• Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs grundnivå

I mindre grupp hjälper vi dig att bli klar med grundskolan så du kan plugga vidare till gymnasiebehörighet.

I mindre grupp hjälper vi dig att bli klar med grundskolan så du kan plugga vidare till gymnasiebehörighet.

Allmän kurs grundnivå passar dig som har mycket kvar av grundskolan och behöver extra stöd med studierna i mindre grupp. Här läser du ämnen som kan leda till behörighet i svenska, engelska, matematik och samhällskunskap på grundskolenivå. Du läser också andra ämnen som syftar till personlig utveckling som t.ex. hälsa och individuellt tillval.

Efter avklarade studier på Allmän kurs grundnivå kan du söka vidare till Allmän kurs år 1–2 för att få gymnasiebehörighet.

Om studierna

Svenska och samhällskunskap läser du ämnesövergripande i längre teman. I temastudierna utgår vi ofta från aktuella händelser i samhället eller frågor som vi på Jakobsbergs folkhögskola tycker är viktiga. Det kan till exempel handla om jämställdhet, miljö och hållbarhet eller antirasism. Det är viktigt att du kan ta eget personligt ansvar för studierna och deltar aktivt i undervisningen.

Studierna är på heltid på plats på skolan och du läser enligt ett schema. Undervisningen är lärarledd och omväxlande. Grupparbeten och diskussioner är en viktig del av kursen då vi högt värderar gemenskap och givande möten. Vi fokuserar mycket på att komma igång med studierna och tar det i lugn takt. Studiernas nivå och hastighet anpassas efter dina behov och din förmåga.

Målet med kursen är att du ska bli behörig på grundskolenivå för att sedan kunna läsa vidare på någon av våra Allmänna kurser på gymnasienivå, alternativt på annan folkhögskola eller Komvux.

Antagning

I antagningsprocessen tittar vi på de dokument du skickar med ansökan, grundskolebetyg, personbevis för studier och personligt brev. Alla som skickat in en komplett ansökan kallar vi till intervju.

För att du ska kunna bli antagen vill vi vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra.

Lunch och heltidsstudier

Två viktiga saker är obligatoriska på Jakobsbergs folkhögskola. Dels läser du alla ämnen på schemat och kan inte välja bort något. Dels betalar du för lunch och fika på skolan varje dag och detta går inte heller att välja bort. Du får en faktura fyra gånger per termin där detta betalas.

Ansök här

Kursinformation

Studietakt

100 % (1 år).

CSN-nivå

Grundskolenivå.

Kurstid

26 augusti 2021 - 17 juni 2022.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1050 kr per termin. Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 60 kr per undervisningsdag.

Ansökan

Öppen till och med kursstart.

Bifoga till ansökningshandlingarna:

 • Personbevis.
 • Grundskolebetyg.
 • Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Antagningsvillkor

Se informationstexten ovan.

Informationsträff

Infoträff: Du som sökt blir kallad till en personlig intervju på distans.

Kontaktperson

Fredrik Carlsson
fredrik.carlsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök här

Möt en i personalen

Fredrik Carlsson

Lärare på Allmän kurs och Konstkursen

Läs mer om

Senaste inläggen

Anna Larsson debuterar med roman

Anna Larsson gick författarkursen "Skriv! – Projekt: Skönlitteratur" på Jakobsbergs folkhögskola hösten 2015. Nu har hon skrivit på kontrakt för sin debutbok, romanen "Medan världen ser på" (Bazar bokförlag) som hon själv beskriver som "en kärleksroman med garanterat lyckligt slut, fylld av ångest och passion på vägen dit". Utgivningsdatum är satt till 7 juli 2021.Läs mer

Mitch Fredrikssons debutroman nominerad

Mitch Fredriksson gick författarskolans grundkurs 2009–2010 och projektkurs våren 2018 då han skrev på det manus som skulle bli hans debutroman ”Fail”. Nu är romanen utgiven av Rabén&Sjögren och dessutom nominerad till priset "Slangbellan" för bästa ungdomsbok 2020.Läs mer

Grattis till boksläpp, Sara Heyman!

Sara Heyman gick författarkursen på distans i att skriva fackbok, "Skriv!–Projekt: Facklitteratur" våren 2020. Under sin tid på författarskolan arbetade hon med det manus som skulle bli biografin "Den motvilliga feministen" om Bertha Wellin, en av de första kvinnliga riksdagsledamöterna någonsin som tillträdde 1921. Boken hade releasedatum 8 mars och har redan fått mycket uppmärksamhet i media.Läs mer

Senaste nytt

Lördag 23 oktober: Göran Palm-seminariet

Årets Göran Palmseminarium äger rum lördagen den 23 oktober kl. 12-16 på Jakobsbergs folkhögskola. Spännande seminarium, föreläsningar och utdelning Göran Palmstipendiet.Läs mer

Måndag 4 oktober 18:30: Klimatforskare och glaciolog till JF.

Per Holmlund är klimatforskare och professor i glaciologi (läran om glaciärer samt forskning om is och isfenomen). Måndag 4 oktober kl. 18:30 föreläser han på Jakobsbergs folkhögskola. Fri entre´.

Varmt välkommen!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss