Florist
Jakobsbergs folkhögskolas floristutbildning ger dig grundläggande kunskaper som florist och passar dig som har ett stort intresse för kreativt blomsterskapande och blomsterhantverk. I utbildningen utvecklas ditt färg- och formseende och du lär dig olika tekniker för att skapa vackra och kreativa buketter, dekorationer och arrangemang utifrån olika material och växter, teman och syften.
Utbildningen är praktisk och det kommer att finnas mängder av snittblommor att jobba med under dagarna. Snittblommor ingår i kursavgiften.
För att bli en duktig florist krävs mycket övning. Utbildningen är därför praktisk och det kommer att finnas mängder av snittblommor att jobba med under dagarna. Efter utbildningen har du utvecklat din kreativitet, känsla för hantverket och fått yrkesfärdigheter som kan leda till anställning eller eget företagande. I kursen ingår bl.a:
- Blomsterlära
- Verktyg och materiallära
- Varuvård
- Färglära och skissteknik
- Materialanskaffning, med hänsyn till hållbarhet och miljö
- Binderi- och bukettekniker
- Entreprenörsskap
- Dekoration
- Formarbeten
- Begravnings- och bröllopsbinderier
- Arrangemangstekniker
Floristutbildningen genomförs i Jakobsbergs folkhögskolas vackra och inspirerande 1600-talsmiljö, i vår ljusa och trevliga atelje.
Utbildningen är i huvudsak praktisk och du arbetar både enskilt och i grupp. Vår pedagogik bygger på att lärandet sker tillsammans med andra. Interaktion och samtal, både deltagare sinsemellan och med lärare, utgör en grundpelare. Du måste därför vara beredd att vara en aktiv och engagerad deltagare i kursen. Studiebesök och hemuppgifter förekommer.
När du läser på folkhögskola lägger vi stor vikt på att utveckla dig som människa genom att bidra med nya perspektiv och kunskaper utanför de rent yrkesspecifika. Det innebär att du vid några tillfällen kan få en föreläsning eller ett studiebesök som kan handla om angränsande ämnen. Samarbeten med andra kurser på skolan kan också förekomma.
Efter utbildningen erhåller du ett intyg över genomgången kurs. Närvaro i undervisningen är obligatorisk.
Kursinformation
Öppet hus den 13 december. Se info nedan.
Studietakt
50 %
Kursen är CSN-berättigad på gymnasienivå.
Kurstid
Måndagar: 10.00-15.30
Tisdagar: 08:30-14:30
9 januari 2023 - 13 juni 2023
Lov v.9 och v.15
Avgifter
Läromedel och förbrukningsavgift: 14 500 kr.
Här ingår pedagogiskt material, snittblommor till undervisningen på skolan, försäkring, wifi, kopiering. Tillkommer gör eventuell kostnad för litteratur.
Lunch- och kaffekostnad: 62 kr per undervisningsdag.
Bekräftelseavgift: 1000 kr (bekräftelseavgift räknas som ett förskott på läromedel och förbrukningsavgiften).
(hela kursavgiften fördelas på fyra fakturor under terminen)
Principer för antagning
Sista ansökningsdag 10 december.
Bifoga till din ansökan ett kort personligt brev där du berättar om varför du vill gå den här kursen. Vid urval premieras sökande som:
- har hög grad av motivation
- har stort behov av kursen
- kan delta i det sammanhang och i den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.
- har bäst förutsättningar att delta i samtliga kursmoment.
Öppet hus
13 december kl 13.00-15.00. Träffa lärare och nuvarande deltagare och besök deras bröllopsmässa. Anmäl ditt besök till Anna Jernström.
Kontakt
Vid frågor kontakta anna.jernstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se
Lärare
Folkhögskolan är en otroligt unik plats
När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer
Vår pitch lockade stort intresse
När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer
Att ta det på allvar och ha roligt
När Johanna Wester gick författarskolans projektkurs för fackböcker, Skriv! – Projekt: Facklitteratur, (HT/VT 2018) arbetade hon med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp" som nu givits ut av Romanus och Selling (2021). Läs mer
Föreläsning 18 april: Kriget mot kroppen
Viktmobbning, normer, bantning och hälsa för alla storlekar. Kom och lyssna när Erik Hemmingsson pratar om sina senaste böcker ”Slutbantat” och ”Kriget mot kroppen”. Läs mer
Föreläsning 7 Februari: Claes Britton om Pontus Hultén
Kom och lyssna när Claes Britton pratar om sin Augustprisnominerade bok "Pontus Hultén - den moderna konstens anförare". Läs mer