Journalistik - yrkesförberedande med praktik (termin 3)
Journalistikutbildningens tredje termin är en påbyggnadskurs med 10 veckors praktik för dig som gått vårt första år på skolan. Du är också välkommen att söka om du har motsvarande journalistisk utbildning eller erfarenhet och vill utvecklas som journalist i redaktionell miljö.
Under de fem första veckorna är det undervisning på skolan. Undervisningen skräddarsys utifrån kursdeltagarnas kommande praktikplatser och syftar till att ge en grundlig förberedelse inför tillvaron på en redaktion. Områden som kan bli aktuella att gå igenom är intervjuteknik, kartläggning av praktikplatser, liverapportering, idéarbete, research, sociala mediers utveckling med mera. Intervju- och fotografiövningar ingår. Vi ordnar studiebesök och bjuder in gästföreläsare.
De följande 10 veckorna ägnas åt praktik på redaktion (tidning, radio, TV eller webb). Du skaffar praktikplatsen själv, men om du går grundkursen på skolan blir du stöttad av lärarna. Vi välkomnar även sökande som vill göra sin praktik inom kommunikationsbranschen.
Praktikperioden för hösten 2024 är vecka 39 till 49, den 23 september till den 6 december.
Tidigare kursdeltagare har praktiserat på många redaktioner, här är ett urval: Dagens Nyheter, Dagens ETC, Magasinet Syre, Tidskriften Ottar, Offside, Aftonbladet Kultur, Expressen, Direktpress, Ordfront. Arena, Dagens Industri, olika P4- och SVT-redaktioner över hela Sverige, UR, produktionsbolaget Tredje statsmakten, Nöjesguiden, Ekot, Människor och Tro i SR, Kulturnytt, Fotbolldirekt.se, Hockeysverige.se, Vårdfokus, Dagens Arena, Umami Produktion, och Contentbyrån OTW.
Det är inte ovanligt att våra kursdeltagare fortsätter på sina praktikplatser efter avslutad utbildning, antingen som anställda, inhoppare eller frilansmedarbetare.
Under praktikperioden håller du regelbundet kontakt med din lärare och dina kurskamrater i Google Classroom, vårt digitala klassrum.
Terminen avslutas med två veckor på skolan. Under den här tiden reflekterar gruppen gemensamt över sina erfarenheter och delar med sig av tips och lärdomar. Du får även vässa dina journalistiska verktyg och planera inför framtiden: Hur går du vidare efter praktiken? Vilka möjligheter finns i mediebranschen i dag? Vi tar upp alltifrån ansöknings och CV-skrivande till hur du utvecklar din branschkoll.
Läs mer om några som gått kursen här.
Kursinformation
Studietakt
100 % (1 termin)
Kurstid
22 augusti 2024 - 18 december 2024.
Avgifter
Kursavgift: 600 kr. Här ingår försäkring, internet, kopiering och skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 330 kr per undervisningsvecka (ej praktikveckor).
Betalningsplan med specifikation över kurskostnaderna erhålls vid antagning. Kursen är CSN-berättigad.
Ansökan
Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv, din praktikplats och varför du söker till tredje terminen med praktik. Om du inte har läst grundåret hos oss, skicka med intg/betyg från tidigare journalistutbildning. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) och gärna något arbetsprov.
Antagning sker fortlöpande men senast den 15 april ska ansökan ha kommit in till oss. Reservplats går att söka fram till kursstart.
Observera att externa sökanden behöver ha hittat en praktikplats innan de officiellt kan bli antagna till kursen.
Kursansvarig
Lisa Boda
lisa.boda@jakobsbergsfolkhogskola.se
Mer information
» Information om ansökan och antagning
Anna-Maria Carnhede
Tidigare kursansvarig för Journalistik! – Radio, Webb, Reportage och handledare på Skriv! – Projekt: Facklitteratur.
Malin Norrback debuterar med roman
Malin Norrback har gått på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola sammanlagt i två år: grundkursen 2018/2019 och den skönlitterära projektkursen hösten 2019 samt våren 2021. Nu har hennes debutroman, Tula hem, blivit utgiven (Modernista 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag lärde mig prata om mina texter
Sonia Hussain gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes debutroman, Borde vara tacksam, blivit publicerad (Bazar förlag 2024). Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jag älskar deadlines
Madelene Edlund gick skrivkursen för skönlitterära projekt på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2021. Nu har hennes roman, Vi kom från Johannes, blivit publicerad. Här berättar hon om boken och sin tid på JF.Läs mer
Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom
Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom som vill arbeta i en verksamhet där mycket händer, och som trivs i att dagligen möta, hjälpa och besvara frågor från deltagare och personal. Vi söker dig som har ett stort hjärta för service, och som trivs med och har god förmåga att prioritera bland allt som händer under en arbetsdag. Vi sätter därför stort värde på dina personliga egenskaper och vill att du i din ansökan beskriver hur du ser på ditt uppdrag där service och mötet med andra människor står i fokus.Läs mer
Extrajobb som lärare?
Intresserad av pedagogik, folkhögskola och vuxenutbildning? Vi söker skickliga timvikarier till vår vikariepool, framför allt inom matematik, fysik, kemi och engelska.Läs mer