Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs svenska som andraspråk

Har du ett annat förstaspråk än svenska, är du klar med Språkintroduktionsprogrammet eller SFI C eller D? På vår kurs - Svenska som andraspråk - kan du bli färdig med grundskolan eller påbörja studier på gymnasienivå.

 

Allmän kurs - Svenska som andraspråk passar dig som har kommit igång med att prata och förstå det svenska språket och som gärna vill lära dig mer. På kursen får du kunskaper som kan hjälpa dig att få det liv som just du vill ha i framtiden. Du kanske vill studera eller hitta ett jobb. Du kanske vill lära dig mer om det svenska samhället. Att läsa allmän kurs - Svenska som andraspråk är en bra början.

Kursinnehåll

Allmän kurs - Svenska som andraspråk är en 1-3 år lång utbildning som kan ge dig behörighet på grundskolenivå eller låta dig ta de första stegen mot en gymnasieexamen. Kursen förbereder dig också för arbetslivet och ett aktivt deltagande i det svenska samhället. Du lär dig mycket svenska genom att läsa, skriva och prata med dina lärare och kurskamrater.

Beroende på hur långt du har kommit i din språkutveckling i svenska som andraspråk innan du påbörjar dina studier på skolan, kommer du placeras i ett av två spår i kursen:

Grundspåret - Fokus på grundläggande svenska, historia och samhällskunskap för att komma upp till gymnasienivå i språkutvecklingen och för att uppnå baskunskaper om det svenska samhället och dess utveckling.

Gymnasiespåret - Högre nivå och större krav på språknivå. Mer arbete med svenska, historia och samhällskunskap, fast på gymnasienivå. Två dagar i veckan läses även engelska och matematik på antingen grund eller gymnasienivå (beror på dina tidigare kunskaper och erfarenheter).

Några timmar per vecka har du även tillval eller cirkelträffar då du kan välja mellan olika ämnen att läsa i blandade grupper med andra av skolans deltagare. Det kan handla om kreativt skrivande, konst, foto eller någonting helt annat.

Du kommer att studera mycket i temaform under din tid på folkhögskolan. Det betyder att vi under några veckor studerar ett ämne som är aktuellt i samhället eller viktigt för att kunna leva i Sverige. Det kan till exempel vara jämställdhet, demokrati, miljö eller arbetsmarknad. När vi är färdiga med ett tema byter vi till ett annat.

Studierna anpassas efter vad du kan och vad du behöver hjälp med. Eftersom kursen - Svenska som andraspråk är uppdelad i två spår, läser alla deltagare ibland tillsammans i helklass och ibland är ni delade i halvklass efter språknivå. Oavsett vilken av grupperna du går i kommer du få mycket stöd av dina lärare och du kommer att få prata mycket svenska med både dina lärare och dina kurskamrater. Det är därför viktigt att du är intresserad av att lyssna på andras tankar och åsikter och är villig att dela med dig av dina egna.

På kursen kommer du att få läsa tidningsartiklar och böcker, titta på film, åka på studiebesök, diskutera, skriva olika slags texter och lära dig olika former för att redovisa. Du kommer också att få delta i aktiviteter för hela skolan, till exempel utflykter och temadagar.

Kursen är på heltid alla vardagar i veckan. Du måste ha minst 80 procents närvaro för att få behörigheter och kursintyg. Skoldagen börjar 08.30 och slutar senast 16.15. Du får ett schema när du börjar.

Målgrupp

Allmän kurs svenska som andraspråk passar dig som:

 • Är färdig med SFI C eller D. (har betyg i någon av kurserna).
 • Har läst svenska som andraspråk på grundnivå.
 • Kan läsa och skriva.
 • Vill prata och skriva bättre svenska.
 • Vill ha behörighet för grundskola för att kunna jobba eller studera vidare.
 • Vill lära dig mer om samhället.
 • Vill studera tillsammans med andra.
 • Vill utvecklas som människa.

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på de dokument som du skickar med i din ansökan (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev. Vi kallar också alla sökande till intervju i grupp. Då kan vi få en bild av om kursen passar dig. Det är viktigt att vi ser att du är beredd att ta stort personligt ansvar för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Vid antagningen avgör vi också hur många år du kommer behöva studera hos oss för att få grundläggande behörighet för grundskola och/eller behörighet för högre studier genom examen på gymnasienivå.

Kursmål

Vårt mål är att du efter 1-2 år på allmän kurs svenska som andraspråk:

 • Känner dig mycket säkrare i att prata och skriva på svenska.
 • Har lärt dig mycket om samhället så att du till exempel ska kunna söka ett jobb eller bli aktiv i en förening med andra svensktalande.
 • Har lärt dig mer om dig själv.
 • Har lärt känna många nya människor, tankar och åsikter.
 • Har fått ett större självförtroende vad gäller studier.
 • Har förbättrat din förmåga att arbeta i grupp och lärt dig mer om hur du fungerar i samarbete med andra människor.
 • Har skaffat dig tillräckliga kunskaper inom svenska, matematik, engelska och samhällskunskap så att du kan få intygad grundskolebehörighet.
 • Känner dig redo att studera vidare på gymnasienivå.
 • Har skaffat dig tillräckliga kunskaper inom svenska, matematik, engelska, samhällskunskap och historia på gymnasienivå för att därefter kunna fortsätta dina studier på någon av våra andra allmänna kurser på gymnasienivå och där läsa färdigt din grundläggande behörighet för högre studier (universitet, högskola, yrkeshögskola) och ta en examen på gymnasienivå.

Ansök direkt här!

Kursinformation

Studietakt

100 % (1-2 år)

CSN-nivå

Grundskolenivå

Kurstid

9 januari 2020 - 10 juni 2020.
17 augusti 2020 - 18 december 2020.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1100 kr per termin. Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.

Ansökan

Ansök senast 15 november.

Bifoga till ansökningshandlingarna:

 • Personbevis.
 • Grundskole- och gymnasiebetyg.
 • Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
 • Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Antagningsvillkor

Vi vill att du ska ha avslutat dina SFI-studier på C- eller D-nivå eller läst svenska som andraspråk på grundnivå.  Du måste kunna läsa och skriva och vara beredd att studera på heltid tillsammans med andra.

Informationsträff

Infoträff 1: Tisdag 5 november, kl. 15-17.
Infoträff 2: Tisdag 26 november, kl. 15-17.

Kursansvarig

Camilla Italiener
camilla.italiener@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök direkt här!

Möt en i personalen
Camilla Italiener, lärare Hälsoutvecklare, allmän kurs

Camilla Italiener

Lärare på Hälsoutvecklare och Allmän kurs samt kurator

Läs mer om

Senaste inläggen

Louise Halvardsson kommer med ny roman

Louise Halvardsson gick på Jakobsbergs Folkhögskolas författarskola första gången 2002–2003. Hösten 2017 kom hon tillbaka och gick den nätbaserade kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur då hon jobbade med boken "Punkpoet med svensk brytning". Romanen, som nu kommer ut på Belletrist Publishing, är en uppföljare till hennes prisbelönta debut "Punkindustriell hårdrockare med attityd" (Författarhuset, 2007). Stockholmsreleasen hölls på Big Ben.Läs mer

Jag vill att det ska vara på riktigt

Ola Julén (1970–2013) hann ge ut två verk under sin livstid: ”Orissa” (Ink förlag 1999) och ”400” (Basilisk forlag 2001). Det är nu 20 år sedan den kultförklarade debuten och 28 år sedan han gick på Jakobsbergs folkhögskola (1990–1991).

Med anledning av detta bjuder vi nu in till en kväll om Ola Julén och hans författarskap. Måndag 18/11, kl. 18.00 på Jakobsbergs Folkhögskola.

Medverkande: Marie Lundquist, Christer Boberg, Hanna-Linnea Rengfors och Jonas Ask samt deltagare från författarskolans grundkurs.Läs mer

Skrivlivet Ny podd med Sara och Linda

Linda Jones och Sara Köhler möttes på Jakobsbergs folkhögskola. Där blev de vänner och kollegor. Nu har de skapat sin egna skrivarpodd. Det första avsnittet handlar om skrivarkurser och särskilt den de gick tillsammans på JF: "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur". Vi hörde av oss till Sara och ställde några korta frågor om podden och skrivlivet.Läs mer

Senaste nytt

Sista ansökningsdag vårtermin 2020.

Fredag 15 november är sista dag för att ansöka till de kurser som startar i januari 2020. På kursernas sidor läser du om hur du ansöker, vad din ansökan ska innehålla och hur du skickar in den digitalt.
Varmt välkommen till Jakobsbergs Folkhögskola!Läs mer

Tiden stod stilla när Jens Liljestrand pratade om Vilhelm Moberg

Föreläsningen om boken ”Mannen i skogen”: en biografi om författaren Vilhelm Moberg fängslade unga och äldre. Med kontrastrikedom porträtterades författaren som både den ”store”- samt den ”jobbiga” Vilhelm Moberg. Jens Liljestrands dramatisering bjöd publiken på skratt och allvar.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss