• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Jag började ett nytt liv - som multireporter

Publicerad 2017-04-11

Eija gick Reportagekursen 2012-13 och Radioreportage halvtid på distans våren 2015. Foto: Neea Muikku.

Eija gick Reportagekursen 2012-13 och Radioreportage halvtid på distans våren 2015. Foto: Neea Muikku.

Det går visst att sadla om senare i livet. Efter 11 år som rektor steg Eija Salminen en dag ut från skolexpeditionen och satte sig på motorcykeln. Hon kickade igång, rullade iväg och styrde ut på E 18. Där gav hon gas och stannade inte förrän hon körde in på Jakobsbergs Folkhögskola. Idag arbetar hon som reporter på Ena-Håbo Tidningen.

Vad gör du nu?

Multireporter på en lokal gratistidning, Ena-Håbo Tidningen sedan drygt två år. Jag gör också i vinter för fjärde året uppdrag som domare i Vi i femman i P4 Västmanland.

Vad är det bästa med din tid på Jakobsbergs Folkhögskola?

Det bästa var att få tid att verkligen fokusera på det som journalistjobbet innebär. Skriva olika typer av texter, fotografera, göra radio och film.

Lärarna var kunniga och engagerade och klassen bestod av en fantastisk blandning av människor. Flera av dem har jag kontakt med fortfarande.

Jag gick också distanskursen för radioreportrar under våren 2015 för att hålla kvar och utveckla mina radiokunskaper, eftersom jag inte gör så mycket radio i dagsläget.

Det var också bra att börja ta frilansuppdrag under tiden jag läste på skolan och det gav mig jobbet jag har nu, direkt efter avslutad utbildning. Radioveckorna och tv-delen med resan till Helsingfors var också otroligt roliga delar i kursen.

Varför ska man gå på Jakobsbergs Folkhögskola?

Om man vill läsa i en skön miljö, med möjlighet att själv påverka sina dagar och göra mycket praktiskt är det en perfekt skola. Stämningen på skolan är familjär och varm, men kräver ändå att man tar sina studier seriöst.

Hur har du använt dina kunskaper från Jakobsbergs Folkhögskola?

Väldigt mycket. Trots att jag tidigare frilansat under många år, var det skönt att kunna sätta ord på det man gjorde. Särskilt uppskattade jag textsamtalen, där vi tvingades att lära oss att både ge och ta konstruktiv kritik. Och att kapa, och kapa ännu mer. Det var lärorikt för en som gillar att skriva mycket och långt.

Jag gillade även fotodelen i kursen, och har fortsatt att bygga på fotokunskaperna med andra utbildningar.

Något annat du vill framföra?

Jag var äldst i min klass på Jakan och hade klasskamrater i samma ålder som mina egna barn, då jag bytte bana mitt i livet. Jag gick från ett välbetalt chefsjobb, var rektor i elva år, till att plugga på Jakobsbergs folkhögskola, och jag ångrar det inte en sekund. När jag inte blev journalist som ung, som min plan var, så kan man väl kanske säga att jag började ett nytt liv i och med Jakan. Att sedan få en fast tjänst som journalist var en bonus som jag inte hade räknat med. Det är nog ett av de roligaste och mest varierade jobben man kan ha.

Faktaruta

Namn: Eija Salminen
Gick: Reportagekursen 2012-13, Radioreporter VT 2015.
Gör idag: Arbetar som reporter på Ena-Håbo Tidningen.

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss