Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

På gång

Kalendarium

12 mars

18:30

Drömmen om Europas förenta stater.
Författaren och journalisten Per Wirtén har rest med tåg genom Europa. I sin senaste bok spanar han efter ”Drömmen om Europas förenta stater”. 

26 mars

18:30

Almare Stäket – en djupdykning i Sveriges förflutna.
Kvällsföreläsning med Dick Harrison och Iréne Seth.

16 april

17:30

Årsmöte 2018

16 april

18:30

Sven-Olov Karlsson, författare och tidigare elev på skolan,  föreläser om sin bok om den stora skogsbranden i Västmanland 2014 - Brandvakten. Boken nominerades till Augustpriset för årets fackbok 2017.

21 april

 

Göran Palm-seminarie.

18 maj

 

JF-dagen


Öppna föreläsningar

Välkommen till våra öppna föreläsningar på Jakobsbergs folkhögskola i samarbetet med ABF Norra Stockholms Län. Ta tillfället i akt att lyssna på en intressant föredragshållare!

Vi möts i biblioteket eller Höga salen. Alla föreläsningar är kostnadfria.

Nedan kan du läsa om våra aktuella föreläsningar.


Drömmen om Europas förenta stater

Per Wirtén. Foto: Johanna@hanno.se

Per Wirtén. Foto: Johanna@hanno.se

12 mars 18.30

Författaren och journalisten Per Wirtén har rest med tåg genom Europa. I sin senaste bok spanar han efter ”Drömmen om Europas förenta stater”. Det är också temat för hans föreläsning på Jakobsbergs Folkhögskola, måndag 12 mars kl 18.30.

Hjärtligt välkommen till en spännande kväll med en högaktuell föreläsare!


Almare Stäket – en djupdykning i Sveriges förflutna

26 mars 18:30

Kvällsföreläsning med Dick Harrison och Iréne Seth

Få platser i Sverige har haft lika stor betydelse för vår historia som ön och vattenlederna vid Almare Stäket. Här utkämpades krig och inbördeskrig redan under äldre medeltid, och här gjordes banbrytande vetenskapliga upptäckter. Att lära sig om denna plats är som att göra en djupdykning i landets förflutna.

Måndag 26 mars får vi veta mer om detta spännande ämne. Då föreläser Dick Harrison och Iréne Seth på Jakobsbergs Folkhögskola om denna plats.

Dick Harrison är historieprofessor i Lund. Iréne Seth bor på Almare Stäket och hennes släkt har en lång historia i området.


Sven-Olov Karlsson föreläser om boken Brandvakten

Sven-Olov Karlsson

Sven-Olov Karlsson

16 april 18.30

Sven-Olov Karlsson, författare och tidigare elev på skolan, föreläser om sin bok om den stora skogsbranden i Västmanland 2014 - Brandvakten.

Karl Sven Olov Karlsson, född 30 juli 1971 i Norberg i Västmanland, är en svensk författare och journalist.

Debuten skedde med Italienaren 2003, en delvis självbiografisk roman som från början skrevs för att bearbeta känslorna efter faderns sjukdom och död. Angående det självbiografiska innehållet sade dock Sven Olov Karlsson att "Jag öste på med sanningar och lögner och våldsamma överdrifter och rent hittepå, långt bortom vad som kan kallas självbiografiskt.

År 2008 utkom hans andra roman, Amerikahuset. I pocketutgåvan av samma bok, som utgavs 2009, ingick även novellen En tur på sjön. År 2008 utkom även den fotoillustrerade reportageboken Svenska ödehus (tillsammans med Philip Pereira dos Reis). År 2011 gav de även ut en andra fotoillustrerad reportagebok tillsammans, Svenska ödehus 2

Sedan hösten 2010 är Sven Olov Karlsson regelbunden frilansmedarbetare på Land Lantbruk, Expressens kultursidor, som litteraturkrönikör och recensent. Han är även kåsör hos Radio Västmanland.

Sven Olov Karlssons tredje roman Porslinsfasaderna utkom i april 2013. Den nominerades till Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Juryns kommentar löd "Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet".

År 2015 kom Sven Olov Karlssons första novellsamling, Västmanland. Den nominerades till Tidningen Vi:s litteraturpris 2015.

År 2017 utkom reportageboken Brandvakten. En bok om den historiskt stora skogsbranden i Västmanland år 2014. Boken har beskrivits som "en av årets viktigaste böcker" och författaren har uppmärksammats för sin djupgående research - "en journalistisk noggrannhet som imponerar". Brandvakten blev nominerad till Augustpriset i kategorin "Årets svenska fackbok".


Ansök till hösten senast 15 april

Höstens kurser börjar 20 augusti 2018

Kurser på Jakobsbergs Folkhögskola

Läs mer

Möt en i personalen
Angeli Sjöström Hederberg

Angeli Sjöström Hederberg

Lärare på Kooperativt ledarskap

Läs mer om

Senaste nytt

Kock/Köksansvarig sökes till Jakobsbergs folkhögskola

Jakobsberg folkhögskola erbjuder en heltidsanställning som innehåller ett förmånligt kollektivavtal, friskvårdsbidrag samt bra arbetstider och individuell lönesättning. Vi söker dig som är flexibel, kreativ och som brinner för måltider.Läs mer

Medlemsbrev mars 2018

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • RSS
 • Kontakta oss