• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Ingemar Sallnäs

Publicerad 2022-11-08

Ingemar Sallnäs, tidigare rektor för Jakobsbergs folkhögskola har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhörig är hustrun Pirkko, fem barn och fjorton barnbarn.

Ingemar Sallnäs, rektor på Jakobsbergs folkhögskola i nära 25 år har avlidit. Han kom till en skola som just räddats från nedläggning genom mobilisering av personal, elever och skolans vänkrets från kulturvärlden. En ny styrelse med litteraturprofessorn Örjan Lindberger som ordförande anställde då Ingemar som ny rektor 1975.

Han kom från en tjänst som folkbildare i Tanzania, uppvuxen påfolkhögskola och med folkhögskoleidéerna i generna. Med det internationella perspektivet, vänsteråsikter och som pedagogisk nydanare kom han som en frisk vind till skolan. Svårigheterna var många – dålig ekonomi, förfallna fastigheter, sviktande rykte i närsamhället. Allt detta vände han på några år. Med sin charm och förhandlingsskicklighet lyckades han övertala kommunens politiker av skilda kulörer att stödja skolan genom förmånlig markförsäljning, avtal om parkskötsel, finansiering av det nödvändigaste fastighetsunderhållet. Det visade sig, också till Ingemars egen förvåning, att han hade en osedvanlig ekonomisk talang att placera från början små överskott till ett växande kapital.

Ingemar Sallnäs kom att bli en frontgestalt för en ny generation folkhögskolerektorer. Efter att ha bevistat sin första rektorskonferens för landets folkhögskolor beskrev han sin frustration; istället för ideologi, pedagogik, personalvård och mänskliga relationer handlade det mesta om tung administration. Han lanserade rektorsrollen som en 10-kamp, där pedagogik, demokratiutveckling med elever och personal. chefsideolog var huvuduppgifterna förutom ekonomi och administration. I folkhögskolevärlden mottogs denna syn på rektorernas uppdrag som ny och framåtsyftande för att lyfta fram folkhögskolan som en egen utbildningsform med annat innehåll än den vanliga grund- och gymnasieskolan.

Efter militärkuppen i Chile kom Jakobsbergs folkhögskola att bli en väg till nytt liv för många politiska flyktingar. Under några år var majoriteten av kursdeltagarna latinamerikaner. Många har vittnat om skolans betydelse: ”Vi känner att hela skolan står på vår sida. Vi upplever oss absolut trygga och accepterade som jämlika.” Det var den anda Ingemar Sallnäs skapat på Jakobsbergs folkhögskola.

När han 1999 gick i pension hade skolan blivit ett föredöme i folkhögskolesverige med en solid ekonomi, framåtsyftande pedagogik och en stark idégrund.

Av: Göran Hillman och Bill Larsson, tidigare ordföranden, Marianne Persson, tidigare rektor, Jakobsbergs folkhögskola

Flera rektorer, bland annat Ingemar Sallnäs, fick 2021 en ek planterad i backen upp till skolan.

Flera rektorer, bland annat Ingemar Sallnäs, fick 2021 en ek planterad i backen upp till skolan.

Möt en i personalen
Eva Pettersson

Eva Pettersson

Skolsekreterare/administratör

Läs mer om

Senaste inläggen

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Jag fick med mig en övertygelse om att skriva klart boken

När Helena Björk gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" höstterminen 2020, arbetade hon med det manus som skulle bli boken "Socialt oacceptabelt – ett reportage om svensk prostitutionspolitik" som nu givits ut av Atlas Förlag. Läs mer

Jag är stolt alumn och medlem i JF

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag. Läs mer

Senaste nytt

Nattens tysta jägare – föreläsning och fladdermussafari

18 september 19:00 – ca 21:00.
Gratis inträde - alla är välkomna.
Läs mer

Serviceinriktad kock sökes till Jakobsbergs folkhögskola

Vi söker en serviceinriktad kock. Du är flexibel, social och vill under ledning av kökschef och skolledning vara med och utveckla vår restaurang och konferensverksamhet. Vi tror att du har en kockutbildning eller likvärdig kompetens, men i övrigt kan du vara oerfaren och ser anställningen som en möjlighet att få utvecklas. Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss