• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

"Det var väldigt fint att få så nära läsning av en grupp"

Publicerad 2019-12-18

Alba Mogensen började skriva sin debutroman Hon den roliga, W&W 2019, på Jakobsbergs folkhögskola. Foto: Alexander Mahmoud.

Alba Mogensen började skriva sin debutroman Hon den roliga, W&W 2019, på Jakobsbergs folkhögskola. Foto: Alexander Mahmoud.

Alba Mogensen gick "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" våren 2017 på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Där påbörjade hon arbetet med sin roman "Hon den roliga" som hon sedan skrev färdig och som i augusti 2019 gavs ut av Wahlström & Widstrand.

Vi hörde av oss till Alba och ställde några korta frågor om boken och om hennes tid på författarskolan.

Stort grattis till boksläpp och romandebut! Hur känns det nu?

Tack! Det känns så bra. Enormt att människor som jag inte känner och som inte känner mig läser den och hör av sig och berättar om sina upplevelser. Så glad och stolt över boken.

Vill du berätta lite kort om boken?

Det är en berättelse om identitet och vänskap. Den utspelar sig den varmaste sommaren någonsin i Malmö. Joan är nitton år när en bil i åttio kilometer i timmen kör rakt in i henne. Hon klarar sig med en hårsmån från döden. Efter bilolyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp samtidigt som hon tvingas ta ställning till en helt ny identitet: den som överlevare. Före olyckan var hon som vem som helst, en nittonåring som tyckte om att dricka öl och ville resa Europa runt. Efter olyckan är det enda som spelar någon roll att hon lever.

Jag har skrivit en roman om det som händer efteråt. Den handlar om vänskap, kroppens mekanismer och att försöka skapa en ny identitet efter en nära döden upplevelse. För hur blir man åter sig själv, en person med intressen och humor och sorg och skratt när det enda som är viktigt är att man är vid liv?

Du har tidigare gått här på författarskolan. När du bestämde dig för att söka till kursen, vad var det du tänkte att du behövde hjälp med?

Jag gick projektkursen på distans i ett halvår mellan januari 2017 och juni 2017. Det var väldigt fint att få så nära läsning av en grupp. Vi lämnade in och läste varandras texter och gav feedback varje vecka. Den sortens läsning var anledningen till att jag sökte kursen och det är jag väldigt nöjd med. Det var även väldigt bra för mig med en tydlig deadline varje vecka, det funkade som en sporrande faktor. Även om jag gick kursen på distans var det också bra att få ett sammanhang av skrivande människor runt sig som tog text på stort allvar. Jag sökte kursen för att få just det allvaret och det är jag glad för.  

Vad fick du ut av kursen som helhet?

Jag fick ett halvt råmanus på drygt hundra sidor som jag sen jobbade vidare med och som idag är min bok. En del av scenerna i boken är sådana jag jobbade om flera gånger efter kommentarer från andra i min skrivgrupp, det var en stor tillgång. Även en tillgång att få ett kontaktnät av skrivande människor!

Något särskilt minne du bär med dig, som du känner betytt extra mycket?

Minns att det var väldigt fint på en av dagarna vi befann oss på skolan hela gruppen i slutet av terminen. Varm sol och försommar. Tove Folkesson höll en fantastisk föreläsning och senare på eftermiddagen läste alla en kort text ur sitt projekt. Trygg stämning, det var fint.

Har kursen betytt något för att du blivit klar med och fått din roman utgiven? Vad i så fall?

Kursen betydde att jag på allvar påbörjade arbetet med romanen och att berättelsen fick en ny riktning. Från det arbetade jag sen vidare med den till det som är min publicerade bok idag. Så ja, på så sätt betydde den att jag blev klar med boken, att jag började med den där.

Skulle du kunna rekommendera kursen till andra?

Absolut. För någon som vill ägna ett halvår åt att skriva och få närläsningar av sin text och läsa andras är det en bra kurs! Jag lärde mig även mycket av att läsa andras text - både privat som läsare men även som författare, det är enklare att se på t ex dramaturgi när man läser andras verk än sitt eget. Det kunde jag sen föra in i mitt eget skrivande.

Faktaruta

Alba Mogensen

Ålder: 24

Yrke/sysselsättning: författare och journalist  

Tid på Jakobsbergs folkhögskola: januari 2017 - juni 2017  

Bostadsort: Malmö 

Familj: Mamma, pappa och en stor bonusfamilj där jag är faster till två av världens bästa kids. 

Något som gör dig glad: havet, vänner och att läsa.

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss