• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Ingemar Sallnäs

Publicerad 2022-11-08

Ingemar Sallnäs, tidigare rektor för Jakobsbergs folkhögskola har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhörig är hustrun Pirkko, fem barn och fjorton barnbarn.

Ingemar Sallnäs, rektor på Jakobsbergs folkhögskola i nära 25 år har avlidit. Han kom till en skola som just räddats från nedläggning genom mobilisering av personal, elever och skolans vänkrets från kulturvärlden. En ny styrelse med litteraturprofessorn Örjan Lindberger som ordförande anställde då Ingemar som ny rektor 1975.

Han kom från en tjänst som folkbildare i Tanzania, uppvuxen påfolkhögskola och med folkhögskoleidéerna i generna. Med det internationella perspektivet, vänsteråsikter och som pedagogisk nydanare kom han som en frisk vind till skolan. Svårigheterna var många – dålig ekonomi, förfallna fastigheter, sviktande rykte i närsamhället. Allt detta vände han på några år. Med sin charm och förhandlingsskicklighet lyckades han övertala kommunens politiker av skilda kulörer att stödja skolan genom förmånlig markförsäljning, avtal om parkskötsel, finansiering av det nödvändigaste fastighetsunderhållet. Det visade sig, också till Ingemars egen förvåning, att han hade en osedvanlig ekonomisk talang att placera från början små överskott till ett växande kapital.

Ingemar Sallnäs kom att bli en frontgestalt för en ny generation folkhögskolerektorer. Efter att ha bevistat sin första rektorskonferens för landets folkhögskolor beskrev han sin frustration; istället för ideologi, pedagogik, personalvård och mänskliga relationer handlade det mesta om tung administration. Han lanserade rektorsrollen som en 10-kamp, där pedagogik, demokratiutveckling med elever och personal. chefsideolog var huvuduppgifterna förutom ekonomi och administration. I folkhögskolevärlden mottogs denna syn på rektorernas uppdrag som ny och framåtsyftande för att lyfta fram folkhögskolan som en egen utbildningsform med annat innehåll än den vanliga grund- och gymnasieskolan.

Efter militärkuppen i Chile kom Jakobsbergs folkhögskola att bli en väg till nytt liv för många politiska flyktingar. Under några år var majoriteten av kursdeltagarna latinamerikaner. Många har vittnat om skolans betydelse: ”Vi känner att hela skolan står på vår sida. Vi upplever oss absolut trygga och accepterade som jämlika.” Det var den anda Ingemar Sallnäs skapat på Jakobsbergs folkhögskola.

När han 1999 gick i pension hade skolan blivit ett föredöme i folkhögskolesverige med en solid ekonomi, framåtsyftande pedagogik och en stark idégrund.

Av: Göran Hillman och Bill Larsson, tidigare ordföranden, Marianne Persson, tidigare rektor, Jakobsbergs folkhögskola

Flera rektorer, bland annat Ingemar Sallnäs, fick 2021 en ek planterad i backen upp till skolan.

Flera rektorer, bland annat Ingemar Sallnäs, fick 2021 en ek planterad i backen upp till skolan.

Möt en i personalen
Angeli Sjöström Hederberg

Angeli Sjöström Hederberg

Lärare på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss