• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Konstkurs - en dag i veckan

Grundläggande konstkurs i måleri och teckning.

Grundläggande konstkurs i måleri och teckning.

Vi vänder oss till dig som vill utveckla din kreativa sida under en dag per vecka.

I den här kursen får du närma dig tecknaren och målaren inom dig med hjälp av olika övningar. Vi blandar skolteckning/måleri där vi har ett specifikt mål (tex stilleben) med friare övningar där du övar på att lyssna på dig själv och uppmuntras till att experimentera med form och material. 

Vi kommer börja med att lära känna materialet och dess olika egenskaper. Därifrån bygger kursen på olika moment där ditt bildskapande stimuleras på olika sätt med målet att du ska känna dig bekväm med att teckna och måla på det viset som passar just dig. Den första delen av kursen ägnar vi åt teckning och därefter närmar vi oss färgen och måleriet.

Kursupplägget bygger på gemensamma övningar varvat med självständigt arbete. Du får individuell handledning och gemensamma genomgångar, där vi utbyter tankar och erfarenheter. I undervisningen står kursdeltagarens nyfikenhet, skapandeprocess och skapandekraft i centrum.

Vill du söka vidare till andra konst och designskolor finns det möjlighet att få hjälp att göra arbetsprover.

Vi kommer att arbeta i vår fina ateljé på Jakobsbergs folkhögskola och vi använder oss av det digitala forumet classroom för information mellan kursdagarna.

Övergripande innehåll

 • Teckning och måleri 
 • Seendeövningar
 • Genomgång av olika tekniker 
 • Färgblandningsövningar 
 • Diskussioner, samtal och feedback
 • Gemensam utställning i slutet av kursen

Mål

Målet är att du efter kursen har stimulerat och utvecklat ditt seende och ditt kreativa tänkandet samt fördjupat dina kunskaper och färdigheter inom teckning och måleri.

Lärare

Therese Jonsson Szatek är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sen magisterexamen 2007 parallellt med sitt egna konstnärskap undervisat i teckning och måleri på olika konstskolor. I ateljén arbetar Therese med teknikerna blyertsteckning och akvarell och hon har ställt ut på flera gallerier och konsthallar runt om i Sverige. 

Thereses hemsida: thereseszatek.se

Thereses Instagram: Therese J. Szatek

Utbildningens Instagram: JF_konstkurser

Utbildningens Facebook: facebook.com/jf.konstkurser

Ansökan stängd

Kursinformation

Ansökan till ht-23 öppnar i februari.

Kurstid

Torsdagar 09:30-15.30

24 augusti 2023 - 14 december 2023

Avgifter

Kurskostnad: 3 800 kr.

I avgiften ingår, lunch, fikabröd, frukt och kaffe/té (vid undervisning på skolan) försäkring, mm.  

Du tackar ja till din plats genom att betala in ett förskott på kursavgiften på 500 kr. Resterande belopp delas upp två fakturor som skickas ut efter kursstart.

Under det första lektionstillfället tillhandahåller skolan material. Därefter bekostar du själv det material du väljer att arbeta med.

Ansökan

Bifoga till din ansökan ett personligt brev där du berättar om varför du vill gå den här kursen och vad du har för mål. Vid många sökande premieras vid urval de som inte tidigare har läst på Jakobsbergs folkhögskola.

Mer information

Therese Jonsson Szatek
therese.szatek@jakobsbergsfolkhogskola.se

08-120 28 180

Ansökan stängd

Möt en i personalen

Therese Jonsson Szatek

Lärare, konst, teckning, måleri

Läs mer om

Senaste inläggen

Folkhögskolan är en otroligt unik plats

När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer

Vår pitch lockade stort intresse

När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer

Att ta det på allvar och ha roligt

När Johanna Wester gick författarskolans projektkurs för fackböcker, Skriv! – Projekt: Facklitteratur, (HT/VT 2018) arbetade hon med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp" som nu givits ut av Romanus och Selling (2021). Läs mer

Senaste nytt

Föreläsning 18 april: Kriget mot kroppen

Viktmobbning, normer, bantning och hälsa för alla storlekar. Kom och lyssna när Erik Hemmingsson pratar om sina senaste böcker ”Slutbantat” och ”Kriget mot kroppen”. Läs mer

Föreläsning 7 Februari: Claes Britton om Pontus Hultén

Kom och lyssna när Claes Britton pratar om sin Augustprisnominerade bok "Pontus Hultén - den moderna konstens anförare". Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss