• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Sjuksköterskan som sadlade om

Publicerad 2017-03-08

Sanna Björkman. Foto: Bengt Jönsson

Sanna Björkman. Foto: Bengt Jönsson

Efter många år i vården ville Sanna Björkman prova något nytt. Gick reportagekursen 2013-14. Idag arbetar hon som reporter på tidningen Vårdfokus.

Sanna Björkman hade ett helt yrkesliv som sjuksköterska med specialisering på sexuellt överförbara sjukdomar när hon en dag bestämde sig för att sadla om.
– Jag ville prova något annat och tänkte att om jag kunde skriva så skulle många fler
möjligheter öppnas, säger Sanna.
Till en början var det mer skrivandet än journalistiken som lockade. Hon visste inte exakt vad hon ville göra men tänkte att hon kanske kunde arbeta på någon myndighet eller organisation. Under sportlovet på utbildningen fick hon möjligheten att göra praktik på vårdförbundets tidning Vårdfokus.
– Jag hade läst tidningen och tänkte att det var bra att börja inom ett område som jag
kunde. Jag trivdes bra med kollegorna och fick mersmak, berättar Sanna.

Efter årets slut sommarjobbade Sanna på Dagens medicin innan hon återvände till Jakobsbergs folkhögskola för att ägna en termin åt praktik. Även den här gången praktiserade hon på Vårdfokus. När praktikterminen var slut blev hon erbjuden ett vikariat på tidningen och därefter fick hon fast anställning.

Idag är Sanna supernöjd med sitt jobb. Arbetet är tryggt och stabilt och hon trivs med kollegorna. Hon tycker om när hon får åka ut och träffa roliga människor och berättar speciellt om ett porträtt hon skrev om en distriktssköterska från Håmantorp.
- Jag fick följa med hem till en 102-årig man och hans fru. De hade träffats som barn och levt ihop hela livet. Sköterskans jobb med vård i hemmet speglades fint genom dem, berättar Sanna glatt.

Sanna har Jakobsbergs folkhögskola att tacka för sin karriär. Det var där hon lärde sig att våga skriva för andra. Praktiken pratar hon varmt om
– Den gjorde hela min utbildning, berättar Sanna.

    ”Det är en användbar utbildning, men det är mycket upp till en själv vad man gör av den”

Under utbildningens gång försökte hon även sälja in några artiklar till riktiga tidningar.
– Jag lyckades aldrig men det var lärorikt att ha kontakt med redaktörer och lära sig hur det
fungerar, berättar, säger hon

Även högläsning av sina egna texter och samtal kring skrivande håller hon högt.
– Det var läskigt i början men det var nog det som var mest lärorikt, berättar hon.
Sanna är nöjd med sitt jobb idag och hoppas på att stanna där länge. Men fick hon välja skulle hon göra fler grävande jobb. Hon vill visa upp en sida av sjukvården som hon har sett mycket av som sjuksköterska, men mindre av i media. Bland annat vill hon lyfta och hjälpa nyanlända och deras situation i vården.

Faktaruta

Namn: Sanna Björkman
Ålder: 44
Utbildning: Utbildad sjuksköterska inom sexuellt överförvara sjukdomar och sexologi

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss