• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Medlemsbrev nr 16, september2014

Publicerad 2014-09-19

Välkommen till föreningsmöte måndag 6 oktober.

Bäste medlem i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola!

Måndag den 6 oktober kl. 17.30 äger höstens föreningsmöte rum. Vi l informerar om aktuella frågor, kursstart, nya kurser, om den underhållsplan som styrelsen fastställt, om de projekt som är på gång kring fasadrenovering, belysning i parken mm. Vi vill också göra ett kompletteringsval till styrelsen.

Direkt efter föreningsmöte, kl. 18.30, kommer Susanna Alakoski och berättar om sitt författarskap och om sin senaste bok ”Oktober i Fattigsverige”. 2006 gjorde hon en succéartad debut med romanen ”Svinalängorna” (även filmad), som belönades med Augustpriset. ”Håpas du trifs bra i fengelset” kom 2010.

KURSSTART OCH NYTT I VERKSAMHETEN

På skolan har vi 170 deltagare på våra långa närkurser. Därutöver gästas skolan då och då av deltagare från våra flexibla kurser (distanskurser), seniorkurserna och av konferensdeltagare. Det betyder att vi här på Jakobsbergs folkhögskola har chans att möta många nya spännande människor i höst. Förutom vår matsal kan mötena äga rum i det nya biblioteket som är bemannat måndagar och onsdagar. Himlens entré har också förvandlats till kafé med hjälp av Järfälla  - dagliga verksamheten som för skolans personal, deltagare och besökare serverar smörgåsar och hembakt fikabröd till modesta priser. Välkomna förbi.
Vår nya Allmänna kurs – bas och svenska (sas) har 14 deltagare, varav några är ensamkommande flyktingungdomar.

Vår andra nya kurs med 24 deltagare heter Kooperativt ledarskap och är en flexibel kurs som vi ger tillsammans Coompanion, som praktiskt arbetar med nykooperation i Sverige. Därmed knyter vi tillbaka till de kooperativa idéer som en gång i tiden grundade och formade skolan.

I dagarna arbetar vi tillsammans med arbetsförmedlingen för att rekrytera cirka 12+12 deltagare till höstens Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) och till Etableringsprojektet. SMF vänder sig till unga arbetslösa som saknar gymnasiebehörighet medan Etableringsprojektet vänder sig till nyanlända flyktingar.

NY PERSONAL

Vid halvårsskiftet gick Holger Nilén i pension efter att ha arbetat på främst reportagekursen. Han arbetar vidare med seniorkursen och är i höst också ansvarig för Reportage – praktikterminen.
Nya lärare inför årets läsår är svenskläraren Morgan Sundell som har kursansvaret för Allmän kurs – sas och Mikaela Schain som förestår Allmän kurs – bas och SMF-kursen.

BYGGNADER OCH PARK

Tak och fasadrestaurering av Himlen sköts upp till 2015 för att det var möjligt och för att byggprocessen annars skulle bli stressig. Rektor och konsultfirman driver processen vidare.
Istället har sommarens byggprojekt handlat om att byta ut den äldre och förbrukade ventilationsanläggningen i Valhall. Den nya ventilationsanläggningen möjliggjorde årets verksamhetsutvidgning.

Just nu inväntar vi ett positivt besked från vår bygglovsansökan som innehåller belysning av lind-allén utanför administrationsbyggnaden.
Äntligen har vi nu konsultens Peter Nergårdhs digitala underhållsplan på plats, som ska underlätta för styrelse, rektor och fastighetsgruppen att fatta beslut kring framtida fastighetsunderhåll.

Vision – vår framtida folkhögskola

Arbetet med en vision för skolan har fortsatt och diskuteras fortlöpande i styrelse och bland personal. Mer information kommer på föreningsmötet.

FÖRELÄSNINGAR I HÖST

Måndag 6 oktober kl. 18.30: Susanna Alakoski talar utifrån sin bok Oktober i Fattig- Sverige.  Efter valet frågar sig Susanna om man kan bli socialt sjuk på samma sätt som man kan bli fysiskt och psykiskt sjuk? I så fall, kan man då bli socialt frisk?
Måndag 10 november kl. 16.30 OBSERVERA TIDEN!: Författaren Malin Isaksson och skolans före detta kursdeltagare och lärare berättar om sin första vuxenroman Människor som ljuger. Hon kommer även in på själva skrivprocessen som hon enligt egen utsaga ”ömsom flög och ömsom svettade mig igenom”.
Måndag 24 november kl 18.30: Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson föreläser utifrån sin nya bok  Vår tid är nu – 10 hoppfulla perspektiv på klimatkrisen.

Många hälsningar
Göran Hillman, ordförande         Ola Larsson, rektor

Har du e-post?                                                                                                                          
I så fall vill vi gärna ha den för att kunna förbilliga våra utskick och kanske komma med påminnelser om olika arrangemang. Meddela den i så fall till nedanstående e-postadress.

Besök hemsidan

Här finns aktuell information om folkhögskolan och föreningen, t.ex. de öppna föreläsningar vi arrangerar tillsamman med ABF på kvällstid. Adressen är: www.jakobsbergsfolkhogskola.se
Kontakta oss:
Ola Larsson, rektor: tel. 070-35 73 814, e-post ola.larsson@jakobsbergsfolkhogskola.se  Jakobsbergs Folkhögskola, Box 161, 177 23 Järfälla
Göran Hillman, ordförande: tel. 08-580 347 21, 070-491 71 70, e-post goran.hillman@swipnet.se Skogsvägen 22, 177 40 Järfälla
AnnKatrin Westerlund, vice ordförande: tel. 076-908 27 12, e-post annkatrin.westerlund@gmail.com   

Möt en i personalen
Camilla Italiener, lärare Hälsoutvecklare, allmän kurs

Camilla Dahlin Italiener

Kursansvarig på hälsoutvecklare och kurator

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss