ämnena? Är du redo för slutspurten mot grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar? Då tror vi att du ska studera hos oss. På allmän kurs – naturvetenskaplig inriktning/basår har du även möjlighet att läsa in ämnen om du inte riktigt är färdig med din grundläggande behörighet.

Naturvetenskapligt basår är för dig som vill studera världen ur ett naturvetenskapligt perspektiv och som vill ha särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik. Basåret utgör i regel det tredje året på gymnasienivå för dig som saknar särskilda behörigheter. Beroende på förkunskaper kan du behöva läsa fler än två terminer för att kunna avsluta dina studier på basåret. Du har också möjlighet att under året läsa vissa ämnen som du kanske inte har med dig sedan gymnasiet, t.ex. Engelska 6, Svenska 3 och Religionskunskap.

Efter naturbasåret är du väl förberedd för högskolestudier och har de behörigheter som krävs för att kunna läsa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på högskola och universitet. Vi är den folkhögskola i Stockholm med längst erfarenhet av att erbjuda basåret i naturvetenskap och teknik. Våra lärare har har forskat och undervisat på universitetsnivå. 

Kursinnehåll och arbetsformer

Kursen är för dig som vill fördjupa dig inom naturvetenskap och teknik och samtidigt är intresserad av att gå på folkhögskola. Kursen ger en bred allmän bildning och tar upp ämnen som exempelvis demokrati och hållbar utveckling. Basåret omfattar biologi 1 och 2, fysik 1a och 2, kemi 1 och 2 samt matematik 3c och 4.

Inom kemin analyserar vi de processer som formar och organiserar materia. I gränslandet mellan kemi och biologi undersöker vi de biokemiska och molekylärbiologiska förutsättningarna för liv. Hållbar utveckling är ett tema som vi återkommer till under hela naturbasåret. 

Matematik studerar vi i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar. Detta för att motivera nya begrepp och få träning i att bygga abstrakta modeller i fysik. 

Under läsåret varvas teoretiska studier och genomgångar med praktiska laborationsarbete, exkursioner, studiebesök, handledning, grupparbeten och diskussioner. Studierna bedrivs på heltid, fem dagar i veckan med minst 20 timmar schemalagda och lärarledda lektioner i skolan. Hos oss utgör samtalet och det aktiva deltagandet viktiga hörnstenar i vår pedagogik.

När du studerar på Jakobsbergs folkhögskola kommer du också att delta i schemalagda föreläsningar och gemensamma aktiviteter där du tillsammans med deltagare från andra kurser tar del av olika kulturarrangemang och lär dig om aktuella samhällsfrågor. Ibland ordnas även kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. På allmän kurs läser du ett helt ”paket” och kan till skillnad från Komvux inte själv plocka ihop dina kurser.

Målgrupp 

Allmän kurs – naturvetenskapligt basår passar dig som: 

 • Vill få särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik och samtidigt är intresserad av folkbildning.

 • Har studerat två år (motsvarande ca 1600 godkända gymnasiepoäng) på gymnasienivå och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna eller

 • Har studerat två år på folkhögskola och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna.

 • Har arbetat i flera år och dessutom är klar med de flesta grundläggande behörigheterna på gymnasienivå.

 • Är intresserad av folkbildning, hållbar utveckling och demokrati.

 • Är beredd på stort personligt ansvar och mycket studier i grupp.

 • Vill ha mer lärarstöd än vad som erbjuds inom andra skolformer.

 • Vill förbereda dig för högre studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

För att kunna söka till kursen måste du sända in tidigare betyg/intyg som styrker tidigare skolgång (behörigheter) samt personbevis. Du ska också skriva ett personligt brev och berätta  varför du vill studera på folkhögskola och om dina arbetslivserfarenheter. Vi vill vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. 

 Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen. 

 

Ansökan stängd

Kursinformation

Studietakt

100 % (1-3 år)

CSN-nivå

Gymnasienivå.

Kurstid

24 augusti 2022 –16 juni 2023.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1200 kr per termin. Här ingår visst pedagogiskt material (ej läromedel, böcker), studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 60 kr per undervisningsdag.

Läromedel: Böcker som ingår i undervisning står man själv för. En del begagnade böcker finns att köpa på skolan.

» Allmän information för alla kurser.

Ansökan

Ansök senast 15 april. Reservplats går att söka fram till kursstart.

Bifoga till ansökningshandlingarna grundskole- och gymnasiebetyg, intyg från folkhögskola eller arbetsgivare samt ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå den kurs du har sökt.

Antagningsbesked kommer i mitten av maj.

Antagningsvillkor

Se informationstexten ovan.

Kursansvarig

Keyvan Ahsant
keyvan.ahsant@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansökan stängd

Möt en i personalen

Keyvan Ahsant

Matematik- och fysiklärare på Allmän kurs

Läs mer om

Senaste inläggen

Folkhögskolan är en otroligt unik plats

När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer

Vår pitch lockade stort intresse

När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer

Att ta det på allvar och ha roligt

När Johanna Wester gick författarskolans projektkurs för fackböcker, Skriv! – Projekt: Facklitteratur, (HT/VT 2018) arbetade hon med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp" som nu givits ut av Romanus och Selling (2021). Läs mer

Senaste nytt

Efter valet - vad händer nu?

Klimatet, välfärden, skolan och energin ... Vad händer med de stora frågorna efter valet? Och vilka bildar regering?
Läs mer

Jubileumsmiddag med fest

Festen inleds 18.00 med fördrink i form av en skål för författarskolan samt dess lärare och deltagare genom åren.
Därefter blir det en festlig, trerätters jubileumsbuffé i Herrgården (och i parken om vädret tillåter).
Sedan fortsätter festen i Höga salen med några låtar framförda på scenen av The Pilgrims.
• Bar till självkostnadspris
• DJ, kvällen till ära: rektor Felicia Hedström.
Festen pågår till midnatt.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss