Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Allmän kurs år 1

Aldrig eller knappt gått på gymnasiet? Behov av hjälp med motivation och studieteknik? År 1 är första steget mot grundläggande gymnasiebehörighet!

Allmän kurs år 1 passar dig som har varit borta från skolan ett tag, som saknar alla eller nästan alla behörigheter från gymnasiet, eller för dig som inte riktigt är klar med grundskolan. Här är studiernas nivå och hastighet anpassad efter kursdeltagarnas behov och förmåga.

Kursinnehåll

På allmän kurs år 1 lär du dig viktiga grunder för att komma igång med dina studier. Det kan handla till exempel om studieteknik eller att hitta motivationen. Oavsett om du kommer direkt från grundskolan eller har jobbat ett tag vill vi ge verktyg för att kunna utveckla dina kunskaper och för att kunna ingå i det sociala sammanhang som studier på folkhögskola innebär.

Kursen är 1 år lång och huvudsakligen på gymnasienivå, även om du också har möjlighet att avsluta dina grundskolestudier. Efter godkända studier på heltid har du möjlighet att få behörighet i svenska, samhällskunskap, engelska, matematik, religionskunskap och naturkunskap.

Vi arbetar ämnesövergripande och i temaform med svenska, historia och samhällskunskap. I temastudierna utgår vi ofta från aktuella händelser i samhället eller frågor som vi på Jakobsbergs folkhögskola tycker är viktiga. Det kan till exempel vara jämställdhet, miljö eller antirasism. Vi fokuserar mycket på frågor om delaktighet i samhället, att alla ska kunna känna att de har någonting att bidra med utvecklingen mot ett bättre, mer inkluderande och hållbart, samhälle för alla.

Engelska, matematik studeras i nivåindelade tvärgrupper för att du ska få ut så mycket som möjligt av undervisningen. Vilken grupp du placeras i beror på vad du har med dig sedan tidigare men styrs också av vilken slags utmaning du behöver. 

Förutom de ämnen som kan ge behörighet har du möjlighet till tillval en gång i veckan. Vilka tillval vi har varierar från termin till termin men det brukar vara inom ämnen som skrivande, konst eller hantverk men ibland även historia och politiskt engagemang. 

Tanken är att du ska få studera i ett tempo som passar dig och att du ska kunna få den hjälp och det stöd du behöver, både från lärare och från kurskamrater. Du kommer att få delta i många samtal under tiden på kursen och det kommer att ge dig nya perspektiv på samhället och livet. Att lyssna respektfullt på andras tankar och åsikter är en viktig del av undervisningen.

På kursen kommer du att få läsa tidningsartiklar och böcker, titta på film, åka på studiebesök, diskutera, skriva olika slags texter och lära dig att redovisa. Du kommer också att få delta i aktiviteter för hela skolan, till exempel utflykter och temadagar.

Kursen är på heltid och du måste ha minst 80 % närvaro för att få ett kursintyg med ämnesbehörigheter och studieomdöme. Skoldagen börjar 08.30 och slutar senast 16.15. Du får ett schema när kursen börjar. Allmän kurs på folkhögskola skiljer sig från Komvux på så sätt att du läser samtliga ämnen och kan inte själv lägga till eller ta bort ämnen.

Målgrupp och antagning

Allmän kurs år 1 passar dig som:

 • Behöver avsluta det sista på grundskolenivå eller
 • Är färdig med grundskola men saknar behörigheter från gymnasiet eller
 • Har studerat en del på gymnasienivå och kanske tagit några grundläggande behörigheter men har färre än 800 godkända gymnasiepoäng totalt.
 • Vill hitta studiemotivationen
 • Vill lära dig grundläggande studieteknik
 • Lära dig mycket om samhället och andra människor genom samtal och diskussioner
 • Är öppen för att utveckla dig själv tillsammans med andra

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på de dokument du skickar med ansökan (som styrker tidigare skolgång och arbetslivserfarenhet) och på ditt personliga brev för att bedöma om kursen passar dig. Vi kallar också alla sökande till träffar med gruppintervjuer. För att du ska kunna bli antagen vill vi vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. Det är mycket viktigt att du skickar med betyg och intyg för att vi ska kunna behandla din ansökan.

Kursmål

Vårt mål är att du efter ett år på allmän kurs år 1:

 • Har fått bättre självförtroende vad gäller studier.
 • Skaffat dig studievana, motivation och de behörigheter som krävs för att söka vidare till Allmän kurs år 2 där du kan fortsätta dina studier på gymnasienivå. Du kan också söka vidare till Komvux eller till någon annan folkhögskola.
 • Har lärt dig mer om dig själv
 • Har förbättrat din förmåga att arbeta i grupp och lärt dig mer om hur du fungerar i samarbete med andra människor
 • Har fått fler perspektiv på och ökad kunskap om samhället och människorna som lever i det.
 • Har blivit bättre på att skriva och läsa på svenska och engelska
 • Har lärt känna många nya människor och nya tankar och åsikter.

Ansök direkt här!

Kursinformation

Studietakt

100 % (1-2 år).

CSN-nivå

Grundskolenivå.

Kurstid

9 januari 2020 - 10 juni 2020.
17 augusti 2020 - 18 december 2020.

Avgifter

Bekräftelseavgift: 500 kr. Bekräftelseavgift räknas som ett förskott på terminsräkningen.
Läromedel och förbrukningsavgift: 
1100 kr per termin. Här ingår bl.a. lån av böcker och annat pedagogiskt material, studiebesök, försäkring, internet, kopiering, temadagar och andra skolgemensamma arrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.

Ansökan

Ansök senast 15 november.

Bifoga till ansökningshandlingarna:

 • Personbevis.
 • Grundskole- och gymnasiebetyg.
 • Intyg från folkhögskola eller arbetsgivare.
 • Ett brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Antagningsvillkor

Se informationstexten ovan.

Informationsträff

Infoträff 1: Tisdag 5 november, kl. 15-17.
Infoträff 2: Tisdag 26 november, kl. 15-17.

Kursansvarig 

Fredrik Carlsson
fredrik.carlsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Information om ansökan och antagning

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

Ansök direkt här!

Möt en i personalen

Fredrik Carlsson

Lärare på allmän kurs och konstkursen

Läs mer om

Senaste inläggen

Louise Halvardsson kommer med ny roman

Louise Halvardsson gick på Jakobsbergs Folkhögskolas författarskola första gången 2002–2003. Hösten 2017 kom hon tillbaka och gick den nätbaserade kursen "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur då hon jobbade med boken "Punkpoet med svensk brytning". Romanen, som nu kommer ut på Belletrist Publishing, är en uppföljare till hennes prisbelönta debut "Punkindustriell hårdrockare med attityd" (Författarhuset, 2007). Stockholmsreleasen hölls på Big Ben.Läs mer

Jag vill att det ska vara på riktigt

Ola Julén (1970–2013) hann ge ut två verk under sin livstid: ”Orissa” (Ink förlag 1999) och ”400” (Basilisk forlag 2001). Det är nu 20 år sedan den kultförklarade debuten och 28 år sedan han gick på Jakobsbergs folkhögskola (1990–1991).

Med anledning av detta bjuder vi nu in till en kväll om Ola Julén och hans författarskap. Måndag 18/11, kl. 18.00 på Jakobsbergs Folkhögskola.

Medverkande: Marie Lundquist, Christer Boberg, Hanna-Linnea Rengfors och Jonas Ask samt deltagare från författarskolans grundkurs.Läs mer

Skrivlivet Ny podd med Sara och Linda

Linda Jones och Sara Köhler möttes på Jakobsbergs folkhögskola. Där blev de vänner och kollegor. Nu har de skapat sin egna skrivarpodd. Det första avsnittet handlar om skrivarkurser och särskilt den de gick tillsammans på JF: "Skriv!–Projekt: Skönlitteratur". Vi hörde av oss till Sara och ställde några korta frågor om podden och skrivlivet.Läs mer

Senaste nytt

Sista ansökningsdag vårtermin 2020.

Fredag 15 november är sista dag för att ansöka till de kurser som startar i januari 2020. På kursernas sidor läser du om hur du ansöker, vad din ansökan ska innehålla och hur du skickar in den digitalt.
Varmt välkommen till Jakobsbergs Folkhögskola!Läs mer

Tiden stod stilla när Jens Liljestrand pratade om Vilhelm Moberg

Föreläsningen om boken ”Mannen i skogen”: en biografi om författaren Vilhelm Moberg fängslade unga och äldre. Med kontrastrikedom porträtterades författaren som både den ”store”- samt den ”jobbiga” Vilhelm Moberg. Jens Liljestrands dramatisering bjöd publiken på skratt och allvar.Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Till bloggen
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss