• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Att bilda opinion – podda och skriv politiskt

En kurs för dig som är intresserad av samhällsdebatten.

Lisa Pelling, Silvia Kakembo och Jesper Bengtsson från Arenagruppen är några av lärarna på kursen Att bilda opinion.

Lisa Pelling, Silvia Kakembo och Jesper Bengtsson från Arenagruppen är några av lärarna på kursen Att bilda opinion.

Kortfattat om kursen

 • Undervisningen hålls av experter från tankesmedjan Arena Idé, tidningen Dagens Arena, bokförlaget Atlas och kommunikationsbyrån Arena Opinion. 

 • Du lär dig podda, skriva politiskt och formulera budskap 

 • Du jobbar med en egen projektidé inom opinionsbildning

 • Du får utveckla dina kunskaper inom samhällsfrågor som klimat, välfärd och arbetsmarknad. 

 • Kursen innebär tre fysiska träffar samt webbinarier. All övrig undervisning och interaktion sker via en digital plattform.

 • Terminskurs på distans och halvfart med CSN. 

 • Förkunskapskrav: grundläggande gymnasiebehörighet. Kursen vänder sig till politiskt intresserade i alla åldrar.

Kursen vänder sig till dig som är politiskt intresserad, vill påverka samhället och som vill utöka ditt nätverk och få mer praktiska kunskaper i hur opinionsbildning går till. 

Kursmål

 • Att med handledning och respons förbättra ett opinionsprojekt, tex en debattartikel eller en kampanj 

 • Att lära sig mer om klimat, välfärd, ekonomisk politik, arbetsmarknad och migration

 • Att lära sig skriva opinionsbildande texter som exempelvis debattartiklar

 • Att lära sig formulera slagkraftiga budskap

 • Att lära sig planera och producera en podd

 • Att lära sig projektledning och att leda sig själv

 • Att utveckla sina kunskaper i grundläggande frågeställningar som rör samhällsutveckling och demokrati 

 • Att öka sin förmåga att delta i den samhällspolitiska debatten och att samtala och diskutera med andra. 

 • Att träna sin analytiska förmåga  

Kursens upplägg

Terminen är upplagd som en distanskurs med tre obligatoriska fysiska träffar och två webbinarier.  Träffarna äger rum på Jakobsbergs folkhögskola och på Arenagruppen som ligger vid Norra Bantorget i Stockholm city.  Däremellan sker all undervisning och interaktion mellan kursdeltagare och lärare på internet, via den digitala plattformen Google Classroom. Plattformen är användarvänlig och inga förkunskaper behövs. Den största delen av interaktionen mellan deltagare och lärare är asynkron, vilket innebär att alla inte måste vara inloggade samtidigt.

Kursinnehåll

För att skapa framgångsrik opinionsbildning krävs kunskaper om samhället och om politiska processer. Genom att följa Arenagruppens aktuella rapporter, böcker, seminarier och debatter lär du dig mer om olika samhällsfrågor. Gästlärarna och lärarna vidgar och fördjupar samhällsfrågorna med nationalekonomiska, statsvetenskapliga  och historiska perspektiv. 

Block 1: Att kommunicera politiskt. Att formulera ett budskap. Retorik. Att nå ut. Du kommer att få ta del av riktiga problemställningar från Arenagruppen.

Block 2: Att skriva politiskt. Att skriva, läsa och researcha. Argumentation. Du skriver en åsiktstext.

Block 3: Att podda politiskt. Att planera, spela in och klippa podd. Indelade i grupper gör ni ett poddinslag i en riktigt ljudstudio.

Seminarier och webbinarier

Du kommer att få läsa och diskutera några böcker med anknytning till kursen. Vilka böckerna blir varierar från kurs till kurs, delvis beroende på deltagarnas behov och önskemål. Du kommer att få diskutera böckerna i videokonferenser.

Projektarbete

Under kursen arbetar du med din projektidé,  som avslutar kursen i form av en podd eller en debattartikel. 

Respons i handledningsgrupper

Grundstommen i kursen utgörs av arbetet med egna och andras projekt och att samtala om dessa i handledningsgrupper. 

Lärare och kursansvarig:

Anna-Maria Carnhede är utbildad journalist på JMK i Stockholm och har under flera år arbetat på Aftonbladet och Expressen i olika roller. Hon har också arbetat med medieträning och som pressekreterare för ideell sektor. På senare år har hon jobbat som nyhets- och kulturchef på Dagens ETC, där hon fortfarande skriver krönikor. Hon jobbar också kontinuerligt som moderator för diverse kultur- och samhällsdebatter och sitter därutöver i Leopard förlags styrelse.

Lärare  från Arenagruppen:

Staffan Kahn är folkhögskolelärare med inriktning mot samhällsfrågor, skrivande och projektledarskap. Han har arbetat med rättighets- och rättvisefrågor på bland annat Sida och arbetar med utbildningar på Arenagruppen.

Håkan A Bengtsson är vd för Arenagruppen och politisk redaktör på Dagens Arena. Han skriver regelbundet om politik och idédebatt utifrån en svensk och internationell horisont, både artiklar och böcker. Håkan var med och startade magasinet Arena 1993 och var inledningsvis en av chefredaktörerna. Han har sedan dess varit delaktig i utvecklingen av Arenagruppens olika verksamheter.

Lisa Pelling är chef för tankesmedjan Arena Idé med särskilt ansvar för demokrati och välfärdsfrågor. Lisa har doktorerat i statsvetenskap vid Wiens universitet, har varit programchef på tankesmedjan Global Utmaning och politiskt sakkunnig på Utrikesdepartementet. Lisa Pelling är expert inom migrations- och integrationsfrågor och har djupa kunskaper om europeisk politik och kopplingen mellan juridik och politik.

Silvia Kakembo är byråchef på Arena Opinion sedan mars 2021. Silvia brinner för att ideella organisationer ska nå ut med sitt budskap oavsett om det handlar om att påverka opinionen eller locka fler medlemmar. Silvia har erfarenhet av både politisk kommunikation och marknadskommunikation. Hon har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig på Finansdepartementet, som managementkonsult och marknadsansvarig på konsultföretaget Centigo och som ledarskribent på Dagens Arena. Silvia är dessutom en uppskattad moderator, workshopledare och föreläsare.

Jesper Bengtsson har varit verksam som journalist i 25 år och skrivit flera böcker, bland annat om utvecklingen i Burma. Han är förlagschef på bokförlaget Atlas och chefredaktör på tidningen Dagens Arena. Jesper är dessutom ordförande för Svenska PEN.

German Bender är utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Han ansvarar för arbetsmarknadsfrågor och utbildningspolitiska frågor. Han skriver rapporter och artiklar och kommenterar arbetsmarknads- och utbildningspolitik i media och andra sammanhang. German har över ett decenniums erfarenhet av analys- och påverkansarbete från bland annat TCO, där han arbetat som utredare och talskrivare, och LO, där han varit talskrivare, politisk sekreterare och opinionsbildningsansvarig.

Ola Bo Larsson är kultur- och folkbildningsansvarig Arena Idé. Ola har en lång yrkeserfarenhet från folkbildningen med flera förtroendeuppdrag.

Om Arenagruppen:

Arenagruppen är partipolitiskt obundna och samarbetar med folkrörelser och medborgare för att stimulera en framtidsinriktad samhällsdebatt. Arenagruppen verkar för att så många som möjligt kan delta i samtalen om samhällets gemensamma framtid och ett debattklimat präglat av dialog och ömsesidig respekt. 

Arenagruppen bedriver en rad olika verksamheter: 

 • Dagens Arena. Sveriges första heltäckande webbtidning som dagligen kommentar svensk och internationell politik. 

 • Tankesmedjan Arena Idé ger ut rapporter och arrangerar seminarier med aktuella forskare och debattörer.

 • Bokförlaget Atlas ger ut reportageböcker och skönlitteratur.

 • Premiss förlag ger ut böcker på uppdrag och i samarbete med organisationer.

 • Arena Opinion är kommunikationsbolaget som jobbar för fack, folkrörelser och väldigt snälla företag.

 • Arena Skolinformation producerar utbildningsmaterial om arbetsmarknadsfrågor, ekonomi och välfärd. 

Ansökan stängd

Kursinformation

Studietakt

50 procent (1 termin)

Kursen är studiemedelsberättigad (CSN på gymnasial nivå, vilket innebär att du inte förbrukar något av studiemedelskvoten på högskola/universitet)

Kurstid

24 augusti - 20 december 2022

Obligatoriska närträffar

Närträff 1: torsdag 1/9 – fredag 2/9 (på Jakobsbergs folkhögskola)

Närträff 2: torsdag 20/10 – fredag 21/10 (på Arenagruppen)

Närträff 3: torsdag 8/12 – fredag 9/12 (på Jakobsbergs folkhögskola)

Obligatoriska webbinarier

Två obligatoriska webbinarier genomförs under terminen kl 17.00 – 19.00. Datum fastställs vid terminsstart.

Kostnader 

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsavgiften.

Terminsavgift: 1510 kr.

Ansökan och förkunskaper

Bifoga till ansökan ett personligt brev där du berättar om dig själv, ditt engagemang och varför du söker denna kurs. Beskriv gärna hur du får reda på vad du vet om samhället och politik. Redogör också för vad ditt projekt kan handla om. Brevet ska högst vara en 1 A4-sida. 

Antagningsdatum har gått ut, men ett fåtal platser finns att söka, löpande antagning. 

Antagningsbesked skickas vanligen ut via mejl inom några veckor efter sista ansökningsdatum. Obs! Kolla även din skräppost då det händer att mejl från oss hamnar där.

För frågor om kursen

Anna-Maria Carnhede

anna.carnhede@jakobsbergsfolkhogskola.se 

Ansökan stängd

Möt en i personalen

Anna-Maria Carnhede

Kursansvarig för Journalistik! – Radio, Webb, Reportage och handledare på Skriv! – Projekt: Facklitteratur.

Läs mer om

Senaste inläggen

Folkhögskolan är en otroligt unik plats

När Saga Cavallin gick författarskolans grundkurs, Skriv! – poesi, prosa, dramatik läsåret 2018–2019, började hon skriva på det manus som skulle bli den uppmärksammade romandebuten "Glasrutan" som nu givits ut av bokförlaget It-Lit. Läs mer

Vår pitch lockade stort intresse

När Gabriel Cardona Cervantes gick författarskolans skrivarkurs för sakprosa, Skriv! – Projekt: Facklitteratur hösten 2020, arbetade han med det manus som skulle bli boken "25 skott" som nu har givits ut av Ordfront. Läs mer

Att ta det på allvar och ha roligt

När Johanna Wester gick författarskolans projektkurs för fackböcker, Skriv! – Projekt: Facklitteratur, (HT/VT 2018) arbetade hon med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Catfight – nidbilder av kvinnor i grupp" som nu givits ut av Romanus och Selling (2021). Läs mer

Senaste nytt

Efter valet - vad händer nu?

Klimatet, välfärden, skolan och energin ... Vad händer med de stora frågorna efter valet? Och vilka bildar regering?
Läs mer

Jubileumsmiddag med fest

Festen inleds 18.00 med fördrink i form av en skål för författarskolan samt dess lärare och deltagare genom åren.
Därefter blir det en festlig, trerätters jubileumsbuffé i Herrgården (och i parken om vädret tillåter).
Sedan fortsätter festen i Höga salen med några låtar framförda på scenen av The Pilgrims.
• Bar till självkostnadspris
• DJ, kvällen till ära: rektor Felicia Hedström.
Festen pågår till midnatt.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss