Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Praktiktermin Reportage

En påbyggnadskurs för dig som redan har viss journalistisk utbildning eller erfarenhet och vill utvecklas i redaktionsmiljö. Kursen ges på hösten och en praktikperiod på tio veckor ingår.

Innehåll

Tre huvudmoment

Under de fyra första veckorna är det undervisning på skolan. Undervisningen skräddarsys utifrån samtliga kursdeltagares kommande praktikplatser och syftar till att förbereda dig inför redaktionstillvaron. Områden som kan bli aktuella att gå igenom är intervjuteknik, krisjournalistik, idéarbete, research, sociala mediers utveckling med mera. En dag i veckan är vigd åt repetition eller inlärning av exempelvis Indesign, Digas eller filmklippning i mobilen. Skriv- och intervjuövningar ingår. Vi ordnar studiebesök och bjuder in gästföreläsare.

De följande 10 veckorna ägnas åt praktik på redaktion (tidning, radio, TV eller webb). Du skaffar praktikplatsen själv med stöd av lärarna. Tveka inte att höra av dig till kursansvarig om du vill bolla dina tankar om praktikplats innan eller medan du söker.

Praktikperioden för hösten 2017 är vecka 38 till 47.

Tidigare kursdeltagare har praktiserat på många redaktioner, här är ett urval: Tidskriften Ottar, Expressen TV, Direktpress, Dagens Industri, Sveriges Utbildningsradio, Nöjesguiden, Ekot, Fotboll direkt, Södra Sidan, Vårdfokus, Dagens Arena, Umami Produktion, Testfakta och Contentbyrån OTW.

Det är inte ovanligt att våra kursdeltagare fortsätter på sina praktikplatser efter avslutad utbildning, som anställda, inhoppare eller som frilansmedarbetare.

Under praktikperioden håller du regelbundet kontakt med din lärare och dina kurskamrater i Google Classroom, vårt digitala klassrum.

Terminen avslutas med tre veckor på skolan. Under den här tiden reflekterar gruppen gemensamt över erfarenheter från praktiken och delar med sig av tips och lärdomar. Du får även vässa dina journalistiska verktyg och planera inför framtiden: Hur går du vidare efter praktiken? Vilka möjligheter finns i mediebranschen i dag? Vi tar upp alltifrån ansöknings och CV-skrivande till hur du utvecklar din branschkoll.

» Mer information finns i kursplanen.

Kursinformation

Studietakt

100 % (1 termin)

Kurstid

21 augusti - 22 december 2017

Ansökan

Praktiktermin Reportage

Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv, din praktikplats och varför du söker till Reportagelinjens praktiktermin. Skicka också med din meritförteckning (ditt CV) och gärna något arbetsprov. Antagning sker fortlöpande men senast den 15 april ska ansökan ha kommit in till oss.

Antagning

Antagningsavgiften är 500 kr. Avgiften räknas som ett förskott på terminsräkningen och betalas inte tillbaka om du väljer att inte börja kursen.

Avgifter

Antagningsavgift: 500 kr. Antagningsavgiften räknas som ett förskott på kursavgiften och återbetalas inte om du inte börjar kursen.
Kursavgift: 2315 kr. Här ingår lunch, fika, försäkring, internet, kopiering och skolgemensamma arrangemang.

Öppen dörr

Måndagen 3 april 10.30-12.30 eller 13.15-15.15 är du välkommen att besöka reportagekursen (grundåret) och skolan.

Frilans

Om du vill fördjupa dig inom journalistiken och börja frilansa efter praktikterminen kan du söka till Frilansreporter. För att kunna söka ska du ha gått Reportagekursens grundår (eller motsvarande) och ha någon yrkeserfarenhet inom journalistik.

» Mer information om kursen Frilansreporter.

Kursansvarig

Lisa Boda
lisa.boda@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök direkt här!

Möt en i personalen

Lisa Boda

Kursföreståndare på Frilansreporter – distanskurs på deltid och Praktiktermin Reportage

Läs mer om

Senaste nytt

Välkommen till JF-dagen 19 maj 2017

19 maj 14.00 – 18.00 är alla välkomna att testa och se vad vi gör på skolan.Läs mer

Kallelse till årsmöte 18 april 2017

Du kallas härmed till årsmöte i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola tisdagen den
18 april 2017 kl.17.00 i Höga salen. Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • RSS
 • Kontakta oss