• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

"En känsla av gemenskap i ett ensamprojekt"

Publicerad 2019-02-18

Caroline Jonsson är frilansjournalist och författare.

Caroline Jonsson är frilansjournalist och författare.

Caroline Jonsson gick distanskursen "Skriv!–Projekt: Facklitteratur" våren 2018.

Under sin tid på författarskolan arbetade Caroline med boken "Hej, det är jobbigt – till dig som är ung och vill prata anonymt med någon" som kom ut på Dynamo Förlag 2018. 

Här svarar hon på några frågor om vad kursen på Jakobsbsergs folkhögskola gav henne.

När du bestämde dig för att söka, vad var det du behövde hjälp med? 

Jag var halvvägs in i ett stort bokprojekt och efterlyste utomstående testläsare och professionella lärare med yrkesbakgrund. Jag behövde hjälp med att få dela skrivtvivel med andra och professionell vägledning.

Fick du hjälp med det och i så fall hur? 

Mer än jag någonsin hade förväntat mig! Testläsarna – de två eleverna som ingick i min textgrupp, gav textresponser som kompletterade varandra och som höll en nivå som imponerade varje vecka. Att dessutom få feedback från så professionella lärare, det var en gåva.

Vad har du fått ut av kursen som helhet?
En känsla av gemenskap i ett ensamprojekt samt kunskap som jag aldrig hade kunnat läsa mig till.

Var det något som gjorde dig förvånad?
Ja, att jag på riktigt fångades och lärde mig en massa av alla andras bokprojekt och att lärarna var så fantastiskt engagerade.

Något särskilt minne du bär med dig, som du känner betytt extra mycket?

Annica och Johanna som var i min textgrupp har betytt oerhört mycket, och lärarna. Ni skapade en stämning som gav extra kraft när det var motigt. Att få följa de andra deltagarnas bokprojekt på håll gav mig också mycket. Att få vara i ett sammanhang där alla sitter med samma tankar och med liknande problemställningar är helt otroligt hjälpsamt. 

Har kursen betytt något för att du blivit klar med och fått din bok utgiven? Vad i så fall?

Jag var tvungen att hålla en deadline oavsett kursen, men kursen tog mig dit på ett strukturerat sätt och tydliggjorde kontinuerligt vad som behövde stå i fokus.

Skulle du vilja rekommendera kursen till andra?

Ja, och jag kommer söka på nytt om jag får en ny bokidé.

Varför ska man gå den?

Underskatta aldrig din egen hemmablindhet! Hur noga du än tror att du förtydligat och följt en röd tråd, finns alltid en läsare som ställer rätt frågor som förbättrar texten ytterligare. Det enkla är det svåra – och många förlösande enkla råd har besparat mig massa tid och hjälpt mig att fånga fokus.

******************************************************

Vill du också gå "Skriv!–Projekt: Facklitteratur"? Läs mer och ansök digitalt här.

Faktaruta

Ålder: 40 år

Yrke/sysselsättning: Frilansjournalist, driver företaget Textförmedlingen. 

Bostadsort: Bergshamra, Solna

Familj: Partner och två barn

Något som gör dig glad: Samtal, intervjuer och skrivande gör mig genuint glad.

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss