Konstkurs – Teckning och måleri
Lär dig grunderna i måleri och teckning hos oss. Kursen är en dag i veckan i herrgårdsflygelns ateljé.
I den här kursen får du närma dig tecknaren och målaren inom dig med hjälp av olika övningar. Vi blandar teckning och måleri där vi har ett specifikt mål (tex stilleben) med friare övningar där du övar på att lyssna på dig själv och uppmuntras till att experimentera med form och material.
Kursen passar dig som vill utveckla ditt bildskapande, men kan också vara en start för dig som så småningom vill söka dig till högre utbildningar inom konst. Du behöver inga förkunskaper för att söka till oss.
Vi kommer börja med att lära känna teckningsmaterialet och dess olika egenskaper. Därifrån bygger kursen på olika moment där ditt bildskapande stimuleras så att du ska känna dig bekväm med att teckna och måla på det viset som passar just dig. Den första delen av kursen ägnar vi åt teckning och därefter närmar vi oss färgen och måleriet.
Kursupplägget bygger på gemensamma övningar varvat med självständigt arbete. Du får individuell handledning och gemensamma genomgångar där vi utbyter tankar och erfarenheter. I undervisningen står kursdeltagarens nyfikenhet, skapandeprocess och skapandekraft i centrum.
Vill du söka vidare till andra konst och designskolor finns det möjlighet att få stöd att göra arbetsprover. Vi har också möjlighet att erbjuda tid i ateljén (med vissa begränsningar) eller andra utrymmen på skolan utanför lektionstid.
Folkhögskolan erbjuder kvällsföreläsningar och gemensamma caféer på dagtid som du är välkommen att delta på.
Kursens innehåll
- Grundläggande teckningslära
- Experimentell teckning
- Kroki
- Matereial kännedom
- Seendeövningar
- Måleri
- Färgblandningsövningar
- Genomgång av olika tekniker
- Komposition
- Diskussioner, samtal och feedback
- Gemensam utställning i slutet av kursen
Mål
-
Att stimulera och utveckla ditt seende och ditt kreativa tänkande samt fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom teckning och måleri.
-
Att bli inspirerad och fördjupa det egna bilduttrycket.
-
Att få större vana att titta på konst och diskutera bild så att du kan uttrycka dig verbalt kring ditt skapande och hur du ger feedback till andra deltagare.
Kika gärna på vår Instagram och facebook för att se vad som pågår i ateljen.
Instagram: JF_konstkurser
Facebook: facebook.com/jf.konstkurser
Lärare
Therese Jonsson Szatek är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sen magisterexamen 2007 parallellt med sitt egna konstnärskap undervisat i teckning och måleri på olika konstskolor. I ateljén arbetar Therese med teknikerna blyertsteckning och akvarell och hon har ställt ut på flera gallerier och konsthallar runt om i Sverige.
Hemsida: thereseszatek.se
Instagram: Therese J. Szatek
Kursinformation
Kurstid
Torsdagar 09:30-15.30
24 augusti 2023 - 14 december 2023
Avgifter
Kurskostnad: 3 220 kr.
I avgiften ingår, lunch, fikabröd, frukt och kaffe/té (vid undervisning på skolan) försäkring, mm.
Du tackar ja till din plats genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr. Resterande belopp delas upp två fakturor som skickas ut efter kursstart.
Under första lektionstillfället tillhandahåller skolan material, därefter bekostar du själv ditt material.
Ansökan
Bifoga till din ett personligt brev där du berättar om varför du vill gå den här kursen och vad du har för mål. Vid många sökande premieras vid urval de som inte tidigare har läst på Jakobsbergs folkhögskola.
Mer information
Therese Jonsson Szatek
therese.szatek@jakobsbergsfolkhogskola.se
08-120 28 180
Jag fick värdefulla verktyg och struktur
När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer
Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken
När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer
Jag är stolt alumn och medlem i JF
När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer
Nattens tysta jägare – föreläsning och fladdermussafari
18 september 19:00 – ca 21:00.
Gratis inträde - alla är välkomna.
Läs mer
Serviceinriktad kock sökes till Jakobsbergs folkhögskola
Vi söker en serviceinriktad kock. Du är flexibel, social och vill under ledning av kökschef och skolledning vara med och utveckla vår restaurang och konferensverksamhet. Vi tror att du har en kockutbildning eller likvärdig kompetens, men i övrigt kan du vara oerfaren och ser anställningen som en möjlighet att få utvecklas. Läs mer