• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Susanna Alakoski förespråkar skrivarskolor

Publicerad 2014-10-08

I måndags kväll gästade författaren Susanna Alakoski skolan för att tala om sin senaste bok. Under en dryg halvtimme fängslade hon ett fyrtiotal åskådare med berättelser från sitt eget liv.

Oktobermörkret har redan börjat lägga sig kring skolans byggnader när Susanna Alakoski tar plats i Höga salen. Det är i just det mörkret och kylan som hennes senaste bok och kvällens föredrag tar avstamp.

Självbiografin ”Oktober i Fattig-Sverige” är en gripande berättelse om fattigdom i Sverige, då som nu. På ett mycket personligt plan fångar hon sin publik genom att läsa högt ur den nya boken. Alakoski kommer själv från en fattig barndom och har sökt svar om den i journaler om henne själv och sina föräldrar. Fattigdom är något som länge har fascinerat Alakoski och det är också det som är den röda tråden genom många av hennes böcker.

Oktober i Fattig-Sverige är hennes första direkt självutlämnande bok. Enligt henne är det viktigt att kunna prata om det som varit jobbigt i livet.

Susanna Alakoskis första aktiva handling för att bli författare var just en skrivarkurs på en folkhögskola, något hon ser på med positiva ögon. Vägen till att lyckas menar hon handlar mest om en själv och hur mycket tid man vill lägga ner. Att en god möjlighet till att få göra det kan vara just en folkhögskola.

- Jag förespråkar skrivarskolor! säger hon.

Frida Samuelsson

Möt en i personalen

Sara Villius

Kursansvarig för Skriv! – Poesi, prosa, dramatik.

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss