Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs svenska som andraspråk

Har du ett annat förstaspråk än svenska, är du klar med Språkintroduktionsprogrammet eller SFI C eller D? På vår kurs - Svenska som andraspråk - kan du bli färdig med grundskolan eller påbörja studier på gymnasienivå.

 

Allmän kurs - Svenska som andraspråk passar dig som har kommit igång med att prata och förstå det svenska språket och som gärna vill lära dig mer. På kursen får du kunskaper som kan hjälpa dig att få det liv som just du vill ha i framtiden. Du kanske vill studera eller hitta ett jobb. Du kanske vill lära dig mer om det svenska samhället. Att läsa allmän kurs - Svenska som andraspråk är en bra början.

Kursinnehåll

Allmän kurs - Svenska som andraspråk är en 1-3 år lång utbildning som kan ge dig behörighet på grundskolenivå eller låta dig ta de första stegen mot en gymnasieexamen. Kursen förbereder dig också för arbetslivet och ett aktivt deltagande i det svenska samhället. Du lär dig mycket svenska genom att läsa, skriva och prata med dina lärare och kurskamrater.

Beroende på hur långt du har kommit i din språkutveckling i svenska som andraspråk innan du påbörjar dina studier på skolan, kommer du placeras i ett av två spår i kursen:

Grundspåret - Fokus på grundläggande svenska, historia och samhällskunskap för att komma upp till gymnasienivå i språkutvecklingen och för att uppnå baskunskaper om det svenska samhället och dess utveckling.

Gymnasiespåret - Högre nivå och större krav på språknivå. Mer arbete med svenska, historia och samhällskunskap, fast på gymnasienivå. Två dagar i veckan läses även engelska och matematik på antingen grund eller gymnasienivå (beror på dina tidigare kunskaper och erfarenheter).

Några timmar per vecka har du även tillval eller cirkelträffar då du kan välja mellan olika ämnen att läsa i blandade grupper med andra av skolans deltagare. Det kan handla om kreativt skrivande, konst, foto eller någonting helt annat.

Du kommer att studera mycket i temaform under din tid på folkhögskolan. Det betyder att vi under några veckor studerar ett ämne som är aktuellt i samhället eller viktigt för att kunna leva i Sverige. Det kan till exempel vara jämställdhet, demokrati, miljö eller arbetsmarknad. När vi är färdiga med ett tema byter vi till ett annat.

Studierna anpassas efter vad du kan och vad du behöver hjälp med. Eftersom kursen - Svenska som andraspråk är uppdelad i två spår, läser alla deltagare ibland tillsammans i helklass och ibland är ni delade i halvklass efter språknivå. Oavsett vilken av grupperna du går i kommer du få mycket stöd av dina lärare och du kommer att få prata mycket svenska med både dina lärare och dina kurskamrater. Det är därför viktigt att du är intresserad av att lyssna på andras tankar och åsikter och är villig att dela med dig av dina egna.

På kursen kommer du att få läsa tidningsartiklar och böcker, titta på film, åka på studiebesök, diskutera, skriva olika slags texter och lära dig olika former för att redovisa. Du kommer också att få delta i aktiviteter för hela skolan, till exempel utflykter och temadagar.

Kursen är på heltid alla vardagar i veckan. Du måste ha minst 80 procents närvaro för att få behörigheter och kursintyg. Skoldagen börjar 08.30 och slutar senast 16.15. Du får ett schema när du börjar.

Målgrupp

Allmän kurs svenska som andraspråk passar dig som:

 • Är färdig med SFI C eller D. (har betyg i någon av kurserna).
 • Har läst svenska som andraspråk på grundnivå.
 • Kan läsa och skriva.
 • Vill prata och skriva bättre svenska.
 • Vill ha behörighet för grundskola för att kunna jobba eller studera vidare.
 • Vill lära dig mer om samhället.
 • Vill studera tillsammans med andra.
 • Vill utvecklas som människa.

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på de dokument som du skickar med i din ansökan (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev. Vi kallar också alla sökande till intervju i grupp. Då kan vi få en bild av om kursen passar dig. Det är viktigt att vi ser att du är beredd att ta stort personligt ansvar för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Vid antagningen avgör vi också hur många år du kommer behöva studera hos oss för att få grundläggande behörighet för grundskola och/eller behörighet för högre studier genom examen på gymnasienivå.

Kursmål

Vårt mål är att du efter 1-2 år på allmän kurs svenska som andraspråk:

 • Känner dig mycket säkrare i att prata och skriva på svenska.
 • Har lärt dig mycket om samhället så att du till exempel ska kunna söka ett jobb eller bli aktiv i en förening med andra svensktalande.
 • Har lärt dig mer om dig själv.
 • Har lärt känna många nya människor, tankar och åsikter.
 • Har fått ett större självförtroende vad gäller studier.
 • Har förbättrat din förmåga att arbeta i grupp och lärt dig mer om hur du fungerar i samarbete med andra människor.
 • Har skaffat dig tillräckliga kunskaper inom svenska, matematik, engelska och samhällskunskap så att du kan få intygad grundskolebehörighet.
 • Känner dig redo att studera vidare på gymnasienivå.
 • Har skaffat dig tillräckliga kunskaper inom svenska, matematik, engelska, samhällskunskap och historia på gymnasienivå för att därefter kunna fortsätta dina studier på någon av våra andra allmänna kurser på gymnasienivå och där läsa färdigt din grundläggande behörighet för högre studier (universitet, högskola, yrkeshögskola) och ta en examen på gymnasienivå.

Ansök direkt här!

Kursinformation

Studietakt

100 % (1-2 år)

CSN-nivå

Grundskolenivå

Kurstid

17 augusti 2020 - 9 juni 2021.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1050 kr per termin. Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.

Ansökan

Ansök senast 15 april.

Bifoga till ansökningshandlingarna:

 • Personbevis.
 • Grundskole- och gymnasiebetyg.
 • Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
 • Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Antagningsvillkor

Vi vill att du ska ha avslutat dina SFI-studier på C- eller D-nivå eller läst svenska som andraspråk på grundnivå.  Du måste kunna läsa och skriva och vara beredd att studera på heltid tillsammans med andra.

Informationsträff

Infoträff 1: Tisdag 31 mars, kl. 15-17. Digital träff.
Klicka på länken för att ansluta till mötet:
https://meet.google.com/ftx-yzjt-fhe

Infoträff 2: Du som sökt blir kallad till en personlig intervju på distans.

Kursansvarig

Ruweida Ahmed Mustafa
ruweida.ahmed@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök direkt här!

Möt en i personalen
Ruweida Ahmed Mustafa

Ruweida Ahmed Mustafa

Lärare på Allmän kurs

Läs mer om

Senaste inläggen

Amanda Jonsson debuterar med bilderbok

Amanda Jonsson gick två terminer på kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" (VT–HT 2017) på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Nu har hon tilldelats Bengt Christell-priset och debuterar samtidigt med bilderboken "Sally surar" på Bokförlaget Opal.Läs mer

Elin Persson debuterar med roman

Elin Persson gick grundkursen "Skriv!–Poesi, Prosa, Dramatik" 2017–2018 och därefter projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" VT 2019, på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "De afghanska sönerna" och som nu givits ut i bokform (Bonnier Carlsen 2020). Releasen hölls på Gamla stans bokhandel i Stockholm och arrangerades av författaren och förlaget.Läs mer

Lisa Broberg debuterar

Lisa Broberg har gått både grundkurs och projektkurs på distans på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola. Där påbörjade hon arbetet med sin bok "Allt mod jag har" som hon sedan skrev färdig och som nu givits ut av Olika förlag.Läs mer

Senaste nytt

konstutställning

Konst projekt öppnade sin digitala konstutställning 15 maj i samband med JF-dagen 2020.

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2020

Du kallas härmed till årsmöte i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola måndagen den 27 april 2020 kl.17.30. Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss