Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs år 3 naturvetenskapligt basår

Naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildningar i kikaren? Nästan klar med grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar? Naturvetenskapligt basår förbereder dig för högskolestudier!

Kursen är till för dig som vill studera vår världsbild ut ett naturvetenskapligt perspektiv och är intresserad av hållbar utveckling. Kursen ger de särskilda behörigheter som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program och utgör också det tredje året på gymnasienivå för dig som saknar grundläggande behörighet. Du har möjlighet att läsa svenska 3 och religion 1 på Jakobsbergs folkhögskola. Du kan även studera andra bildningsämnen och tillval.

Kursinnehåll

Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans behov av att förklara sin omvärld och förstå förutsättningarna för att vi och andra organismer ska kunna finnas till. Vi utforskar under året de grundläggande principer som beskriver vår omvärld. Det kan handla om allt ifrån växelverkan mellan materiens minsta beståndsdelar till universums ursprung och utveckling
Kursen "naturvetenskapligt basår" riktar sig till dig som är klar eller nästan klar med din grundläggande behörighet från gymnasiet men saknar högre behörigheter i matematik och behörigheter i fysik, kemi och biologi. Kursen kan ge särskilda behörigheter för högskolestudier motsvarande naturvetenskapligt program på gymnasiet, (matematik 3c+4, fysik 1+2, biologi 1+2 och kemi 1+2.)

Teoretiska studier varvas med praktiskt laborationsarbete, exkursioner och studiebesök. Studietempot är högt.

Beroende på förkunskaper och kursmål kan du gå 2 eller 3 terminer på naturvetenskapligt basår.

Med kemin som utgångspunkt analyserar vi de processer som formar och organiserar materia. Och i gränslandet mellan kemi och biologi undersöker vi de biokemiska och molekylärbiologiska förutsättningarna för liv. Studier i cellbiologi, anatomi och fysiologi kombineras med studier kring organismernas uppkomst, evolution och organisation i lokala och globala ekosystem. Hållbar utveckling och global försörjning är teman som vi återkommer till under hela naturbasåret.
Matematik studerar vi i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar. Detta för att motivera nya begrepp och få träning i att bygga abstrakta modeller i fysik.

Om du inte är klar med din grundläggande behörighet gör vi en individuell studieplan i den mån det är möjligt, för att du också ska kunna läsa de grundläggande behörigheter du behöver.
Kursen är på heltid och du måste ha minst 80 % närvaro för att få ett kursintyg med ämnesbehörigheter och studieomdöme. Skoldagen börjar 08.30 och slutar i regel innan 16.00. Du får ett schema när kursen börjar.

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. Ibland ordnas kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen då vi ser detta som en tillgång i klassrummet och när vi diskuterar naturvetenskap och hållbarhet.

Målgrupp

Allmän kurs år 3 – naturvetenskaplig inriktning/basår passar dig som:

 • Är klar eller nästan klar med din grundläggande behörighet på gymnasienivå eller
 • Har studerat två år på folkhögskola
 • Är färdig med åtminstone matematik 1a/b och 2a/b sedan tidigare
 • Är intresserad av ett naturvetenskapligt förhållningssätt till livet och samhället
 • Är intresserad av hållbar utveckling
 • Vill studera i en folkhögskolemiljö
 • Är beredd på stort personligt ansvar och mycket studier i grupp

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på de dokument du skickar med ansökan (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev för att bedöma om kursen passar dig. För att du ska kunna bli antagen vill vi vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Obs! Det är mycket viktigt att du skickar med dina tidigare betyg/intyg när du söker för att vi ska kunna behandla din ansökan och ta ställning till om kursen passar dig.

Kursmål

Vårt mål är att du efter ett år på allmän kurs år 3 - naturvetenskaplig inriktning/basår:

 • Har fullföljt kurserna med goda resultat och lyckats få behörigheter i Biologi 1-2, Fysik 1-2, Kemi 1-2 och Matematik 3c-4 samt de eventuella grundläggande behörigheter du behöver.
 • Är redo att söka dig vidare till naturvetenskapliga, tekniska, pedagogiska och medicinska utbildningar vid samtliga svenska högskolor och universitet.
 • Känner till naturvetenskapliga teorier och metoder inom flera olika områden, som teknik, medicin, miljö och samhälle.
 • Har bekantat dig med naturvetenskapliga begrepp, teorier och arbetsmetoder samt fått träning i att tolka och granska vetenskapliga resultat.
 • Är uppdaterad på aktuell naturvetenskaplig forskning och förtrogen med de etiska diskussioner som naturvetenskapliga framsteg tvingar fram.
 • Har upplevt matematik som ett fristående, utmanande och kreativt.
 • Ha fått fördjupade kunskaper om miljö, livskvalité, hälsa och ”hållbar utveckling”.
 • Har lärt känna många nya människor och genom dem fått brottas med nya tankar, åsikter och perspektiv på tillvaron.

Ansök direkt här!

Kursinformation

Studietakt

100 % (1-1,5 år)

CSN-nivå

Gymnasienivå.

Kurstid

9 januari 2020 - 10 juni 2020.
17 augusti 2020 - 18 december 2020.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1250 kr per termin. Här ingår visst pedagogiskt material (ej läromedel, böcker), studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.

Läromedel: Böcker som ingår i undervisning står man själv för. En del begagnade böcker finns att köpa på skolan.

Ansökan

Ansök senast 15 november.

Bifoga till ansökningshandlingarna grundskole- och gymnasiebetyg, intyg från folkhögskola eller arbetsgivare samt ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå den kurs du har sökt.

Antagningsbesked kommer i mitten av maj.

Antagningsvillkor

Se informationstexten ovan.

Informationsträff

Infoträff 1: Tisdag 5 november, kl. 15-17.
Infoträff 2: Tisdag 26 november, kl. 15-17.

Kursansvarig

Keyvan Ahsant
keyvan.ahsant@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök direkt här!

Möt en i personalen

Keyvan Ahsant

Matematik- och fysiklärare på Allmän kurs

Läs mer om

Senaste inläggen

Louise Halvardsson kommer med ny roman

Louise Halvardsson gick på Jakobsbergs Folkhögskolas författarskola första gången 2002–2003. Hösten 2017 kom hon tillbaka och gick den nätbaserade kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur då hon jobbade med boken "Punkpoet med svensk brytning". Romanen, som nu kommer ut på Belletrist Publishing, är en uppföljare till hennes prisbelönta debut "Punkindustriell hårdrockare med attityd" (Författarhuset, 2007). Stockholmsreleasen hölls på Big Ben.Läs mer

Jag vill att det ska vara på riktigt

Ola Julén (1970–2013) hann ge ut två verk under sin livstid: ”Orissa” (Ink förlag 1999) och ”400” (Basilisk forlag 2001). Det är nu 20 år sedan den kultförklarade debuten och 28 år sedan han gick på Jakobsbergs folkhögskola (1990–1991).

Med anledning av detta bjuder vi nu in till en kväll om Ola Julén och hans författarskap. Måndag 18/11, kl. 18.00 på Jakobsbergs Folkhögskola.

Medverkande: Marie Lundquist, Christer Boberg, Hanna-Linnea Rengfors och Jonas Ask samt deltagare från författarskolans grundkurs.Läs mer

Skrivlivet Ny podd med Sara och Linda

Linda Jones och Sara Köhler möttes på Jakobsbergs folkhögskola. Där blev de vänner och kollegor. Nu har de skapat sin egna skrivarpodd. Det första avsnittet handlar om skrivarkurser och särskilt den de gick tillsammans på JF: "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur". Vi hörde av oss till Sara och ställde några korta frågor om podden och skrivlivet.Läs mer

Senaste nytt

Sista ansökningsdag vårtermin 2020.

Fredag 15 november är sista dag för att ansöka till de kurser som startar i januari 2020. På kursernas sidor läser du om hur du ansöker, vad din ansökan ska innehålla och hur du skickar in den digitalt.
Varmt välkommen till Jakobsbergs Folkhögskola!Läs mer

Tiden stod stilla när Jens Liljestrand pratade om Vilhelm Moberg

Föreläsningen om boken ”Mannen i skogen”: en biografi om författaren Vilhelm Moberg fängslade unga och äldre. Med kontrastrikedom porträtterades författaren som både den ”store”- samt den ”jobbiga” Vilhelm Moberg. Jens Liljestrands dramatisering bjöd publiken på skratt och allvar.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss