Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs år 3 naturvetenskapligt basår

Naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildningar i kikaren? Nästan klar med grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar? Naturvetenskapligt basår förbereder dig för högskolestudier!

Kursen är till för dig som vill studera vår världsbild ut ett naturvetenskapligt perspektiv och är intresserad av hållbar utveckling. Kursen ger de särskilda behörigheter som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program och utgör också det tredje året på gymnasienivå för dig som saknar grundläggande behörighet. Du har möjlighet att läsa svenska 3 och religion 1 på Jakobsbergs folkhögskola. Du kan även studera andra bildningsämnen och tillval.

Kursinnehåll

Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans behov av att förklara sin omvärld och förstå förutsättningarna för att vi och andra organismer ska kunna finnas till. Vi utforskar under året de grundläggande principer som beskriver vår omvärld. Det kan handla om allt ifrån växelverkan mellan materiens minsta beståndsdelar till universums ursprung och utveckling
Kursen "naturvetenskapligt basår" riktar sig till dig som är klar eller nästan klar med din grundläggande behörighet från gymnasiet men saknar högre behörigheter i matematik och behörigheter i fysik, kemi och biologi. Kursen kan ge särskilda behörigheter för högskolestudier motsvarande naturvetenskapligt program på gymnasiet, (matematik 3c+4, fysik 1a+2, biologi 1+2 och kemi 1+2.)

Teoretiska studier varvas med praktiskt laborationsarbete, exkursioner och studiebesök. Studietempot är högt.

Beroende på förkunskaper och kursmål kan du gå 2 eller 3 terminer på naturvetenskapligt basår.

Med kemin som utgångspunkt analyserar vi de processer som formar och organiserar materia. Och i gränslandet mellan kemi och biologi undersöker vi de biokemiska och molekylärbiologiska förutsättningarna för liv. Studier i cellbiologi, anatomi och fysiologi kombineras med studier kring organismernas uppkomst, evolution och organisation i lokala och globala ekosystem. Hållbar utveckling och global försörjning är teman som vi återkommer till under hela naturbasåret.
Matematik studerar vi i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar. Detta för att motivera nya begrepp och få träning i att bygga abstrakta modeller i fysik.

Om du inte är klar med din grundläggande behörighet gör vi en individuell studieplan i den mån det är möjligt, för att du också ska kunna läsa de grundläggande behörigheter du behöver.
Kursen är på heltid och du måste ha minst 80 % närvaro för att få ett kursintyg med ämnesbehörigheter och studieomdöme. Skoldagen börjar 08.30 och slutar i regel innan 16.00. Du får ett schema när kursen börjar.

Studera på folkhögskola

När du studerar i folkhögskolemiljö får du även möjlighet att ta del av föreläsningar och gemensamma aktiviteter som skolan anordnar. Ibland ordnas kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen då vi ser detta som en tillgång i klassrummet och när vi diskuterar naturvetenskap och hållbarhet.

Målgrupp

Allmän kurs år 3 – naturvetenskaplig inriktning/basår passar dig som:

 • Är klar eller nästan klar med din grundläggande behörighet på gymnasienivå eller
 • Har studerat två år på folkhögskola
 • Är färdig med åtminstone matematik 1a/b och 2a/b sedan tidigare
 • Är intresserad av ett naturvetenskapligt förhållningssätt till livet och samhället
 • Är intresserad av hållbar utveckling
 • Vill studera i en folkhögskolemiljö
 • Är beredd på stort personligt ansvar och mycket studier i grupp

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på de dokument du skickar med ansökan (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev för att bedöma om kursen passar dig. För att du ska kunna bli antagen vill vi vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Obs! Det är mycket viktigt att du skickar med dina tidigare betyg/intyg när du söker för att vi ska kunna behandla din ansökan och ta ställning till om kursen passar dig.

Kursmål

Vårt mål är att du efter ett år på allmän kurs år 3 - naturvetenskaplig inriktning/basår:

 • Har fullföljt kurserna med goda resultat och lyckats få behörigheter i Biologi 1-2, Fysik 1-2, Kemi 1-2 och Matematik 3c-4 samt de eventuella grundläggande behörigheter du behöver.
 • Är redo att söka dig vidare till naturvetenskapliga, tekniska, pedagogiska och medicinska utbildningar vid samtliga svenska högskolor och universitet.
 • Känner till naturvetenskapliga teorier och metoder inom flera olika områden, som teknik, medicin, miljö och samhälle.
 • Har bekantat dig med naturvetenskapliga begrepp, teorier och arbetsmetoder samt fått träning i att tolka och granska vetenskapliga resultat.
 • Är uppdaterad på aktuell naturvetenskaplig forskning och förtrogen med de etiska diskussioner som naturvetenskapliga framsteg tvingar fram.
 • Har upplevt matematik som ett fristående, utmanande och kreativt.
 • Ha fått fördjupade kunskaper om miljö, livskvalité, hälsa och ”hållbar utveckling”.
 • Har lärt känna många nya människor och genom dem fått brottas med nya tankar, åsikter och perspektiv på tillvaron.

Ansök här

Kursinformation

Studietakt

100 % (1 år)

CSN-nivå

Gymnasienivå.

Kurstid

26 augusti 2021 - 17 juni 2022.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 1200 kr per termin. Här ingår visst pedagogiskt material (ej läromedel, böcker), studiebesök, utflykter, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 60 kr per undervisningsdag.

Läromedel: Böcker som ingår i undervisning står man själv för. En del begagnade böcker finns att köpa på skolan.

» Allmän information för alla kurser.

Ansökan

Ansök senast 15 april.

Bifoga till ansökningshandlingarna grundskole- och gymnasiebetyg, intyg från folkhögskola eller arbetsgivare samt ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå den kurs du har sökt.

Antagningsbesked kommer i mitten av maj.

Antagningsvillkor

Se informationstexten ovan.

Kursansvarig

Keyvan Ahsant
keyvan.ahsant@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning.

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök här

Möt en i personalen

Keyvan Ahsant

Matematik- och fysiklärare på Allmän kurs

Läs mer om

Senaste inläggen

Grattis till romandebuten, Philomène!

Philomène Grandin gick projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" höst och vår 2017. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "Glöm allt men inte mig" om hennes pappa, den legendariska folkmusikikonen Izzy Young. Hennes debutroman har nu givits ut av Albert Bonniers förlag.Läs mer

Jag fick ett skrivande sammanhang.

Moa Backe Åstot gick projektkursen på distans, "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur" hösten 2018 och våren 2019. Under sin tid på skolan arbetade hon med det manus som skulle bli romanen "himlabrand" som nu givits ut av Rabén&Sjögren (2021). (*"Vuorbbe" betyder ordagrant "lycka" på lulesamiska och används i situationer där man säger "grattis" på svenska.) Läs mer

Releasen höll på att blåsas av

David Sander går grundkursen, "Skriv! – Poesi, Prosa, Dramatik" hösten 2020 och våren 2021. Samtidigt har han fått klar sin debutbok "Det oåterkalleliga" som nu givits ut av Ekström Garay (2020). Releasen hölls i Stockholm.Läs mer

Senaste nytt

Skrivlärare på Jakobsbergs folkhögskola

Läs mer

Lärare i träningslära

Vi söker dig som vill ansvara, utveckla och undervisa på en av Sverige mest välrenommerade yrkesutbildningar inom hälsa, kost och träning. Din huvudsakliga uppgift blir att undervisa i kurserna Hälsoutvecklare och Personlig tränare vilka du kan läsa mer om på vår hemsida. Vi kvalitetssäkras av flera branschorganisationer och erbjuder bland annat en av Almega Friskvårdsföretagen ackrediterad PT-utbildning.
Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss