Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

På gång

Kalendarium

13 september

17:30

Styrelsemöte JF

27 september

13:00

 Britas café

2 oktober

17:30

Föreningsmöte JF

2 oktober

18:30

Kvällsföreläsning. Ola Larsmo pratar om boken Swede Hallow

21 oktober

13.00

Järfälla Jazzfestival

23 oktober

18:30

Jonathan Leman föreläser om modern högerextremism

27 november

18:30

Alexandra Sundqvist om Barbro Hörberg

7 december

19:00

Dagens självständighetsrörelser: populism eller demokrati

Öppna föreläsningar

Välkommen till våra öppna föreläsningar på Jakobsbergs folkhögskola i samarbetet med ABF Norra Stockholms Län. Ta tillfället i akt att lyssna på en intressant föredragshållare!

Vi möts i biblioteket eller Höga salen. Alla föreläsningar är kostnadfria.

Nedan kan du läsa om våra föreläsare under hösten:


Ola Larsmo pratar om boken Swede Hallow

Ola Larsmo. Fotograf Christine Olsson

Ola Larsmo. Fotograf Christine Olsson

2 oktober 18.30

Ola Larsmo pratar om boken Swede Hallow.

”Swede Hollow” är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället – illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. 

Läs mer om boken här.


Jonathan Leman föreläser om modern högerextremism

Höga salen
23 oktober 18.30

Jonathan Leman föreläser om den nutida europeiska extremhögerns utveckling, idéer och strategier. Under föreläsningen görs nedslag i ett antal länder för att se likheter och skillnader mellan olika högerextrema partier och deras eventuella kopplingar till Sverige.

Jonathan Leman är utbildare på EXPO.

Kom till denna viktiga föreläsning du också!

Jonathan Leman

Jonathan Leman


Alexandra Sundqvist om Barbro Hörberg

Alexandra Sundqvist Foto Sara-Moritz

Alexandra Sundqvist Foto Sara-Moritz

Höga salen
27 november 18.30

Alexandra Sundqvist, kulturjournalist, pratar om sin biografi om Barbro Hörberg, Med ögon känsliga för grönt.

Alexandra är från Boden men numera bosatt i Stockholm. Hon är kulturjournalist och har skrivit om musik, litteratur, serier och film i dagspress och magasin sedan 2004 för bland andra DN, Expressen och Sonic.

I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom det egna privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.

Här får vi följa den unga Barbro på hennes resa ut i efterkrigstidens Europa där hon som tonåring upptäcker musikens betydelse, och vidare genom livet som hårt slitande artist. Hon hann ge ut fem egna LP-skivor och samarbeta med många av våra mest folkkära artister och författare, som Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forssell, Beppe Wolgers och Povel Ramel innan hon gick bort 1976 endast 43 år gammal.

Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt är hennes författardebut och den första biografin om Barbro Hörberg.


Dagens självständighetsrörelser: populism eller demokrati

Höga salen
7 december 19.00

Välkommen till ett öppet samtal om självständighetsrörelser i Euroba och Mellanöstern.

Deltagare:

Anna Sundström
Generalssekreterare för Olof Palmes Internationella Center

Mathias Tegnér
Riksdagsledamot, Socialdemokraterna i Stockholms län


Ansök till våren senast 15 november

Flera spännande kurser startar 8 januari 2018

(NY) Skriv!–Projekt: Facklitteratur, Skriv–Projekt: Skönlitteratur, Bli klar med gymnaiset, Journalistik!–Frilans, Journalistik!–Radio, Podd, Bättre svenska, Konst!–Projekt, Naturbasår: Preparandtermin, seniorkurser.

Läs mer

Möt en i personalen

Stefan Bohlin

Lärare på Personlig Tränare, naprapat

Läs mer om

Senaste nytt

Min Palm - nr 2

Jag hade just flyttat till Södertälje när jag i DN fick se en notis om ett berättarkafé på Skeppsholmen, anordnat av en förening som hette Liv i Sverige. Det här var någon gång i mitten av 80-talet. Läs mer

Ny kurs Skriv!–Projekt: Facklitteratur

Som den första folkhögskolan i Sverige startar Jakobsbergs Folkhögskola nu en distanskurs i att skriva fackbok: "Skriv!–Projekt: Facklitteratur". Sista ansökningsdag: 15 november 2017. Kursstart: 8 januari 2018.

Kursen, som kommer att ledas av Jonas Ask och Lisa Boda, går ut på att realisera och jobba med en egen fackbok. Du får bland annat individuell texthandledning, regelbundna respons- och textsamtal tillsammans med andra kursdeltagare, författarcoaching, webbinarier, videoföreläsningar, författarbesök, två träffar på skolan med god mat, härlig och inspirerande gemenskap och lärorika övningar och seminarier och mycket, mycket mer.

På kursens sida kan du läsa närmare om vad den innebär och där kan du också direkt skicka in din ansökan. (Klicka på länken här nedan.)

Vad är en fackbok?
Alla manus som inte ska bli romaner, poesiböcker eller teater/film är välkomna! Din fackbok kan i princip handla om vad som helst. Du kan till exempel skriva en reportagebok, en essäsamling, en biografi (ej memoar/självbiografi), en historisk bok, en debattbok, en bok om att skriva eller om träning, odling, mat, psykologi, personlig utveckling, religion, mat eller fladdermöss! 

• Skicka in din ansökan senast 15 november via sökformuläret på hemsidan (via länken här nedan).

Har du några frågor eller vill rådgöra med oss kring ansökan så är det bara att mejla eller ringa direkt till Jonas eller Lisa (för kontaktuppgifter klicka på namnen här nedan).

Du är varmt välkommen med din ansökan!
Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • RSS
 • Kontakta oss