• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Medlemsbrev nr 17, december 2014

Publicerad 2014-11-30

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!

Nu närmar sig julen…

Skolan har haft en bra höst. Kärnverksamheten, de långa närkurserna, står stadigt på vår kulle tack vare fantastiska kursdeltagare och personal. Dessutom har samarbetet med arbetsförmedlingen fortsatt i form av en Studiemotiverande kurs och – för första gången - en Etableringskurs, som vänder sig till nyanlända flyktingar. Eftersom vi i höst också har en Allmän kurs med inriktning mot svenska som andraspråk, har alltså världen återigen flyttat in på skolan. Åtminstone finns hela underbara brokiga Sverige på plats.

Hösten i Europa och Sverige har tyvärr präglats av att angreppen på just mångfalden stått som spön i backen. Därför känns det bra att kunna berätta om att skolan medverkar i ett flerårigt fortbildningsprojekt om mänskliga rättigheter. Och att deltagarprojektet Inkludera mera varit aktivt även under hösten.  

Kooperativt ledarskap är en flexibel (distans med 2-3 träffar per termin) långkurs som vi under hösten ger i samarbete med Coompanion. Kursen är ett resultat av tidigare föreningsdiskussion om att knyta an till den kooperativa tråden.

Byggnader och mark

Lagom till att vintermörkret sänker sig har vi nu installerat en fast utomhusbelysning i lindallén ner mot Viksjöleden. Den är framprovad i samverkan med kulturhistorisk expertis och belyser såväl gångväg som trädkronor och skapar ytterligare karaktär åt parken.

Ner mot järnvägen och Järfällavägen har folkhögskolan sålt en liten markremsa till Trafikverket/kommunen i samband med utbyggnad av järnvägsspåren och omgörning av gång- och cykelväg. I köpeavtalet har vi fått med att köparen fyller ut den svacka som funnits på ängen sedan fjärrvärmeledningar lades ner på vår mark för flera decennier sedan. Nu kan det bli den slåtteräng vi länge velat åstadkomma på markområdet.

Planering pågår för omputsning av huvudbyggnadens fasad och ommålning av tak som ska ske under kommande sommar.

…och ett nytt år

Under hösten har vi haft en personaldag om framtiden som för skolan bland annat kommer att innefatta mer uthyrning av lokaler och försäljning av mat. Glöm inte bort att ni kan äta lunch på skolan för 70 kr.

Seniorkurser startar nu i slutet av januari: profilerna Läs och Skriv!, De nya filmerna och Hälsoinspiration. Se vidare på hemsidan, där finns också information om hur man kan anmäla sig för deltagande.

Även denna vår kommer de flexibla halvtidskurserna Frilansreporter och Skriv! – Projekt att köra igång. Dessutom startar vi kursen Radioreportage i januari.

Årsmötet 20.4 2015

Årsmötet 2014 äger rum måndagen den 20 april, prel. tid 17.30. Vi återkommer senare med föreläsare för årsmötet och för resten av våren.

Motioner till RIOs vårkongress

Inför RIO-kongressen handlar motion om flyktingförläggningar och folkhögskolor och den andra om att hitta regionala former för att folkbilda nyanställda lärare.

Sommarkurs 2015

Vecka 25, 15-18/6, kommer vi ha sommarkurser i skrivande, reportage, konst, yoga och hälsa här på skolan. Mer om dem kan man läsa på vår hemsida: http://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/

Medlemsavgift för 2015

Med detta medlemsbrev medföljer inbetalningskort för medlemsavgiften för 2015. Enskild medlem: 100 kr till plusgirokonto 7 17 51 – 2.  Organisation: 400 kr. Vi hoppas att du vill fortsätta att vara med oss och driva Jakobsbergs Folkhögskola och utveckla skolan till ett kulturcentrum!

 

Många hälsningar

Göran Hillman, ordförande                                       Ola Larsson, rektor

Har du e-post?                                                                                                                         

I så fall vill vi gärna ha den för att kunna förbilliga våra utskick och kanske komma med påminnelser om olika arrangemang. Meddela den i så fall till nedanstående e-postadress.

Besök hemsidan

Här finns aktuell information om folkhögskolan och föreningen, t.ex. de öppna föreläsningar vi arrangerar tillsamman med ABF på kvällstid. Adressen är: www.jakobsbergsfolkhogskola.se

Kontakta oss:

Ola Larsson, rektor: tel. , 070-35 73 814, e-post ola.larsson@jakobsbergsfolkhogskola.se Jakobsbergs folkhögskola, Box 161, 177 23 Järfälla

Göran Hillman, ordförande: tel. 08-580 347 21, 070-491 71 70, e-post goran.hillman@swipnet.se  Skogsvägen 22, 177 40 Järfälla

AnnKatrin Westerlund, vice ordförande: tel. 070-002 7215, e-post annkatrin.westerlund@gmail.com  

Möt en i personalen

Kjell Johansson

Styrelseledamot

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

19 mars: Elinor Odeberg föreläser om inflationsbekämpning

Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna. Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss