Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

På gång

Kalendarium

12 mars

18:30

Drömmen om Europas förenta stater.
Författaren och journalisten Per Wirtén har rest med tåg genom Europa. I sin senaste bok spanar han efter ”Drömmen om Europas förenta stater”. 

26 mars

18:30

Almare Stäket – en djupdykning i Sveriges förflutna.
Kvällsföreläsning med Dick Harrison och Iréne Seth.

16 april

17:30

Årsmöte 2018

16 april

18:30

Skogsbranden i Västmanland – i sak, i språk, i bok Kvällsföreläsning med författaren Sven Olov Karlsson.

21 april

12:00

Göran Palm-seminarie.

18 maj

14:00-
17:30

JF-dagen


Öppna föreläsningar

Välkommen till våra öppna föreläsningar på Jakobsbergs folkhögskola i samarbetet med ABF Norra Stockholms Län. Ta tillfället i akt att lyssna på en intressant föredragshållare!

Vi möts i biblioteket eller Höga salen. Alla föreläsningar är kostnadfria.

Nedan kan du läsa om våra aktuella föreläsningar.


Drömmen om Europas förenta stater

Per Wirtén. Foto: Johanna@hanno.se

Per Wirtén. Foto: Johanna@hanno.se

12 mars 18.30

Författaren och journalisten Per Wirtén har rest med tåg genom Europa. I sin senaste bok spanar han efter ”Drömmen om Europas förenta stater”. Det är också temat för hans föreläsning på Jakobsbergs Folkhögskola, måndag 12 mars kl 18.30.

Hjärtligt välkommen till en spännande kväll med en högaktuell föreläsare!


Almare Stäket – en djupdykning i Sveriges förflutna

26 mars 18:30

Kvällsföreläsning med Dick Harrison och Iréne Seth

Få platser i Sverige har haft lika stor betydelse för vår historia som ön och vattenlederna vid Almare Stäket. Här utkämpades krig och inbördeskrig redan under äldre medeltid, och här gjordes banbrytande vetenskapliga upptäckter. Att lära sig om denna plats är som att göra en djupdykning i landets förflutna.

Måndag 26 mars får vi veta mer om detta spännande ämne. Då föreläser Dick Harrison och Iréne Seth på Jakobsbergs Folkhögskola om denna plats.

Dick Harrison är historieprofessor i Lund. Iréne Seth bor på Almare Stäket och hennes släkt har en lång historia i området.


Sven-Olov Karlsson föreläser om boken Brandvakten

Sven-Olov Karlsson

Sven-Olov Karlsson

16 april 18.30

Skogsbranden i Västmanland – i sak, i språk, i bok Kvällsföreläsning med författaren Sven Olov Karlsson.

För några år sedan härjades Västmanland av en förödande skogsbrand. Författaren och Journalisten Sven Olov Karlsson hörde till de som drabbades. Han har nyligen gett ut boken Brandvakten, som även nominerats till Augustpriset.
Måndagen 16 april kl 18.30 föreläser han på Jakobsbergs Folkhögskola – om branden och om sitt arbete med boken. Sven Olov Karlsson hör till de mest uppmärksammade författarna i sin generation och har tidigare studerat på Jakobsbergs Folkhögskola.

Karl Sven Olov Karlsson, född 30 juli 1971 i Norberg i Västmanland, är en svensk författare och journalist.

Debuten skedde med Italienaren 2003, en delvis självbiografisk roman som från början skrevs för att bearbeta känslorna efter faderns sjukdom och död. Angående det självbiografiska innehållet sade dock Sven Olov Karlsson att "Jag öste på med sanningar och lögner och våldsamma överdrifter och rent hittepå, långt bortom vad som kan kallas självbiografiskt.

År 2008 utkom hans andra roman, Amerikahuset. I pocketutgåvan av samma bok, som utgavs 2009, ingick även novellen En tur på sjön. År 2008 utkom även den fotoillustrerade reportageboken Svenska ödehus (tillsammans med Philip Pereira dos Reis). År 2011 gav de även ut en andra fotoillustrerad reportagebok tillsammans, Svenska ödehus 2

Sedan hösten 2010 är Sven Olov Karlsson regelbunden frilansmedarbetare på Land Lantbruk, Expressens kultursidor, som litteraturkrönikör och recensent. Han är även kåsör hos Radio Västmanland.

Sven Olov Karlssons tredje roman Porslinsfasaderna utkom i april 2013. Den nominerades till Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Juryns kommentar löd "Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet".

År 2015 kom Sven Olov Karlssons första novellsamling, Västmanland. Den nominerades till Tidningen Vi:s litteraturpris 2015.

År 2017 utkom reportageboken Brandvakten. En bok om den historiskt stora skogsbranden i Västmanland år 2014. Boken har beskrivits som "en av årets viktigaste böcker" och författaren har uppmärksammats för sin djupgående research - "en journalistisk noggrannhet som imponerar". Brandvakten blev nominerad till Augustpriset i kategorin "Årets svenska fackbok".


Plugga på distans!

Sök Allmän kurs – gymnasiestudier på distans (50%)

Vill du prova på Allmän kurs men är tillfälligt förhindrad att studera på dagtid? Oavsett gymnasienivå har du möjlighet att börja läsa Allmän kurs på halvtid under ett år.
Skicka in din ansökan senast 15 juni 2018.

Läs mer och ansök här

Möt en i personalen
Morgan Sundell

Morgan Sundell

Svensklärare på Allmän kurs

Läs mer om

Senaste nytt

Den befriade familjen - författarföreläsning av Josefin Olevik

Fredag 18 maj 14.00 Jakobsbergs folkhögskola

För hundra år sedan lämnade ensamstående mödrar bort sina spädbarn till änglamakerskor, som lät dem förtvina bakom stängda dörrar. Idag går kvinnor till sitt närmaste sjukhus för att genom landstinget få spermier och bli mödrar på egen hand.

Mycket har hänt det senaste seklet.

Kvinnorna har lämnat köket, slagit sig in på arbetsmarknaden och tagit makten över sina liv och livmödrar. Det är väl helt naturligt att de skaffar barn också, utan att ta hjälp av en man, eller?Läs mer

Intervju med Ola Larsson – om tyranni, demokrati och skolans nya distanskurs i att skriva fackbok

Vad kan vi göra för att värna demokratin i Sverige och världen?
Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • RSS
 • Kontakta oss