• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Medlemsbrev NR 31. September 2019

Publicerad 2019-09-16

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!

Medlemsavgift för 2019

I medlemsbrevet som sändes ut i december 2018 fanns anvisningar för inbetalning av medlemsavgiften för 2019. Har du missat att betala in medlemsavgiften hoppas vi att du gör det nu och senast sista september! Enskild medlem 100 kr. Organisation 200 kr. Vi har sedan förra året bytt bank så nytt bankgirokonto är 643-9368. Det går också bra att swisha avgiften till 123 295 60 27. Ange vad överföringen avser, t.ex. ”medlemsavgift” (gäller både vid betalning till bankgiro eller om du väljer swish).

För oss är det viktigt att du vill fortsätta att vara med oss och driva Jakobsbergs Folkhögskola och utveckla skolan till ett kultur- och bildningscentrum!

Som medlem har du möjlighet att äta lunch på skolan för 70 kr, fritt delta på kvällsföreläsningar, jubileumsfirandet, Göran Palm-seminariet den 27 april samt hyra lokaler till nedsatt pris för möten, studiecirklar och konferenser.

Vi vill öka antalet föreningsmedlemmar. Ta därför gärna med intresserade vänner till våra öppna arrangemang för att visa fördelarna med ett medlemskap hos oss.

100-årsfirandet 16 oktober 2019

Vi ställer till med storkalas och vi vill att du som föreningsmedlem tar del av firandet. Låt oss att hurra och skåla för åren som gått, och de kommande 100 åren. Program:

Eftermiddagsfesten

14:15 bjuder vi på tårtfika.

15:15 presenterar vi den nyutgivna Jubileumsboken och nya mål- och visionsdokumentet och det blir tal.

16:00 kliver artisten Motoboy, "romantikern med den makalösa rösten", upp på scen i Höga salen.

Kvällsfesten

Klockan 18:00 bjuder vi på välkomstbubbel och swingshow med Harlem Hot Shots. Ni serveras även middag och efterrätt. Bar till självkostnadspris. Under kvällen bjuder vi på Anna-Maria Espinosa med Månskensorkestern, DJ och överraskningsshow. Vi håller på till senast 23:00.

Anmälan

Har du inte redan fått inbjudan via mejl beror det på att vi inte har din mejladress. Istället kan du då anmäla dig genom att gå ut på internet och skriva in följande: https://forms.gle/j4ft9ET4QT4S65B66.

Alternativet är att mejla info@jakobsbergsfolkhogskola.se för att få en inbjudan skickad till din mejladress.

Aktuella frågor

Kursverksamheten

Höstterminen har börjat bra och inspirerande. Höstens kursutbud känns igen från tidigare, men antalet deltagare på långkurserna är fler. Till exempel har vi tagit in fler deltagare på naturvetenskapligt basår och Allmän kurs - svenska som andraspråk. Samtidigt har vi avslutat Etableringskursen för nyanlända på grund av att arbetsförmedlingen inte längre rekryterade deltagare till oss.

Allmän kurs – sommarspåret var däremot en ny kurs som höll skolan öppen i somras. Tolv deltagare studerade tio veckor för att snabba på sin väg mot grundläggande behörighet. Deltagarna såväl som lärarna var nöjda med upplägget, så troligen blir det en fortsättning nästa sommar.

Konferensverksamheten är också i full gång. Skolan har bland andra fått besök av Folkbildningsrådets styrelse som 4 september höll sitt dagslånga styrelsemöte på JF och fick en rundvisning av rektor Ola.

Parken

Inom odlarfältet har vi precis satt igång kortkursen Jordfabriken. Dessutom har vi vår bikupa på plats. Senare i höst kommer vi i samråd med Järfälla kommun hamla vår lindallé, vilket på kort sikt kommer att förändra utseendet på stigen från Viksjöledens sida upp till Herrgården. Huvudentréns uppfart har också ändrats då vi har fått mer och enhetligare utebelysning på plats. På gång är också fasadbelysning till Herrgården.

Ny personal

Vi har också hälsat ny personal välkommen. Ruweida Ahmed Mustafa ersätter Mikaela Schain som slutade efter midsommar. Ruweida arbetar bland annat

med lärare i tema på Allmän kurs. Cecilia Alström Rapaport är nyanställd på halvtid som kemi- och matematiklärare. 1 oktober kommer vår nya vaktmästare Jenny Elvelin, som i en månad kommer att gå dubbelt med Anders Ekholm, som går i pension efter 38 år på JF.

Sommarkaféet och höstkafé.

Sommarkaféet gick så bra att skolan kommer att fortsätta med det nästa sommar. Lördagen 19 oktober kommer det att vara öppet för lunchbuffé i samband med att Järfälla kammarkör har konsert. (se hemsidan för mer info)

Britas kafé och Britas cirklar

Läsårets första samlingar, Britas café, har innehållit musikunderhållning och klimatengagemang. Som en förläggning av på Britas kafé kommer vi också att ha Britas cirklar för deltagarna. Lärarna håller i varsin av de 15 cirklarna som har rubriker som Fågelskådning, Gerillastickning, Våga tala och improvisera, Programmering, Spring!, Klimatvänlig matlagning med flera.

Nytt mål- och visionsdokument

Under mer än ett år har vi processat fram ett nytt mål- och visionsdokument, som kommer att presenteras på 100-årsdagen. Personal och styrelse har varit inblandade, men också en del av våra medlemsorganisationer som tillsammans med andra aktörer deltagit under vårens visionsseminarier. Och nu har styrelsen antagit dokumentet, som kommer att uppmärksammas i föreningssammanhang en gång per år.

Föreläsning under hösten

Måndag den 16 september, kl 18:30

Författarföreläsning om Vilhelm Moberg Jens Liljestrand berättar om en av våra mest komplexa, kontroversiella och storslagna kulturikoner - Vilhelm Moberg. Liljestrands bok "Mannen i skogen" är den definitiva biografin över Vilhelm Moberg och hans stund på jorden.

Måndag den 18 november, kl 17:00

Jag vill att det ska vara på riktigt – en kväll om Ola Julén

Ola Julén (1970–2013) hann ge ut två verk under sin livstid: ”Orissa” (Ink förlag 1999) och ”400” (Basilisk forlag 2001). Det är nu 20 år sedan den kultförklarade debuten och 28 år sedan han gick på Jakobsbergs folkhögskola (1990–1991).

Med anledning av detta bjuder vi nu in till en kväll om Ola Julén och hans författarskap.

Medverkande: Marie Lundquist, Christer Boberg, Hanna-Linnea Rengfors och Jonas Ask samt deltagare från författarskolans grundkurs.

2019 publiceras Orissa på nytt tillsammans med det postuma manuset ”Afrikas verkliga historia” (båda på Nirstedt/litteratur, "Orissa" redigerad av Marie Lundquist och Daniela Floman). Samtidigt har poeten Christer Boberg, som gick på JF tillsammans med Ola Julén och Jonas Ask 1990/1991, givit ut en essä i bokform: ”Ola Julén – Orissa och bortom” (Trombone förlag, 2019).

Utgivningen och Juléns författarskap har fått mycket uppmärksamhet i media och bland läsare, både i Sverige och i Danmark, där Juléns böcker rönt stor uppskattning genom åren.

Hemsidan

Gå in på hemsidan http://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/ Där får du information om det mesta, om föreläsningar och möten. Har du synpunkter eller saknar något hör av dig till Bengt Jönsson, bengt.jonsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Många hälsningar

Göran Hillman, ordförande och Ola Larsson, rektor

Möt en i personalen

Sanna Magnusson

Lärare i hälsa, kooperativt ledarskap och samordnare på allmän kurs

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss