Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Kontakta oss

Konstkursen – grundkursterminen

Det här är en termin för dig som vill prova på många olika konstnärliga uttryck. Genom studiebesök och handledning från lärarna får du en orientering inom konstfältet.

Konsten i dag är gränslös. Måleri, bild, arkitektur, mode, skulptur och reklam pulserar i varandra.

De kunskaper du som deltagare får under terminen, skapar möjligheter att hitta din egen plattform att verka ifrån – oavsett om du väljer att söka vidare inom det konstnärliga området eller går vidare till något helt annat.

Undervisningen sker i veckoblock, oftast i en eller tvåveckorsperioder. I ateljén på Jakobsbergs Folkhögskola leder de yrkesverksamma konstnärerna Humlan Lange och Eva Jacobson undervisningen.

Vi arbetar med olika material som berör det konstnärliga arbetet, såsom blyerts, kol, collage, akvarell, tusch, tempera, olje- och akrylfärg, digital bild och video, ljud, text och 3dim.

I undervisningen utgår vi från modell, stilleben och andra fria, men bestämda uppgifter. Konkreta samtal förs hela tiden om ditt arbete och hur det utvecklas.

Vi arbetar med olika projekt och tar del av Stockholms konstliv, ser utställningar och besöker museer. Kunskaper om hur konstnärer har arbetat och arbetar i dag, hur ismer uppstått och hur konsten alltid genererat ny konst och inte bara uppstått ur tomma intet ger vägledning för ditt eget forskningsarbete.

När du lämnar skolan ska du ha tillägnat dig nya insikter om dig själv och det kreativa tänkandet.

» Besök oss på Facebook.

I kursen ingår visst material, vilket betyder att ett grundmaterial kommer att finnas, men att du kan komma att behöva komplettera detta utifrån de material du själv väljer att fortsätta arbeta med.

 • Kursen är studiemedelsberättigade.
 • Som deltagare delar du ateljé med övriga kursdeltagare.
 • Du har tillgång till ateljén dygnet runt.
 • Skollunch äter vi alla dagar utom de heldagar vi gör studiebesök.

Efter utbildningen

Om du känner dig fortsatt intresserad av konst och vill fördjupa dig i ett projekt kan du söka till Konstkursens – projekttermin. Kursen startar i januari 2017.

» Läs mer om kursen Konstkursens – projekttermin

Vi vill gratulera våra elever som gått vidare till högre utbildningar som t.ex:

Bildlärarinstitutet, Idun Lovén, Pernbys målarskola, Gerlesborgsskolan och Nyckelviksskolan.

Kursinformation

Studietakt

100 % (1 termin)

Kurstid

21 augusti - 22 december 2017

Avgifter

Antagningsavgift: 500 kr. Antagningsavgiften räknas som ett förskott på terminsräkningen och återbetalas inte om du inte börjar kursen.
Material och förbrukningsavgift: 4478 kr per termin. Här ingår visst material, studiebesök, kopiering, försäkring, temadagar och andra gemensamma skolarrangemang.
Lunch- och fikakostnad: 59 kr per undervisningsdag.

Ansökan

Ansök via vår hemsida senast 15 april.

Intervju

Alla som söker Konsterminen blir kallade till intervju måndagen den 2 maj. Reservera dagen redan nu, mer specifika tider kommer senare.

Till intervjun/informationen vill vi att du tar med dig dina arbetsprover (max 5 st). Det kan vara målningar, teckningar, skulpturer eller fotografier/utskrifter.
Vi startar med en kort information, där vi presenterar skolan och kursen, och det finns plats att ställa frågor. Därefter tittar vi lärare igenom dina arbetsprover tillsammans med dig. Dina arbetsprover tar du med dig när du går.

Vi bjuder på kaffe eller te och en kaka.

Öppen dörr

Datum ej bestämt.

Kursansvarig

Humlan Lange
humlan.lange@jakobsbergsfolkhogskola.se

Mer information

» Allmän information för alla kurser.

» Dokument för studerande.

» Vi samarbetar med Studentum.se

Ansök direkt här!

Möt en i personalen
Humlan Lange

Humlan Lange

Kursansvarig på konstkurserna

Läs mer om

Senaste nytt

Lars Gustafsson j:r 91 år gammal avled på julafton

Minnesord - Lars Gustafsson j:r

På julafton avled Lars Gustafsson j:r 91 år gammal. Lars var medlem i Föreningen Jakobsbergs folkhögskola i nära 70 år. Ingen annan har haft ett så långt medlemskap och ingen annan har heller varit så närvarande i folkhögskolans verksamhet som Lars under decennier. Han var också styrelseledamot under några år i början av 1970-talet, liksom sin far på 1940- och 50-talet.

Lars Gustafsson j:r och hans far, Lars Gustafsson, båda mycket framträdande och ledande kommunalpolitiker i Järfälla för socialdemokraterna, kan förknippas med Jakobsbergs folkhögskola under hela skolans historia. Det var skolans grundare och första rektor, Karl Petander, som uppmuntrade några elever och deras vänner att starta ett kooperativt jordbrukslag i Jakobsbergs gårds ekonomibyggnader för att praktisera de kooperativa idéerna som var grunden för Jakobsbergs folkhögskola. Verksamheten pågick under åren 1921-25. Så lockades Lars Gustafsson (s:r) att flytta till Järfälla och då inleddes, efter en kortvarig utflyttning, också hans politiska arbete för kommunen. Läs mer

Jakobsbergs folkhögskola söker en ekonom till ledningsgruppen

Din profil kan se ut på lite olika sätt men i grunden har du en akademisk utbildning i ekonomi. Du har erfarenhet från operativt ekonomiarbete och har haft helhetsansvar för en organisations/ett företags ekonomi. Du har dessutom erfarenhet från minst ett av följande områden: arbetsledning, uthyrningsverksamhet och folkbildning. Läs mer

 • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • RSS
 • Kontakta oss