Från finansbranschen till PR
Publicerad 2017-03-08
Efter att ha jobbat inom den finansiella sektorn i nästan femton år så tog Patrik Klingbert beslutet att byta yrkesinriktning. Reportageutbildningen passade honom bra.
Han utbildade sig till journalist, jobbade med det i ett och ett halvt år, men fick ett jobberbjudande och jobbar idag med PR- och kommunikation.
– För att lyckas som journalist idag behöver man kunna yrkets olika delar, säger Patrik.
Därför var reportageutbildningens bredd något Patrik uppskattade och även lärarnas olika yrkeserfarenheter.
Den påbyggande praktikperioden gjorde Patrik på Dagens Industri. Där kom hans erfarenheter från den finansiella sektorn väl till pass. De artiklar han fick skriva kunde han hela tiden relatera till och arbetsklimatet på redaktionen var trevlig och professionell, vilket gjorde att han kände sig välkommen och omhändertagen.
I dag jobbar Patrik som PR- och kommunikationsansvarig på företaget Intalma och mot deras webbaserade söktjänst UNjobfinder. Där skriver han många texter i berättande form, så att jobbsökande med en vilja att komma ut i världen lättare ska hitta rätt arbetsgivare. Texter han utan reportageutbildningen skulle haft svårt att klara av, poängterar han.
”Kursens textsamtal var en viktig del där vi verkligen gick in i texterna och både fick ge och ta konstruktiv kritik. Vi kursdeltagare fick också lära oss hur man gör olika journalistiska produktioner, som nyhetstidning, magasin och radioprogram. Under kursen gjorde vi flera intressanta studiebesök på olika redaktioner, vilket gjorde att vi fick en bra förståelse för journalistens vardag.”
– Jag hade inte klarat av jobbet utan min journalistiska utbildning. Det är viktigt att jag i mina texter lyckas förmedla det mest centrala, säger Patrik.
Efter praktiktiden frilansade han dels åt finanstidningen Dagens Industri samt och åt ett mat- och vinmagasin.
Varför ska man studera på Jakobsbergs folkhögskolas reportagekurs och praktiktermin?
– För att det är mycket fokus på det praktiska. Man jobbar hela tiden med text i olika format. Det lärarna låter kursdeltagarna prova på är väldigt brett. Allt från personporträtt till kulturreportage till snabba nyheter. Det förbereder kursdeltagarna väl inför kommande yrkesliv.
Vad ser du för möjligheter som journalistutbildad i framtiden?
– Om man har bredden i sin utbildning öppnar sig massor med möjligheter. Man kan även nischa sig om man har ett specialintresse. Till exempel gav min bakgrund inom den finansiella sektorn mig en fördel under min praktik på Dagens Industri, då jag förstod språket och olika begrepp.
Vad tänker du om journalistutbildningar på folkhögskolor?
– Elever som kommer ut på arbetsmarknaden från folkhögskolornas journalistutbildningar är uppskattade, då de gjort mycket praktiskt under sin utbildning. Kanske till skillnad från universitetens utbildningar där mycket mer fokus ligger på att läsa teori.
Fredrik Svensson
Namn: Patrik Klingbert.
Ålder: 43 år.
Utbildning: Fil.kand. i företagsekonomi vid Uppsala Universitet.
Jobb som journalist: Frilansade för Dagens Industri samt för ett mat- och vinmagasin.
Yrke idag: PR- och kommunikationsansvarig på Intalma.
Gick reportageutbildningen: 2014-2015
Jag fick värdefulla verktyg och struktur
När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer
Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken
När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer
Jag är stolt alumn och medlem i JF
När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer
Lärare i engelska och samhällskunskap
Vi söker dig som har ett stort intresse för att få människor att växa. Din huvudsakliga uppgift blir att undervisa på allmän kurs i engelska på grundskole- och gymnasienivå, men undervisning i andra ämnen och på andra kurser kan bli aktuellt beroende på din profil. Läs mer
Föreläsning 18 april: Kriget mot kroppen
Viktmobbning, normer, bantning och hälsa för alla storlekar. Kom och lyssna när Erik Hemmingsson pratar om sina senaste böcker ”Slutbantat” och ”Kriget mot kroppen”. Läs mer