• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Journalistik - yrkesförberedande med praktik (termin 3)

Journalistikutbildningens tredje termin är en påbyggnadskurs med 10 veckors praktik för dig som gått vårt första år på skolan. Du är också välkommen att söka om du har motsvarande journalistisk utbildning eller erfarenhet och vill utvecklas som journalist i redaktionell miljö. 

Under de fem första veckorna är det undervisning på skolan. Undervisningen skräddarsys utifrån kursdeltagarnas kommande praktikplatser och syftar till att ge en grundlig förberedelse inför tillvaron på en redaktion. Områden som kan bli aktuella att gå igenom är intervjuteknik, kartläggning av praktikplatser, liverapportering, idéarbete, research, sociala mediers utveckling med mera. Intervju- och fotografiövningar ingår. Vi ordnar studiebesök och bjuder in gästföreläsare.


De följande 10 veckorna ägnas åt praktik på redaktion (tidning, radio, TV eller webb). Du skaffar praktikplatsen själv, men om du går grundkursen på skolan blir du stöttad av lärarna. Vi välkomnar även sökande som vill göra sin praktik inom kommunikationsbranschen.

Praktikperioden för hösten 2024 är vecka 39 till 49, den 23 september till den 6 december.

Tidigare kursdeltagare har praktiserat på många redaktioner, här är ett urval: Dagens Nyheter, Dagens ETC, Magasinet Syre, Tidskriften Ottar, Offside, Aftonbladet Kultur, Expressen, Direktpress, Ordfront. Arena, Dagens Industri, olika P4- och SVT-redaktioner över hela Sverige, UR, produktionsbolaget Tredje statsmakten, Nöjesguiden, Ekot, Människor och Tro i SR, Kulturnytt, Fotbolldirekt.se, Hockeysverige.se, Vårdfokus, Dagens Arena, Umami Produktion, och Contentbyrån OTW.

Det är inte ovanligt att våra kursdeltagare fortsätter på sina praktikplatser efter avslutad utbildning, antingen som anställda, inhoppare eller frilansmedarbetare.

Under praktikperioden håller du regelbundet kontakt med din lärare och dina kurskamrater i Google Classroom, vårt digitala klassrum.

Terminen avslutas med två veckor på skolan. Under den här tiden reflekterar gruppen gemensamt över sina erfarenheter och delar med sig av tips och lärdomar. Du får även vässa dina journalistiska verktyg och planera inför framtiden: Hur går du vidare efter praktiken? Vilka möjligheter finns i mediebranschen i dag? Vi tar upp alltifrån ansöknings och CV-skrivande till hur du utvecklar din branschkoll.

Läs mer om några som gått kursen här.

Ansök här

Kursinformation

Studietakt

100 % (1 termin)

Kurstid

22 augusti 2024 - 18 december 2024.

Avgifter

Kursavgift: 600 kr. Här ingår försäkring, internet, kopiering och skolgemensamma arrangemang.

Lunch- och fikakostnad: 325 kr per undervisningsvecka (ej praktikveckor).

Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Kursen är CSN-berättigad.

Ansökan

Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv, din praktikplats och varför du söker till tredje terminen med praktik. Om du inte har läst grundåret hos oss, skicka med intg/betyg från tidigare journalistutbildning. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) och gärna något arbetsprov. 

Antagning sker fortlöpande men senast den 15 april ska ansökan ha kommit in till oss. Reservplats går att söka fram till kursstart.

Observera att externa sökanden behöver ha hittat en praktikplats innan de officiellt kan bli antagna till kursen. 

Erbjuds du en plats tackar du ja genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr. 

Kursansvarig

Lisa Boda
lisa.boda@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök här

Möt en i personalen

Anna-Maria Carnhede

Kursansvarig för Journalistik! – Radio, Webb, Reportage och handledare på Skriv! – Projekt: Facklitteratur.

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss