• Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss

Med svängiga rytmer och vårblommor på Sergels torg

Publicerad 2014-04-03

Lördagen den 29 april samlades deltagare och lärare från Jakobsbergs Folkhögskola mitt i Stockholm för att uppmärksamma Folkhögskolans dag. Solen sken och trummorna från sambaorkestern lockade till sig många nyfikna.

Klockan är kvart i tio när representanter från Jakobsbergs Folkhögskola samlas för att ställa iordning bokbord och affischer för att informera förbipasserande om hur det är att gå på folkhögskola. Deltagare från de olika kurserna på skolan förbereder sig för att dela ut kravmärkta äpplen och informationsfoldrar.
– Det är lite läskigt, säger Bobski von Onbird, 20 år, som går allmän kurs med kulturinriktning.
Victor Norberg som går naturvetenskapligt basår fyller i;
– I början var det lite jobbigt att dela ut broschyrer, men när jag såg folk i ögonen och log så gick det bättre, säger han.
Rektorn Ola Larsson berättar att folkhögskolans dag har arrangerats under många år på folkhögskolor runt om i landet, men mer återkommande de senaste sex åren. Ola säger att utformningen har sett olika ut från år till år, med det har alltid varit i slutet av mars, lagom innan ansökningsdatumet – 15 april. De mer centralt belägna skolorna har öppet hus, medan de som ligger lite längre bort från tätorter ofta tar sig in till närmaste stad.
– Det är första året vi satsar så stort med deltagare från alla utbildningar på Jakobsbergs folkhögskola. Vi får se vad som händer när vi ställer oss mitt på Sergels torg, säger Ola.

När klockan slår elva börjar sambabandet att spela. Genast strömmar folk till från alla håll. Det bildas snabbt en publik. Ljudet från trummorna dånar långväga och deltagarna och lärarna passar på att dela ut information och prata med den som stannar till.
Daniel Rydh, 26 år, har fått ett kravmärkt äpple att mumsa på medan han väntar på sina vänner. Han läste ett år konstprojekt i Värmland. Han berättar om sina folkhögskoleerfarenheter;
– Som stockholmare vill man bort, till skogen. Det var en jättebra studietid och förberedde mig för konsthögskola i Utrecht. Jag rekommenderar det sjukt mycket, det är som en omvänd lumpen. Samhället är segregerat, men på folkis träffas alla slags människor. Jag är uppvuxen på Södermalm, men på skolan kunde jag träffa en norrlänning med en städerska till mamma. Sen är det mysigt att dricka te i muggar på golvet också, berättar Daniel.
Efter en timme slutar bandet att spela. Rektorn beskriver dagen som;
– Fantastiskt trevligt, det var otroligt kul, med sambaorkester och modiga kursdeltagare, samt ett fantastiskt väder, säger Ola.

Nästa Folkhögskolans dag kommer att infalla den 21 mars.

Bild och text: Carin Emenius, Reportagelinjen Jakobsbergs Folkhögskola

Möt en i personalen

Mia Sundsten

Lärare på Etableringskursen och Allmän kurs.

Läs mer om

Senaste inläggen

Bra vara tvungen leverera text.

Ingela Hofsten, sedan många år verksam frilansjournalist, gick våren 2021 författarskolans skrivkurs med inriktning mot facklitteratur och sakprosa. Då arbetade hon med det manus som nu blivit boken "Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare". Biografin, som är Ingelas första bok, utgavs i år av Romanus & Selling. Läs mer

De bästa var när vi lyfte varandra i textsamtalen.

Saga Stigsdotter gick författarskolans grundkurs läsåret 2017–2018. Sedan dess har hon publicerat noveller i olika tidskrifter och antologier samt en erotisk novellsamling. Nu har hon även debuterat som romanförfattare. Läs mer

Jag fick värdefulla verktyg och struktur

När Jessica Haas Forsling gick på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola arbetade hon med grunden till det manus som skulle bli den uppmärksammade biografin "Främmande fåglar. Jascha, mormor och jag", utgiven av Norstedts förlag. Läs mer

Senaste nytt

14 maj: Magnus Gertten föreläser om sin Cornelis-film

Välkommen till ett gratis kvällsevent på Jakobsbergs folkhögskola. Alla är välkomna!
Läs mer

29 april: Demokrati och den skrivande kvinnan från Sverige till Saudiarabien

Välkommen till ett samtal den 29 april kl 18.00 om den skrivande kvinnan och demokratin med författaren och journalisten Hana Al-Khamri . Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats att skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.Läs mer

  • Jakobsbergs folkhögskola i sociala medier
  • Till bloggen
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Kontakta oss