Motivation, skrivglädje och gemenskap
Publicerad 2017-04-11

Adriaan Samson Gudmundsson och Agnes Magdalenic Rijetkovic under ljudblocket på Skriv – poesi, prosa, dramatik 21–22.
Adriaan Samson Gudmundsson och Agnes Magdalenic Rijetkovic går Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2021-2022. Här intervjuas de av kursledaren Sara Villius efter att ha gått den inledande höstterminen.
Adriaan Samson Gudmundsson
Vad har kursen gett dig?
Motivation, skrivarglädje och en mening med skrivandet.
Vad har varit mest givande?
Att hamna i ett sammanhang med andra människor som är intresserade av att skriva. Att bli matad full av inspiration genom andras texter och samtal med kurskamrater, lärare och författare. Allt känns lite mer på riktigt!
Vi arbetar och studerar ett ämne med friare ramar till skillnad från de kurser jag läst på universitetet. Man inser att ens deltagande är både kursens struktur och ens egna inlärning. Att samtal är den främsta metoden för att lära sig och utvecklas.
Jag skulle säga att jag har lärt mig fler sätt att gestalta samma scen på, det vill säga blivit mer lyhörd för hur olika sätt att skriva på kan ge olika effekter. Jag vill även tro att mitt skrivande har mognat.
Agnes Magdalenic Rijetkovic
Vad har varit roligast på kursen, tycker du?
Det har varit väldigt roligt att skriva i relation till ljud och bild, för att vi har fått tillgång till bra utrustning och möjlighet att samarbeta med konstnärer. Det är tack vare att kursen är uppbyggd av olika “block” som jag har fått möjligheten att skriva texter från perspektiv som jag tidigare inte har haft – och därmed testat nya saker.
Vad har kursen gett dig?
Framförallt har kursen gett mig ett självförtroende i mitt skrivande, men också tid. Tid till att skriva, tid till att umgås med andra skrivande personer och tid till att läsa. Så lyxigt!
Alla lektioner vi har – om exempelvis olika genrer och texttyper – är till för att vi ska inspireras snarare än tryckas in i en färdig mall. Det är otroligt frigörande.
Tack vare kursen har jag insett att det är när man öppnar portarna och låter orden flöda fritt som en text har potential att bli bra på riktigt.
*********************
Läs mer om kursen och ansök här.
Skriv! – poesi, prosa, dramatik
Studietakt
100 % (1 år)
Kursen är studiemedelsberättigad (CSN på gymnasial nivå, vilket innebär att du inte förbrukar något av din CSN-kvot för högskola/universitet).
Kurstid
24 augusti 2022 - 16 juni 2023.
Avgifter
Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1 350 kr per termin. Här ingår teaterbesök, antologi, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 60 kr per undervisningsdag.
Kurslitteratur: Ytterligare kostnad tillkommer.
Ansökan
Ansök senast den 15 april. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar. Infoga personligt brev samt textprov om 1–2 A4-sidor i ett och samma pdf-dokument. Referenser och betyg är inte nödvändiga. Bifoga dem om du anser att de har relevans för din ansökan. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar på svenska. Antagningsbesked kommer via mejl när hela antagningsprocessen är färdig. Du kan se status för ansökan i Schoolsoft. För övriga frågor, vänligen skicka mejl till kursansvarig. Ansökningar som skickas in efter sista ansökningsdag behandlas i mån av plats.
Kursansvarig
Sara Villius
sara.villius@jakobsbergsfolkhogskola.se
Innan du skickar in din ansökan
Gå till kursens hemsida (länk här nedan) och läs noggrant igenom kursbeskrivningen och vad din ansökan ska innehålla samt principer för antagning.
Folkhögskolan är en otroligt unik plats
När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer
Vår pitch lockade stort intresse
När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer
Att ta det på allvar och ha roligt
När Johanna Wester gick författarskolans projektkurs för fackböcker, Skriv! – Projekt: Facklitteratur, (HT/VT 2018) arbetade hon med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp" som nu givits ut av Romanus och Selling (2021). Läs mer
Medlemsbrev nr 39 – maj 2022
Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola!Läs mer
Medarbetare till köket/konferensvärd
Vi söker en eller flera serviceinriktade medarbetare till köket/konferensvärdar på heltid/halvtid. Du är flexibel, social och vill under ledning av kökschef och skolledning vara med och utveckla vår restaurang och konferensverksamhet.Läs mer