• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Det viktigaste valet någonsin

Publicerad 2014-09-12

Utbildning, äldreomsorg, jobb och bostad är de viktigaste frågorna i valet för eleverna på Jakobsbergs Folkhögskola. Det visar den enkät som kursdeltagarna på Reportage praktik genomfört veckan före valet.

Reportage praktik ställde tre frågor:
1. Vilka frågor är viktiga för dig inför valet?
2. Hur följer du valet?
3. Hur viktigt är valet för dig?

Felix, 35 år, Allmän kurs- samhälle
1. Det här är det viktigaste valet någonsin, om vi inte vill att 30-talets nazism och patriotism ska upprepa sig.
2. Jag lägger ned en halv till en timme om dagen på att hänga med i valet. Läser nyhetstidningar och debattforum på nätet. Jag har också gjort flera valbarometrar och är nästan helt klar med vad jag ska rösta på. I skolan diskuterar vi valet på temalektionerna, men inte på rasterna. Och så pratar jag en hel del med mina vänner på fritiden.
3. Sjukförsäkringsfrågan har det talats allt för lite om. Cancersjuka, döende människor som ställs utanför sjukförsäkringssystemet och måste söka jobb. Där har vänstern spelat ett alldeles för fegt spel. Jag tycker också att utförsäljningen av allmännyttan är en viktig fråga.
 

Sahra, 24 år, Naturbasåret
1. Flyktingfrågor och skolan.
2. I stort sett tittar jag på debatterna på SVT.
3. Ganska viktigt. Jag tror att det blir en stor skillnad beroende på vem som regerar.


Anna-Maria, 31 år, Allmänkurs samhälle
1. Skola och utbildning. Det borde finnas mindre skolor och mindre klasser och jag tror inte på det fria skolvalet.
2. Jag är trött på all reklam överallt. Det är viktigt och spännande, men det är så mycket och ta in. Ser man på TV så känns det så distanserat och ställer man frågor i valstugorna så får man de svar man vill. Jag gillar torgmöten när en person kommer och pratar inför människor.
3.- Det är det viktigaste valet på länge. Sverigedemokraterna växer, och runt om i Europa växer liknande partier.


Sara, 20 år, Allmänkurs bas
1. Bostäder, jobben, speciellt när det gäller unga samt kollektivtrafiken. Jag vill att man bygger ut förbifarten.
2. Via internet, kvällstidningar och SVTs partiledarutfrågningar. Jag diskuterar också med klasskompisar.
3. På en skala från ett till fem, säger jag tre. Det känns som om alla partier säger samma sak, att man vill satsa på jobben och bygga mer bostäder till exempel.


Edvin, 32 år, Naturvetenskapligt basår
1. Arbetslösheten, bostäder och jämställdhet. Det byggs för lite bostäder i förhållande till behovet, många hyresrätter ombildas till bostadsrätter och alla har inte möjlighet att köpa. När det gäller jobben har arbetsgivaren fått för stor makt med den politik som förs idag och kvinnor tjänar fortfarande sämre än männen.
2. Via Ekot och P3s nyheter samt några av SVTs debatter.
3. Jätteviktigt! Alla borde gå och rösta även om man inte stöder något parti och röstar blankt. Det är viktigt att vi tar tillvara på rösträtten.

Albert Herranz, Sandra Wikberg, Sanna Björkman och Kevin Wedin

Möt en i personalen

Emil Atak

Lärare på kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss