• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Svante Ekberg – krögaren som blev radiojournalist

Publicerad 2015-01-23

Mat är ett av Svante Ekbergs stora intressen, men så har han både drivit krog och producerat rapsolja. Med hjälp av Jakobsbergs folkhögskola sadlade han om och bytte köket mot radiostudion på Sveriges Radio.

Vad sysslade du med innan du började på Jakobsbergs Folkhögskola?

– Jag hade i många år arbetat som marknadschef inom sport och modebranschen.
Även förverkligat en av mina stora drömmar om att få driva en egen restaurang.

Hur var det att studera på Reportagelinjen?

– Det var en rolig tid, en väldigt rolig och jag har Reportagelinjen helt att tacka för min nya karriär.
Förutom alla roliga, intensiva och lärorika samtal och diskussioner i klassrummet, många timmar i radiostudion och fixande och trixande i datasalen så tar jag med mig att jag träffade vänner för livet på Reportagelinjen.

Hur var det att gå på Jakobsbergs folkhögskola?

– Jag ser tillbaka på Jakobsbergs folkhögskola med glädje. Där upplevde jag en gemenskap som jag nästan aldrig tidigare varit med om. Mellan elever i alla olika linjer, lärare och annan personal. Stämningen och sammanhållningen var något extra.
Min favoritstund på dagen var nog ändå lunchen, trevligt att samlas i matsalen och äta lunch tillsammans med lärare och alla andra elever på skolan.
Att maten var vällagad och god gjorde så klart sitt till.

Vad arbetar du med idag?

– Jag är på Sveriges Radio, där jag arbetar som programledare på P4.
Ett vansinnigt roligt arbete.
Jag fick jobb på SR samma dag som jag slutade på "Jakan".

Berätta lite kort om ditt matintresse!

– Det har gått från att gilla mat, till en hobby till numer något som tagit över mitt liv.
Jag tänker på mat nästan all vaken tid. Och då mer på att laga den än att äta densamma.
Att laga mat är min terapi jag kan stå och röra i en brunsås i timmar utan att tänka på något annat än att såsen ska bli så god som möjligt. Då mår jag som allra bäst.

Vad är din absoluta favoriträtt?

– Kan inte sätta fingret på en specifik rätt. Jag älskar mat i alla former. Allt från ostron till falukorv.
Så länge det är lagat med bra råvaror och ett stort hjärta.
Slarvig mat är det värsta jag vet!

» Här kan du läsa om fler som gått på jakobsbergs folkhögskola.

Möt en i personalen

Anna Jernström

Kursansvarig på Florist

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss