• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Motivation, skrivglädje och gemenskap

Publicerad 2017-04-11

Adriaan Samson Gudmundsson och Agnes Magdalenic Rijetkovic under ljudblocket på Skriv – poesi, prosa, dramatik 21–22.

Adriaan Samson Gudmundsson och Agnes Magdalenic Rijetkovic under ljudblocket på Skriv – poesi, prosa, dramatik 21–22.

Adriaan Samson Gudmundsson och Agnes Magdalenic Rijetkovic går Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2021-2022. Här intervjuas de av kursledaren Sara Villius efter att ha gått den inledande höstterminen.

Adriaan Samson Gudmundsson 

Vad har kursen gett dig?

Motivation, skrivarglädje och en mening med skrivandet.  

Vad har varit mest givande?

Att hamna i ett sammanhang med andra människor som är intresserade av att skriva. Att bli matad full av inspiration genom andras texter och samtal med kurskamrater, lärare och författare. Allt känns lite mer på riktigt!

Vi arbetar och studerar ett ämne med friare ramar till skillnad från de kurser jag läst på universitetet. Man inser att ens deltagande är både kursens struktur och ens egna inlärning. Att samtal är den främsta metoden för att lära sig och utvecklas. 

Jag skulle säga att jag har lärt mig fler sätt att gestalta samma scen på, det vill säga blivit mer lyhörd för hur olika sätt att skriva på kan ge olika effekter. Jag vill även tro att mitt skrivande har mognat.

Agnes Magdalenic Rijetkovic

Vad har varit roligast på kursen, tycker du?

Det har varit väldigt roligt att skriva i relation till ljud och bild, för att vi har fått tillgång till bra utrustning och möjlighet att samarbeta med konstnärer. Det är tack vare att kursen är uppbyggd av olika “block” som jag har fått möjligheten att skriva texter från perspektiv som jag tidigare inte har haft – och därmed testat nya saker.

Vad har kursen gett dig?

Framförallt har kursen gett mig ett självförtroende i mitt skrivande, men också tid. Tid till att skriva, tid till att umgås med andra skrivande personer och tid till att läsa. Så lyxigt!

Alla lektioner vi har – om exempelvis olika genrer och texttyper – är till för att vi ska inspireras snarare än tryckas in i en färdig mall. Det är otroligt frigörande. 

Tack vare kursen har jag insett att det är när man öppnar portarna och låter orden flöda fritt som en text har potential att bli bra på riktigt. 

*********************

Läs mer om kursen och ansök här.

Faktaruta

Skriv! – poesi, prosa, dramatik

Studietakt

100 % (1 år) 

Kursen är studiemedelsberättigad (CSN på gymnasial nivå, vilket innebär att du inte förbrukar något av din CSN-kvot för högskola/universitet).

Kurstid

24 augusti 2022 - 16 juni 2023.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1 350 kr per termin. Här ingår teaterbesök, antologi, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 60 kr per undervisningsdag.
Kurslitteratur: Ytterligare kostnad tillkommer.

Ansökan

Ansök senast den 15 april. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar. Infoga personligt brev samt textprov om 1–2 A4-sidor i ett och samma pdf-dokument. Referenser och betyg är inte nödvändiga. Bifoga dem om du anser att de har relevans för din ansökan. Vi behandlar endast fullständiga ansökningar på svenska. Antagningsbesked kommer via mejl när hela antagningsprocessen är färdig. Du kan se status för ansökan i Schoolsoft. För övriga frågor, vänligen skicka mejl till kursansvarig. Ansökningar som skickas in efter sista ansökningsdag behandlas i mån av plats.

Kursansvarig

Sara Villius

sara.villius@jakobsbergsfolkhogskola.se

Innan du skickar in din ansökan

Gå till kursens hemsida  (länk här nedan) och läs noggrant igenom kursbeskrivningen och vad din ansökan ska innehålla samt principer för antagning. 

Senaste inläggen

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Senaste nytt

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom som vill arbeta i en verksamhet där mycket händer, och som trivs i att dagligen möta, hjälpa och besvara frågor från deltagare och personal. Vi söker dig som har ett stort hjärta för service, och som trivs med och har god förmåga att prioritera bland allt som händer under en arbetsdag. Vi sätter därför stort värde på dina personliga egenskaper och vill att du i din ansökan beskriver hur du ser på ditt uppdrag där service och mötet med andra människor står i fokus.Läs mer

14 November: Kinna Skoglund om En handlingsplan för hopp!

Folkrörelsekämpen och författaren Kinna Skoglund berättar om sin bok #12samtal - En handlingsplan för hopp! Föreläsningen är gratis och alla är välkomna!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss