Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Journalistik! – Frilans

Frilansande kursdeltagare på Jakobsbergs Folkhögskola.

Frilansande kursdeltagare på Jakobsbergs Folkhögskola.

Vad krävs för att lyckas som frilansande journalist i dag? Det får du lära dig på kursen Journalistik! – Frilans. Genom konkreta uppgifter i ett stöttande sammanhang, både på distans och under närträffar, får du hjälp att komma igång och att etablera dig på arbetsmarknaden. Kursen går på deltid.

Journalistik! – Frilans startar en gång per läsår och pågår under vårterminen. Tre obligatoriska närträffar är förlagda på Jakobsbergs folkhögskola, i naturskön herrgårdsmiljö 20 minuter från Stockholms centralstation. All övrig undervisning sker via digital plattform.

Vem är kursen för?

Den här kursen riktar sig till dig som redan har viss journalistisk utbildning och/eller erfarenhet och nu vill etablera dig som frilansreporter och bygga upp en relation till framtida uppdragsgivare.

Eftersom kursen till stor del bygger på självständigt arbete är det avgörande att kursdeltagarna redan är förtrogna med journalistiska grundprinciper och arbetsmetoder.

För att kunna söka och få ut det mesta möjliga av kursen bör du därför ha gått kursen Journalistik! - Radio, Webb, Reportage eller motsvarande, publicerat någon enstaka artikel eller radioinslag, praktiserat eller arbetat på tidning, radio, tv eller webb.

Kursens syfte och innehåll

Syftet med kursen är att du tänker igenom varför och hur du vill frilansa, får utrymme att testa dina idéer på kurskamrater och lärare och därmed kommer igång med att producera publicerbara idéer/artiklar/inslag.

Under terminen driver kursdeltagarna egna projekt genom att presentera, diskutera och utveckla frilansuppslag. Kursens övningar och återkoppling från övriga kursdeltagare och lärare fungerar som inspiration och stöd. Mot kursens slut ska du upprepade gånger ha försökt och förhoppningsvis lyckats med att sälja in dina artiklar, reportage och inslag. Genom att kontakta publikationer och redaktörer och “pitcha” in dina idéer bygger du under terminens gång upp ett kontaktnät inom branschen.

Journalistik! – Frilans skräddarsys i största möjliga mån utifrån deltagarnas behov och önskemål. Här följer några exempel på teman som kan behandlas:

 • Identifiera dina mål och ditt specialområde.
 • Orientera dig på mediemarknaden – vilka är mina uppdragsgivare?
 • Utveckla ditt idéarbete – tänk som en frilans!
 • Medielogiken – vad vill redaktörerna ha?
 • Skicka ut artikelförslag – paketera, "pitcha" och följ upp.
 • Fundera över företagsformer – vad passar mig?
 • Skapa journalistiska nätverk (irl och på sociala medier).
 • Hitta strategier för att ta betalt och bli lönsam.
 • Hantera frilanslivet psykologi – hur blir jag trygg med otryggheten?
 • Journalist, informatör eller copywriter? Gråzoner bland frilansuppdragen.

» Mer information finns i kursplanen.

Kursens upplägg

Journalistik är i huvudsak en distanskurs men under terminen ordnas tre obligatoriska närträffar på Jakobsbergs folkhögskola, sammanlagt sex dagar. Mellan träffarna sker all undervisning och interaktion mellan kursdeltagare och mellan kursdeltagare och lärare på internet, via den digitala plattformen Google Classroom. Programmet är enkelt och kräver inga förkunskaper.

Studietakten är på halvfart och kursen är studiemedelsberättigad (CSN på gymnasial nivå, vilket innebär att du inte förbrukar något av din CSN-kvot för högskola/universitet).

Kursens huvudlärare är yrkesverksamma frilansjournalisten Lisa Boda.

Närträffarna besöks även av lärare/journalister med specialkompetens inom områden som passar kursens deltagare. Fjolårets kurs hade till exempel besök av en chefredaktör, en röstcoach samt en frilansjournalist med specialkompetens inom teknikområdet. Kursdeltagarna välkomnas även att besöka de öppna föreläsningarna som ordnas på Jakobsbergs folkhögskola och som ofta gästas av journalister. 

Förutsättningar

Kursen förutsätter att du kan närvara fysiskt på de tre obligatoriska närträffarna och är beredd att delta aktivt och kontinuerligt i all digital undervisning och i kommunikation med läraren och de övriga kursdeltagarna. Vidare förutsätts du vara beredd på att kunna både ta emot och ge engagerad och konstruktiv respons i samarbete med dina kurskamrater. Du förväntas också delta aktivt och närvarande i samtliga kursmoment.

Ett krav är därför att du har obegränsad tillgång till en välfungerande dator med stabil internetuppkoppling. Det är också viktigt att du avsätter den tid som behövs för ditt deltagande, räkna alltså med minst 20 timmar per vecka.

Ansökan och principer för antagning

Bifoga till ansökan ett CV samt ett personligt brev där du berättar om dig själv, varför du söker och vad du vill producera under kursens gång på max en A4-sida. Bifoga även minst ett men gärna flera textprover alternativt radio/tv-inslag. Det går bra att skicka länkar till tidigare publicerade artiklar. Antagning sker med hänsyn till de sökandes motiv att gå kursen, tidigare erfarenhet och potential att tillgodogöra sig kursinnehållet. Vi strävar efter att sätta samman en motiverad grupp som tillför olika kompetenser till den “redaktion” som alla kursdeltagarna tillhör under kurstiden.

Kurslitteratur

Kursdeltagarna ska själva inhandla två böcker inför kursstart:

 • ”Frilanshandboken” av Mikael Bergling och Fredrik Nejman (2013) – boken finns att köpa på www.frilanshandboken.se.
 • ”Skriv, sälj & bli lönsam!” av Camilla Björkman.

Varmt välkommen med din ansökan!

Som för alla våra kurser måste vi reservera oss för att kurser kan ställas in om inte tillräckligt deltagarantal uppnås. I sådana fall återbetalas alla erlagda kursavgifter.


Ansökan stängd!

Kursinformation

Studietakt

Halvfart, 50 % under en termin.

Kurstid

7 januari - 7 juni 2019.

Obligatoriska närträffar

Närträff 1: 17-18 januari
Närträff 2: 28-29 mars
Närträff 3: 27-27 maj

Ansökan

 

Bifoga till ansökningshandlingarna:

 • Personbevis.
 • CV samt ett personligt brev där du berättar om dig själv, varför du söker och vad du vill producera under kursens gång på max en A4-sida.
 • Minst ett men gärna flera textprover alternativt radio/tv-inslag. Det går bra att skicka länkar till tidigare publicerade artiklar.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1 270 kr. Här ingår försäkring och kopiering, måltider och kaffekostnad under träffarna.

Kursens lärare och handledare

Lisa Boda
lisa.boda@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansökan stängd!

Möt en i personalen

Lisa Boda

Kursansvarig för "Journalistik! – Frilans" samt "Journalistik! – Praktik" och handledare på "Skriv – Projekt: Facklitteratur".

Läs mer om

Senaste inläggen

Skrivlivet Ny podd med Sara och Linda

Linda Jones och Sara Köhler möttes på Jakobsbergs folkhögskola. Där blev de vänner och kollegor. Nu har de skapat sin egna skrivarpodd. Det första avsnittet handlar om skrivarkurser och särskilt den de gick tillsammans på JF: "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur". Vi hörde av oss till Sara och ställde några korta frågor om podden och skrivlivet.Läs mer

Susanna Alakoski får Göran Palm-priset

Författaren Susanna Alakoski har tilldelats årets Göran Palm-stipendium. Prisutdelningen skedde i samband med det årliga Göran Palm-seminariet på Jakobsbergs folkhögskola. Läs mer

Zara Kjellner debuterar med roman

Zara Kjellner gick grundkursen "Skriv!–Poesi, Prosa, Dramatik" 2013–2014 på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Därefter har hon gått fler skrivarkurser, varit verksam som kulturskribent i bl. a. Expressen, gjort  en feminsitisk porrfilm ("Female fantasy" 2015) och nu i dagarna debuterat med romanen "Manhattan" (10TAL Bok). Releasefesten hölls på Riche i Stockholm och arrangerades av författaren tillsammans med 10TAL bok och förläggaren Madeleine Grive. På scenen kunde man också se Plura Jonsson framträda.Läs mer

Senaste nytt

Vi söker lärare i kemi och matematik

Jakobsberg folkhögskola erbjuder en halvtidsanställning med ett förmånligt kollektivavtal, friskvårdsbidrag, mm. Framför allt är Jakobsbergs folkhögskola en idéburen och meningsskapande arbetsplats där du har stor frihet när du planerar mötena med våra kursdeltagare. Läs mer

JF söker driftig vaktmästare

Gillar du att ta hand om gamla hus, lösa problem och möta människor? Då kanske det är du som är vår nya vaktmästare. På grund av pensionsavgång söker vi en fastighets- och driftsansvarig på heltid. Vi ser gärna kvinnliga sökande.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss