Brevbärare fick jobb som journalist tack vare folkhögskola
Publicerad 2017-03-14

Mattias Persson hade stor nytta av att ha jobbat i redigeringsprogrammet Digas under Reportagekursen på Jakobsbergs folkhögskola. Det är samma program som de använder på P4. Foto: Sveriges Radio
I en bransch präglad av korta vikariat har journalisten Mattias Persson det många drömmer om: en fast anställning som radiopratare. Reportagekursen på Jakobsbergs folkhögskola gav honom en stabil grund att stå på.
I jobbet som producent, programledare och reporter på Morgon i P4 Uppland får Mattias Persson inte vara någon sjusovare. De sänder live mellan klockan sex och tio. Som programledare intervjuar han gäster i studion och gör telefonintervjuer. De dagar han jobbar som producent fylls dagen med att göra snabba reportage och boka gäster inför morgondagens program. Innehållet är väldigt varierat.
– Det kan handla om allt från politik och saker som händer i världen till att träffa en grupp finska damer som stickar, säger Mattias.
Vägen till radion började med ett år på Jakobsbergs folkhögskola. Enligt Mattias står sig en folkhögskoleutbildning väl i jämförelse med universitetsutbildningar i journalistik. Idag tycker många arbetsgivare att det är bättre att du ha gått på en folkhögskola. När han sökte praktik på sporten på SVT hade de inte hört talas om reportagekursen på Jakobsbergs folkhögskola. Eftersom det inte alltid gått jättebra för tidigare praktikanter från journalisthögskolan blev de nyfikna på någon med en annan bakgrund.
– Arbetsgivarna gillar att du arbetat praktiskt under utbildningen. Många som går på folkhögskola har gjort något annat innan och all arbetslivserfarenhet är viktig, säger han.
Själv jobbade han på Posten som brevbärare och lagledare innan han började läsa journalistik. Han upplever att hans arbetsgivare värderar hans tidigare erfarenhet högt. Det hjälpte även att han tog studierna seriöst.
– Jag missade sällan en deadline och lämnade alltid in mina uppgifter. Jag tyckte det var hetsigt i skolan, men i verkligheten är det ännu snabbare ryck.
När Mattias började sin praktik på SVT Sport märkte han att han hade mycket med sig från skolan. Det är viktigt att kunna skriva bra och vässa en rubrik även för den som vill jobba med radio eller tv. Direkt efter praktiken fick han jobb som timvikarie på samma arbetsplats. Efter en kort vända som sportkommentator på P4 Stockholm började han jobba som digital redaktör och webbansvarig på P4 Uppland. Där hade han turen att få en fast anställning i början av året. I framtiden ser han fram emot att uppfylla sina drömmar.
– Jag ska få vara programledare på Vi i femman i januari. Det är en stor grej. Om jag får drömma fritt skulle jag vilja leda en stor gala.
Sara Arvidsson
Namn: Mattias Persson
Ålder: 36
Yrke: Programledare, producent och reporter på P4 Uppland
Gick kursen: Jakobsbergs folkhögskola: Reportagekursen 2012-2013, Praktikkursen HT 2013
Bakgrund: Brevbärare och lagledare på Posten
Jag fick värdefulla verktyg och struktur
När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer
Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken
När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer
Jag är stolt alumn och medlem i JF
När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer
Lärare i engelska och samhällskunskap
Vi söker dig som har ett stort intresse för att få människor att växa. Din huvudsakliga uppgift blir att undervisa på allmän kurs i engelska på grundskole- och gymnasienivå, men undervisning i andra ämnen och på andra kurser kan bli aktuellt beroende på din profil. Läs mer
Föreläsning 18 april: Kriget mot kroppen
Viktmobbning, normer, bantning och hälsa för alla storlekar. Kom och lyssna när Erik Hemmingsson pratar om sina senaste böcker ”Slutbantat” och ”Kriget mot kroppen”. Läs mer